Aanpassing herinvesteringsreserve bij overheidsingrijpen

24 januari 2024
Artikel

Met ingang van 1 januari 2024 hebben ondernemers meer mogelijkheden om bij een gedeeltelijke staking van hun onderneming de zogenoemde verruimde  herinvesteringsreserve toe te passen. Hoe werkt de nieuwe regel?

Bert van den Kerkhof
Neem contact op met:
Bert van den Kerkhof Senior belastingadviseur
Twee mannen schudden de hand

Aanpassing herinvesteringsreserve

Deze nieuwe regel geldt alleen voor ondernemers die hun bedrijf (gedeeltelijk) moeten stoppen vanwege overheidsingrijpen, al dan niet gedwongen. Het voordeel van deze aanpassing is dat u nu, als u (een deel van) uw bestaande bedrijf stopt, de herinvesteringsreserve ook mag gebruiken als u een nieuw bedrijf begint. Dit kon voorheen niet volgens de wet en werd als een hindernis gezien.

Overheidsingrijpen

Wat wordt er bedoelt met overheidsingrijpen in het geval van de toepassing van de herinvesteringsreserve? Dat is:

  1. Gedwongen of minnelijke verkoop van uw bedrijfslocatie of cultuurgrond om onteigening te voorkomen.
  2. Een besluit van de overheid waardoor u uw bedrijf op de huidige plek niet meer kunt voortzetten of de uitbreiding ervan redelijk beperkt wordt.
  3. Een algemene maatregel van de EU of nationale overheid die leidt tot herstructurering of beëindiging van een bedrijfstak.

Sommige regelingen, zoals de Landelijke beëindigingsregeling veehouderij (Lbv), vallen duidelijk onder overheidsingrijpen. In andere situaties, zoals de verkoop aan een projectontwikkelaar voor stadsuitbreiding, ontstaat vaak discussie met de Belastingdienst. Er zijn wel richtlijnen, maar in de praktijk blijkt het nog niet zo eenvoudig om de exacte grens aan te geven.

Nieuwe regels herinvesteringsreserve

Een voorbeeld. Stel, Jan en Nicole hebben twee activiteiten binnen hun onderneming: een varkenshouderij en een paardenpension. Jan en Nicole besluiten deel te nemen aan de Lbv-regeling en starten naast het paardenpension met een binnenspeeltuin en horeca. Over de winst bij de verkoop van bedrijfsgebouwen en varkensrechten moeten zij belasting betalen. Wanneer zij na 1 januari 2024 investeren in gebouwen voor de binnenspeeltuin en horeca, dan kunnen zij voortaan ook hierbij gebruikmaken van de verruimde herinvesteringsreserve.

Investeringen in gebouwen of grond?

Bij de verruimde herinvesteringsreserve die bij overheidsingrijpen van toepassing is, is het niet toegestaan om winst op gebouwen te gebruiken voor investeringen in grond. Andersom is wel mogelijk: winst op grond kunt u gebruiken voor investeringen in gebouwen.

Wilt u gebruikmaken van de verruimde herinvesteringsreserve? Laat u dan vooraf goed adviseren over de toepassing en de reikwijdte van de regeling.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over de (verruimde) herinvesteringsreserve? Neem contact op met Bert van de Kerkhof, senior belastingadviseur, via 013-4647153 of stuur Bert een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Bert
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu