Prijsafspraak eieren: wel met voerprijsindexatie

8 juli 2022
Artikel

In de pluimveehouderij zijn we wel wat gewend qua volatiliteit van de markt. Dat de opbrengstprijzen fluctueren, is van alle tijden. In een normaal economisch speelveld volgt de opbrengstprijs de kostprijs. Dit lijkt nu ook in de eiermarkt het geval.

Portretfoto van Kees Ligthart
Neem contact op met:
Kees Ligthart Senior agrarisch bedrijfsadviseur
Eieren

Vaste opbrengstprijzen

In onze markt kennen we echter ook de vaste prijsafspraak, de bodemnoteringen of de minimum -maximum prijsafspraak. Om de kritische opbrengstprijs te dekken, willen financiers vaak dat er van één van deze opties gebruikt werd gemaakt. Ook voor de vrije uitloop en in de biologische sector is het gemeengoed om met vaste opbrengstprijzen te werken. Op zich niets mis mee, totdat de voermarkt volledig ontregeld werd door de onder andere de oorlog in Oekraïne. De voerprijzen stegen tot ondenkbare hoogte. De kostprijs per ei steeg hierdoor met € 0.02. Voor een bedrijf met 85.000 leghennen betekent dat een verschil van € 500.000. Daarnaast werd ook de opfokhen duurder en stegen de energiekosten. Deze ontwikkelingen vragen of eisen een andere benadering van prijsafspraken.

Prijsafspraak met voerprijsindexatie

In een prijsafspraak moet uw kritische opbrengstprijs bij uw normale technische resultaten minimaal vergoed worden. Dit moet altijd het uitgangspunt zijn. In sommige ketens zien we al een ontwikkeling waarin de kostprijs per kwartaal in de opbrengstprijs wordt ingecalculeerd. Het ‘Beter voor’-programma in de varkenshouderij is hier een voorbeeld van. Wordt er in de keten geproduceerd, dan moeten er ook afspraken gemaakt worden over de margeverdeling.

De huidige prijsontwikkeling in de voersector leert ons dat een vaste prijsafspraak voor eieren niet zonder voerprijsindexatie kan. Bij een voerprijsindexatie wordt er een afspraak gemaakt over een voerprijsreferentieniveau en de prijsaanpassing per ei bij wijzing van de voerprijs.
Een voorbeeld: de eierprijs was bij aanvang contract € 0.07 bij een gemiddelde voerprijs van € 30. Als we uitgaan van 38 kg voer per opgehokte hen per jaar en een eierproductie van 280 stuks per opgehokte hen per jaar, dan zou de eierprijs per € 4 afwijkende voerprijs met € 0.005 aangepast moeten worden. Zo wordt de grootste variabele factor in de kostprijs ingedekt.

Meer informatie of advies

Kiest u binnen uw bedrijf voor zekerheid? Dan biedt de vaste prijsafspraak voor eieren niet meer de vastigheid die u zoekt. Een keten waarin de kostprijs geheel of gedeeltelijk wordt ingecalculeerd, zou de toekomst kunnen zijn. Voorlopig bent u nog aangewezen op een prijsafspraak met voerprijsindexatie. Wilt u meer informatie of advies over prijsafspraken? Neem dan contact op met Kees Ligthart, senior bedrijfsadviseur, op telefoonnummer 06-13604343 of stuur Kees een e-mail

Wilt u meer weten over prijsafspraken? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Kees
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu