Varkenshouder? Maak deze 8 keuzes voor een financieel topjaar

22 januari 2024
Artikel

2023 was een financieel topjaar voor de varkenshouderij. Nu, aan het begin van het nieuwe jaar, is het voor u als ondernemer goed om stil te staan bij de zaken die invloed hebben op uw huidige én toekomstige bedrijfsvoering. In dit artikel lichten we de belangrijkste zaken kort toe.

Profielfoto Jan van Bussel
Neem contact op met:
Jan van Bussel Senior relatiemanager
Een financieel topjaar voor varkenshouderij

Welke stappen gaat u als varkenshouder zetten in 2024?

Het is slim om alvast na te denken over hoe u omgaat met veranderingen of onverwachte gebeurtenissen én welke stappen u in 2024 van plan bent te zetten. Kortom, u moet keuzes maken die zowel op de korte als op de lange termijn impact hebben.

Korte termijn: fiscaalresultaat en opbrengstprijzen

Voor de korte termijn zijn de volgende zaken van belang:

  • Wat is het fiscale resultaat van 2023? Om onnodige fiscale rentekosten te voorkomen moet u op tijd een betrouwbare voorlopige aangifte 2023 indienen.
  • Wat is uw opbrengstprijs ten opzichte van de sector? Wat is uw voerwinst en hoe hoog zit u met het productieresultaat in vergelijking met collega’s?

Door dit in beeld te brengen kunt u uw financiële positie versterken. Neem deze analyses mee bij het maken van nieuwe jaarafspraken, die u vaak in begin van het jaar maakt.

Het sectorteam Varkens van ABAB beschikt over veel data. Onze gespecialiseerde bedrijfsadviseurs kunnen dit op een adequate en efficiënte manier voor u in beeld brengen in de maand februari en maart.

Lange termijn: estate planning én bedrijfsontwikkeling

In de wereld van de varkenshouderij zijn uitdagingen en kansen dagelijkse kost voor ondernemers. Het is daarom verstandig om stil te staan bij essentiële vragen die de toekomst van uw bedrijf sturen. Van het regelen van zaken voor nabestaanden tot het maken van doordachte keuzes voor bedrijfsgroei. Deze vraagstukken vormen de bouwstenen voor een weloverwogen en succesvolle ondernemingsstrategie op de lange termijn. Denk bijvoorbeeld aan onderstaande vragen:

  • Hoe ga ik als ondernemer de zaken regelen voor de achterblijvers als mij persoonlijk wat overkomt waardoor ik tijdelijk of voor altijd uit roulatie ga? Denk hierbij aan een volmacht en testament. Of aan een calamiteitenplan waarin u de meest essentiële informatie vastlegt. Dit is een ideaal ondernemersinstrument. Deze zaken vereisen advisering op maat voor u en uw onderneming.
  • Waar wil ik als ondernemer met mijn bedrijf over 5 jaar staan of naar toe ontwikkelen?
  • Waar moet ik qua wetgeving nog in investeren?
  • Hoe kan en wil ik mijn bedrijf verduurzamen?
  • Waar ga ik in investeren, de sector of in een andere richting?
  • Hoe maak ik een keuze als ik een beschikking krijg voor deelname aan een stoppersregeling?
  • Wanneer en hoe gaan we het bedrijf overdragen als er een bedrijfsopvolger is? En welke ambitie heeft de bedrijfsopvolger?

Dit zijn veel vragen waarbij het in de praktijk lastig blijkt om te bepalen wat prioriteit heeft en er tijd voor vrij te maken. Deze vragen, hoewel complex, vormen de kern van uw onderneming. Onze adviseurs staan klaar om u te ondersteunen bij het bepalen van prioriteiten en het vrijmaken van de benodigde tijd, zodat u met vertrouwen kunt bouwen aan een succesvolle toekomst.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u sparren of wilt u de mogelijkheden bekijken met uw relatiemanager, een bedrijfsadviseur of specialist? Aan de hand van uw vragen en situatie kijken wij welke ervaren collega bij u past. Jan van Bussel, senior relatiemanager varkenshouderij, is te bereiken via telefoonnummer 06-20300531 of stuur Jan een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jan
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu