Welke focus heeft u voor uw pluimveebedrijf?

9 januari 2023
Artikel

In 2023 komen er nieuwe kansen, maar ook verschillende uitdagingen en vraagstukken op uw pad. Ziet u voldoende kans op succes voor uw pluimveehouderij? 

Portretfoto van Kees Ligthart
Neem contact op met:
Kees Ligthart Senior agrarisch bedrijfsadviseur
Kippen

Balans opmaken

Het WK voetbal ligt al weer even achter ons. Het Nederlands elftal had een duidelijke doestelling vooraf. Hun focus bracht hen tot de kwartfinale. Onze Nederlandse jongens moeten nu weer schakelen ondanks de niet behaalde doelstelling. In maart beginnen de kwalificatierondes voor het EK. Om hiervoor te kunnen kwalificeren, moet de knop om.

Er zijn veel overeenkomsten tussen het WK voetbal en de pluimveesector. Begin 2022 heeft u doelstellingen geformuleerd. Wat was voor u de focus? En hoe maakt u - terugkijkend op afgelopen jaar - de balans op? Heeft u 2022 als winnaar afgesloten? Of bent u verslagen door bijvoorbeeld vogelgriep of andere tegenvallers?

Kansen, uitdagingen en vraagstukken

In 2023 komen er nieuwe kansen, maar ook verschillende uitdagingen en vraagstukken op uw pad. De opbrengstprijzen van vlees zijn redelijk, die van eieren zelfs zeer goed. De kosten van voer liggen op een hoog niveau. De energiekosten zijn sterk afhankelijk van uw energiecontract en van de mate waarin u de energietransitie al hebt gemaakt. De markt vraagt - zeker in de vleessector - om meer aandacht voor welzijn en duurzaamheid. Zoals bijvoorbeeld 1 ster producten. Dit resulteert naar verwachting in duurzaamheidseisen. Passen de nieuwe spelregels bij u en uw bedrijf? Ziet u voldoende kans op succes? Dan kunt u met nieuwe doelstellingen en een heldere focus op naar het nieuwe jaar.

Andere keuzes overwegen

Het kan zijn dat alle uitdagingen en vraagstukken gaan knagen aan uw arbeidsvreugde. Of dat u constateert dat uw bedrijf steeds in de underdog positie zit doordat uw kostprijs te hoog oploopt. Dit kunnen redenen zijn om andere keuzes te overwegen. Naar verwachting worden begin dit jaar de regels van de LBV en van de LBV plus bekend. Als u(w bedrijf) niet meer aan de verwachtingen en eisen kan of wil voldoen, kan het staken van uw bedrijf ook een verstandige optie zijn.

Meer informatie

Wilt u graag in gesprek om uw opties door te nemen? Neem dan contact op met Kees Ligthart, senior bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 013-4647290 of stuur Kees een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Kees
Portretfoto van Kees Ligthart
Senior agrarisch bedrijfsadviseur
Bel
013-4647290
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan