Wordt u de komende jaren fiscaal geplukt?

15 mei 2023
Artikel

Het zijn bijzondere tijden. Wie had ooit durven dromen van de eierprijzen, vleesprijzen en voerwinstniveau’s zoals gerealiseerd in de eerste vier maanden van 2023? De mooie resultaten brengen echter ook een fiscale claim met zich mee. Hoe kunt u deze zoveel mogelijk beperken?

Henk van Heertum
Neem contact op met:
Henk van Heertum Senior relatiemanager
kippen

Goede vooruitzichten

Ondanks de gestegen kosten, zien de vooruitzichten voor 2024 er goed uit. Dit komt onder andere door de aanhoudende vraag en de verdere inkrimping van het aanbod door de omschakeling naar Beter Leven 1 ster, marktverstoringen en potentiële deelname van pluimveehouders aan de aankomende LBV-regelingen. Natuurlijk moeten calamiteiten dan wel uitblijven.

Fiscale claim

De goede resultaten en vooruitzichten zorgen voor een potentieel hoge fiscale claim. Het is daarom verstandig om over de volgende zaken na te denken:

  • Wat is het effect van de fiscale claim op uw kritieke voerwinst?
  • Heeft u Vamil-potentieel om de fiscale claim te beperken?
  • Kunt u de fiscale claim beperken door te herstructureren en te herwaarderen?
  • Kunt u EIA- of MIA-investeringen naar voren halen?
  • Kunt u gebruikmaken van de tijdelijke regeling willekeurige afschrijving, waarbij u op aangewezen bedrijfsmiddelen direct 50% van de investering ten laste van de winst mag brengen?
  • Haalt u investeringen naar voren om uw ambities versneld te realiseren?
  • Hoe houdt u liquiditeit vast voor het realiseren van uw ambities of investeringen?

Anticipeer tijdig en beperk uw fiscale claim

In het verleden was het vrij eenvoudig om met terugwerkende kracht uw bedrijf te herstructureren en te herwaarderen om zo uw fiscale claim te beperken. Bijvoorbeeld door het toe laten treden van bedrijfsopvolgers of door de inbreng in een bv. De fiscale regels zijn of worden momenteel echter op alle fronten aangescherpt waardoor dit steeds lastiger wordt.

Toch kunt u door tijdig te anticiperen de fiscale claim vaak nog steeds beperken, ook in bestaande bv-structuren. Houdt hierbij rekening met uw ambities, kostprijs en bedrijfsspecifieke rentabiliteitsverwachting voor de langere termijn. De ABAB  pluimveemonitor en analysemodellen zijn hierbij een ideaal hulpmiddel. Graag gaan wij met u in gesprek om naar de mogelijkheden te kijken om uw fiscale claim te beperken.

Zo houdt u liquiditeiten vast en bent u beter in staat om te anticiperen op eisen vanuit de maatschappij, retail en wet- en regelgeving, zonder dat de kostprijs onevenredig toeneemt. Dit geeft u de nodige rust waardoor u kunt focussen op de zaken die er echt toe doen.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u sparren over de toekomst van uw bedrijf of het verlagen van de fiscale druk? Neem dan contact op met Henk van Heertum, senior relatiemanager, via telefoonnummer 0413-336528 of stuur Henk een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Henk
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu