Lbv: Aanpassing interpretatie subsidiabele leefruimte pluimvee

27 februari 2024
Artikel

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft recentelijk een beslissing genomen over een aanvraag Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv-regeling) met piekbelasting. RVO heeft de aanwezige wintergarten, waarvoor subsidie aangevraagd was, buiten beschouwing gelaten. Dit was voor ABAB aanleiding om samen met LTO in overleg te treden of dit wel de juiste interpretatie was. 

Portretfoto van Kees Ligthart
Neem contact op met:
Kees Ligthart Senior agrarisch bedrijfsadviseur
Kippen

Beschikbare oppervlakte per dier

Bij de huidige ‘Beter Leven keurmerk 1 ster’ zoals afgestemd met de Dierenbescherming, is de staloppervlakte van de koude scharrelruimte een onderdeel van de bruikbare leefoppervlakte van de kip. Bij de toetsing van de minimale oppervlakte per hen of per vleeskuiken kan en mag deze ruimte meegerekend worden (uiteraard als u aan de voorwaarden voldoet). Deze bedrijven beschikken over een certificaat waarin door een onafhankelijke instantie de beschikbare oppervlakte is vastgesteld en ook voor welk aantal dieren deze stal geschikt is. 

Oppervlakte ook subsidiabel

Het constructieve overleg heeft ertoe geleid dat de interpretatie door RVO aangepast wordt. Dit houdt in dat wanneer u door middel van een certificaat kan aantonen dat de overdekte uitloop behoort bij de bruikbare leefoppervlakte van het pluimvee, deze oppervlakte ook subsidiabel is. 

Wat betekent dit voor u?

In de praktijk betekent dit het volgende:

  • Bedrijven die reeds een beschikking hebben ontvangen, kunnen een nieuwe beoordeling aanvragen;
  • aanvragen die nog ter beoordeling bij RVO liggen, worden aangehouden en afgewerkt nadat de formele wijziging concreet is geformuleerd. 


Meer weten?

ABAB is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Heeft u vragen omtrent de subsidie aanvraag LBV of LBV+ en heeft u ook een overdekte uitloop? Neem hiervoor contact op met Kees Ligthart, senior bedrijfsadviseur, op telefoonnummer 06-13604343 of stuur Kees een e-mail. Of neem contact op met Anita van Bavel, jurist agrarisch recht en bestuursrecht via telefoonnummer 013-4647177 of stuur Anita een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Kees
Portretfoto van Kees Ligthart
Senior agrarisch bedrijfsadviseur
Bel
013-4647290
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu