Wijzigingen voor ib-ondernemingen

18 september 2018

Voor ondernemers voor de inkomstenbelasting verandert er komend jaar het een en ander, blijkt uit het Belastingplan 2019 dat het kabinet presenteerde op Prinsjesdag. Zo worden de aftrekposten versoberd.

Portretfoto van Ingrid Broos
Geschreven door:
Ingrid Broos Senior belastingadviseur
kantoorpand

Aftrekmogelijkheden voor ondernemers 

De aftrekposten voor ondernemers zullen de komende jaren worden versoberd. Deze versobering betekent een verlaging van het toptarief waartegen de aftrek plaatsvindt. De verlaging naar het basistarief zal stapsgewijs – met 3%-punt per jaar – worden bewerkstelligd.

De volgende aftrekposten zullen worden beperkt:

  • zelfstandigenaftrek;
  • meewerkaftrek;
  • startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid;
  • stakingsaftrek;
  • aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk;
  • mkb-winstvrijstelling.

De verlaging van het percentage van het eigenwoningforfait is niet van toepassing op de bijtelling privé gebruik woning die geldt voor tot het ondernemingsvermogen in de inkomstenbelasting behorende woningen.

Fiscaal voordeel voor ondernemers

De regelingen Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) zijn onlangs geëvalueerd. Beide fiscale regelingen zijn er goed in geslaagd om de investeerderskeuze om te buigen richting het milieuvriendelijke alternatief. De MIA- en VAMIL-regelingen zijn een (kosten)effectief instrument om milieuwinst te realiseren en blijven daarom de komende jaren bestaan.  

Daarnaast werd ook de Energie-investeringsaftrek (EIA) onlangs geëvalueerd. Ook deze aftrekmogelijkheid wordt goed benut. De verhoging van het aftrekpercentage van 41,5% (2015) naar 58% (2016) heeft echter voorlopig nog niet geleid tot een groter bruto-investeringseffect. Dit is een voorlopige conclusie, omdat de cijfers van 2017 nog niet volledig bekend zijn. Eén van de aanbevelingen uit dit onderzoek was dan ook om het effectieve aftrekpercentage te verlagen. Hier is nu vervolg aan gegeven door de Energie-investeringsaftrek (EIA) te verlagen van 54,5% naar 45% in 2019. Lees meer over de wijzigingen in het Belastingplan 2019.

Wilt u meer weten over de wijzigingen voor IB-ondernemers? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Ingrid
Portretfoto van Ingrid Broos
Senior belastingadviseur
Bel
0165-531338
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan