De opbrengstprijs volgt de kostprijs, maar wanneer?

2 juni 2022
Blog

Een economische regel is dat de opbrengstprijs de kostprijs volgt. Deze directe koppeling lijkt op dit moment niet op te gaan in de varkenshouderij, maar dit is slechts een kwestie van tijd.

Portretfoto van Frank Steenbreker
Neem contact op met:
Frank Steenbreker Senior bedrijfsadviseur
Varkens in het weiland

Het is lastig te voorspellen hoe lang het duurt voor het evenwicht weer is bereikt. Er is momenteel een uitputtingsslag gaande, met grote gevolgen voor de liquiditeitspositie van varkensbedrijven.
In een normale economische situatie geven schaalvergroting, stijgende productie en een efficiencyslag een lagere kostprijs, die uiteindelijk doorvertaald wordt in een lagere opbrengstprijs. De producent die weet te produceren tegen de laagste kostprijs, bepaalt uiteindelijk de opbrengstprijs voor de gehele markt.

Gestegen kosten

Op dit moment is duidelijk het tegenovergestelde gaande, maar dit is tijdelijk. Voerkosten stijgen met minimaal € 12 per big en € 35 per geleverd vleesvarken. Energiekosten nemen toe met € 2 per big en € 2 per geleverd vleesvarken. Een stijgende inflatie wordt ook nog eens gevolgd door stijgende loonkosten. Bouwkosten bereiken zelfs historisch hoge niveaus. Dit alles leidt tot kostprijzen van € 70 per big en minimaal € 2 per kilogram geslacht gewicht. De marktprijzen stegen in maart en april tot deze niveaus, om vervolgens weer een grote stap terug te zetten. Op dit moment lijden varkenshouders per big een verlies van minimaal € 15 en hetzelfde bedrag per geleverd vleesvarken. Dit, samen met het extra kapitaalbeslag door de gestegen kostprijs, geeft een forse aanslag op de liquiditeitspositie van varkenshouders, tot wel € 40 per aanwezig vleesvarken.

Uitputtingsslag

U denkt misschien: wie houdt dit vol? Bedrijven met een lange adem, een resterende buffer uit voorliggende jaren en duidelijk bovengemiddelde resultaten. Maar knellen gaat het nu op steeds meer bedrijven. Dat merken we iedere dag weer. De uitputtingsslag is gaande. Er gaat een nieuw evenwicht ontstaan: een opbrengstprijs in lijn met de kostprijs, beide op een hoger niveau. Met een kleiner aanbod, een boodschap aan de slachters en retailers in onze sector. De prijs die in de markt betaald wordt, moet bij de huidige kostprijs structureel fors hoger. Gebeurt dit niet? Dan zal het aanbod binnen afzienbare tijd drastisch dalen.

Liquiditeitspositie

En wat kunt u als varkenshouder doen? De liquiditeitspositie voor het komend jaar strak plannen en volgen, het tekort begroten en de doorvertaling maken of uw bedrijf na deze uitputtingsslag nog voldoende weerbaar is in de nieuwe werkelijkheid, rekening houdend met de uitdagingen voor de toekomst.
In mijn werk wil ik samen met ondernemers de kansen en mogelijkheden zien, wel met de realiteit voor ogen. Die realiteit leert ons dat de opbrengstprijs de kostprijs gaat volgen, linksom of rechtsom, maar dit zal nog even duren. Geen fijne boodschap. Aan u de taak om aan het roer te blijven in een onstuimige markt, zet u schrap. 

Meer informatie of advies

Wilt u meer inzicht in de liquiditeitspositie van uw bedrijf of kijken waar uw kansen en mogelijkheden liggen? Neem contact op met Frank Steenbreker, senior bedrijfsadviseur varkenshouderij, via telefoonnummer 06-83046058 of stuur Frank een mail.

Wilt u meer weten over de liquiditeitspositie van uw bedrijf? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Frank
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu