Bijtelling auto van de zaak in 2024

19 september 2023
Artikel

Rijdt u in een auto van de zaak? Let dan op de bijtellingsregels en -percentages. De bijtelling die u in 2024 moet betalen, hangt af van het soort auto, de waarde én de datum van de eerste toelating. Dit zijn de tarieven in 2024.

Portretfoto van Luc Adriaansen
Neem contact op met:
Luc Adriaansen Senior belastingadviseur
Man opent portier van auto

Rijdt u meer dan 500 kilometer privé? Dan krijgt u te maken met bijtelling. De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van uw auto. De hoogte van dit percentage is onder meer afhankelijk van de CO2-uitstoot van uw auto. In 2024 zijn er twee tarieven voor de bijtelling.

Bijtellingspercentages gewone auto

Voor benzine- en dieselauto’s verandert er niets per 1 januari 2024. Voor elke auto die meer dan 1 gram CO2 uitstoot, blijft het bijtellingspercentage 22%.

Bijtellingspercentages elektrische auto

Ook voor elektrische auto’s verandert er niets per 1 januari 2024. Er geldt nog steeds een verlaagd, gecombineerd bijtellingspercentage. In 2024 bedraagt het bijtellingspercentage 16% tot een cataloguswaarde van € 30.000. Heeft de elektrische auto een hogere cataloguswaarde? Dan betaalt u 22% bijtelling over de cataloguswaarde boven € 30.000.

Het verlaagde, gecombineerde bijtellingspercentage geldt zestig maanden, gerekend vanaf de eerste dag van de maand die volgt op de maand van eerste toelating. De eerste toelating is de datum waarop de auto voor het eerst op de weg is toegelaten (waar ook ter wereld). Na zestig maanden geldt het algemene bijtellingspercentage van 22%.

Het verlaagde bijtellingspercentage wordt vanaf 2025 verder afgebouwd. Mogelijk is het daarom interessant om in 2023 of 2024 nog een elektrische auto aan te schaffen.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over het privégebruik van uw auto? Neem dan contact op met Luc Adriaansen, senior belastingadviseur. U bereikt Luc via e-mail. Ook voor andere vragen op het gebied van fiscaal advies staan onze belastingadviseurs graag voor u klaar.

Bekijk alle fiscale wijzigingen uit het Belastingplan 2024.

Wilt u meer weten over het privégebruik van een auto? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Luc
Downloaden whitepaper over de auto van de zaak

Auto van de zaak

Regelgeving 2024
Download het whitepaper
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu