KringloopWijzer

U bent als melkveehouder verplicht om de KringloopWijzer op te stellen. Heeft u daar hulp bij nodig? Neem contact met ons op.

Portretfoto van Wim Dirks
Wim Dirks Agrarisch bedrijfsadviseur

Over de KringloopWijzer

De KringloopWijzer melkveehouderij is een managementinstrument voor het berekenen van bedrijfsspecifieke mineralenstromen. U kunt met de KringloopWijzer in de gaten houden of u binnen de milieurandvoorwaarden op het gebied van fosfaat, ammoniak en broeikasgassen ontwikkelt.

Datakoppelingen KringloopWijzer

Via de website van de KringloopWijzer kunt u datakoppelingen met uw leveranciers maken en externe partijen machtigen. U kunt onder andere uw veevoer- en meststoffenleverancier, het bodem- en gewaslaboratorium, de zuivelfabriek en uw leverancier van I&R-gegevens machtigen. Door de machtigingen worden de gegevens van uw bedrijf automatisch ingelezen in de KringloopWijzer en hoeft u de gegevens alleen nog maar te controleren. U kunt zo eenvoudig, snel en met een kleinere kans op fouten de KringloopWijzer melkveehouderij opstellen.

Duurzame melkveehouderij door goede mineralenbenutting

De zuivelsector wil zich graag op een duurzame manier blijven ontwikkelen. De basis voor het duurzaam produceren van melk ligt onder meer in een goede mineralenbenutting. Daarom is de KringloopWijzer ook verplicht voor alle melkveehouders. Voor de KringloopWijzer melkveehouderij bent u niet verplicht om in het bezit te zijn van bodem- en kuilanalyses. Voor een betrouwbaar resultaat is dit echter wel sterk aan te raden. Neemt u deel aan derogatie en/of BEX, dan moet u hiervoor in het bezit zijn van voldoende bodem- en kuilanalyses.

Uitbreiding KringloopWijzer met Klimaatmodule

De KringloopWijzer is uitgebreid met een klimaatmodule. Deze module geeft u inzicht in de broeikasgasproductie van uw bedrijf en hoe u deze kunt verminderen. Ook zelfzuivelaars, jongveeopfokbedrijven en melkveehouders met akkerbouw of andere neventakken kunnen gebruikmaken van de KringloopWijzer. Bovendien kan mestscheiding in de KringloopWijzer verwerkt worden en is beheersland mee te nemen. Meer informatie en veelgestelde vragen vindt u op de website van de Kringloopwijzer of neem contact op met onze bedrijfsadviseurs.

Meer informatie

Heeft u hulp nodig bij het opstellen van de KringloopWijzer? Bel onze helpdesk op telefoonnummer 088-4670045 of stuur een e-mail naar kringloopwijzer@abab.nl

Meer weten over de KringloopWijzer? Onze adviseurs helpen u gratis op weg!

E-mail Wim
Portretfoto van Wim Dirks
Agrarisch bedrijfsadviseur
Bel
040-2942773
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu