U bent piekbelaster: wat nu?

14 juli 2023
Artikel

U bent ondernemer met een toekomstbestendig bedrijf, heeft volop ideeën voor de komende jaren en misschien staat de bedrijfsopvolger al in de startblokken. Maar nu blijkt uit de Aerius Check een depositie van meer dan 2.500 mol: u bent piekbelaster. Wat betekent dit voor uw bedrijf en toekomstplannen?

Portretfoto van Kees Ligthart
Neem contact op met:
Kees Ligthart Senior agrarisch bedrijfsadviseur
Mannen bij stal

Inmiddels demissionair minister Van der Wal stelde in de Tweede Kamer dat de LBV(-plus)-regeling vrijwillig is, maar niet vrijblijvend. Als u besluit om niet deel te nemen aan de regeling, dan is het de vraag wat ‘niet vrijblijvend’ betekent. Vooral bedrijven met een hoge stikstofbelasting in de directe nabijheid van Natura 2000 gebieden, moeten zonder meer rekening houden met aanvullende eisen om de ammoniak emissie te beperken. Hoe dwingend ‘niet vrijblijvend’ is, gaat blijken. Bijvoorbeeld uit mogelijke procedures die milieuorganisaties in provincies gaan voeren.

Innovatie en verplaatsing

Het perspectief van uw bedrijf op de huidige locatie wordt bepaald door twee zaken:

  • de mate van overschrijding van de drempelwaarde van 2.500 mol;
  • de praktische haalbaarheid om in uw huisvesting de emissie te beperken tot onder de drempelwaarde van 2.500 mol.

De demissionaire regering wilde in haar stikstofplannen zowel innovatie als het verplaatsen van bedrijven stimuleren. Bijvoorbeeld door het verlenen van subsidies voor de  toepassing van nieuwe technieken om de ammoniak emissie te beperken. En door de verplaatsing van bedrijven naar een locatie op grotere afstand tot Natura 2000 gebieden te faciliteren. Naast de vraag hoe realistisch het is om geschikte nieuwe ontwikkellocaties te vinden, moeten we afwachten wat de gevolgen zijn van de val van het kabinet Rutte-IV. Kan de Tweede Kamer het eens worden over de uitrol van de plannen en zo toekomstperspectief bieden aan piekbelasters? Hopelijk wordt dit zo snel mogelijk duidelijk.

Bedenktijd

Nu er nog veel onduidelijkheid is over de geboden faciliteiten in de stikstofplannen, is het voor piekbelasters mogelijk lastig om een keuze te maken. Maar wat kunt u als piekbelaster wél al doen? Begin met het opmaken van de balans. Hoe hoog is de depositie van uw bedrijf? Is beperking van de emissie praktisch en financieel uitvoerbaar, mogelijk ondersteund met subsidieregelingen?

Daarnaast kan het verstandig zijn om een aanvraag voor de LBV(-plus)-regeling in te dienen. Dit geeft u bedenktijd om ook de alternatieven te onderzoeken. Neem hiervoor niet alleen de doorontwikkeling op uw huidige locatie mee, maar ook de mogelijkheden tot herbestemming van uw locatie. Dit kan een alternatief zijn om uw toekomstplannen te realiseren.

De uitkomst van de Aerius Check kan reden zijn om de koers van uw bedrijf te verleggen of te bevestigen. De uitkomst kan echter ook nieuwe kansen bieden op uw huidige of een nieuwe locatie.

Meer informatie

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wij denken graag met u mee in de afweging om wel of niet deel te nemen aan de LBV(-plus)-regeling. Neem contact op met Kees Ligthart, senior bedrijfsadviseur, op telefoonnummer 06-13604343 of stuur Kees een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Kees
Portretfoto van Kees Ligthart
Senior agrarisch bedrijfsadviseur
Bel
013-4647290
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan