Aanvragen voorschot basis- en vergroeningsbetaling 2022

10 september 2022
Artikel

Heeft u in de Gecombineerde opgave uitbetaling van de basis- en vergroeningsbetaling uit het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) aangevraagd en vroeg u nog geen voorschot aan? Dan kunt u dat tot 26 september alsnog doen.

Portretfoto van Wim Dirks
Neem contact op met:
Wim Dirks Agrarisch bedrijfsadviseur
Weilanden

Als u voldoet aan de voorwaarden, krijgt u in juli 2022 ongeveer tachtig procent van de basis- en vergroeningspremie uitbetaald. Deze vervroegde betaling moet voorkomen dat landbouwers liquiditeitsproblemen krijgen door stijgende kosten van veevoer, kunstmest, energie en arbeid (loonwerk) als gevolg van de oorlog in Oekraïne.  

Voorschotbedrag

Voor de uitbetaling van een voorschot komen alleen de betalingsrechten in aanmerking die op 15 mei 2022 op het bedrijf aanwezig waren én waarvoor uitbetaling is aangevraagd. Het voorschot bedraagt € 270 per hectare met een betalingsrecht. Aangevraagde en nog toe te kennen betalingsrechten uit de Nationale reserve komen niet in aanmerking. Er wordt geen voorschot verleend op andere subsidies die met de Gecombineerde opgave zijn aangevraagd.

Voorwaarden

Om het voorschot te krijgen, moet u:

  • de uitbetaling van basis- en vergroeningsbetaling hebben aangevraagd in de Gecombineerde opgave;
  • betalingsrechten en subsidiabele landbouwgrond hebben;
  • recht hebben op een voorschotbedrag van minimaal € 400;
  • in het huidige en de afgelopen twee belastingjaren niet meer dan € 20.000 aan de-minimissteun (hebben) ontvangen. Heeft uw bedrijf het maximale bedrag van € 20.000 al bereikt? Of gaat u met het voorschot over dit bedrag heen? Dan heeft u geen recht op het voorschot.

De-minimissteun

Naast het rentevoordeel door de voorschotbetalingen van 2020 en 2021 vallen diverse ‘kleine’ subsidieregelingen onder de de-minimissteun. Dit geldt ook voor regelingen van lokale overheden. Ga daarom na of het bedrijf de afgelopen jaren eerder de-minimissteun ontving. Er is geen lijst beschikbaar van regelingen die hieronder vallen, maar voor iedere regeling die hieronder valt, geldt dat het bedrijf een ‘de-minimisverklaring’ moet ondertekenen.

Aanvragen

U kunt het voorschot nog aanvragen tot en met 26 september 2022. U ontvangt dan een beslisbrief, waarin staat of u een voorschot krijgt. Het voorschot wordt wel verlaagd met eventueel openstaande vorderingen.

Controles

Bij het betalen van het voorschot hebben nog geen controles plaatsgevonden, bijvoorbeeld of uw bedrijf heeft voldaan aan de vergroeningseisen. Vanaf december betaalt RVO de directe betalingen uit. Het voorschot wordt hierop in mindering gebracht.

Meer informatie of advies

Wilt u meer informatie over het voorschot van de basis- en vergroeningsbetaling? Neem dan contact op met Wim Dirks, bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 040-2942773 of stuur Wim een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Wim
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu