Mogelijkheden om de fiscale druk in uw varkenshouderij te beperken

12 juni 2023
Artikel

Na twee slechte jaren verwachten we voor 2023 mooie resultaten voor de varkenshouderij. Dit kan een goed moment zijn om de structuur van uw onderneming onder de loep te nemen en zo de fiscale druk in uw varkenshouderij te beperken.

Jolanda van der Burgt
Neem contact op met:
Jolanda van der Burgt Senior belastingadviseur
varkens in stal

Gezien de prognoses voor 2023 is het belangrijk om tijdig uw verwachte belastingdruk in beeld te brengen. Op basis hiervan kunt u beoordelen of de structuur van uw onderneming nog past bij de huidige en toekomstige situatie.

Welke structuur is fiscaal interessant?

De tarieven in de vennootschapsbelasting (19% en 25,8%) zijn lager dan in de inkomstenbelasting (36,93% en 49,5%). De inkomstenbelasting kent echter enkele ondernemersfaciliteiten zoals de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling. Daarnaast zorgt het uitkeren van winstreserves uit de bv naar privé ook voor heffing van inkomstenbelasting (26,9%).

Bv-structuur

Oefent u uw onderneming uit in de vorm van een eenmanszaak of vennootschap onder firma (vof)? Dan kan het fiscaal aantrekkelijk zijn om deze in te brengen in een besloten vennootschap (bv). Bij inbreng van een onderneming in een bv komt de aandeelhouder van de bv in loondienst bij zijn of haar eigen bv. Over dit salaris is inkomstenbelasting verschuldigd. Op grond van de wet dient het salaris minimaal € 51.000 per jaar te bedragen. De winsten van de bv zijn belast tegen de lagere vennootschapsbelasting tarieven.

Als de onderneming al in een bv-structuur is ingebracht, is het van belang om na te gaan of dit fiscaal nog optimaal is. Is er bijvoorbeeld een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting die beter verbroken kan worden? Of is er een bedrijfsopvolger die een vof kan aangaan met de bv? Er zijn tal van mogelijkheden om uw fiscale druk te beperken.

Partner-bv

Naast het inbrengen van een eenmanszaak of vof in een bv, kan het fiscaal ook interessant zijn om beide rechtsvormen te combineren. Hierdoor profiteert u van de voordelen in de inkomstenbelasting en van het lagere tarief van de vennootschapsbelasting.

Wanneer een natuurlijk persoon een samenwerkingsverband aangaat met een bv noemen we dat een partner-bv. Een partner bv bestaat uit een vennootschap onder firma met als vennoten één of meer natuurlijke personen en een bv waarvan deze natuurlijke personen aandeelhouder zijn. In het samenwerkingsverband brengt de ondernemer als natuurlijke persoon zijn arbeid in als IB-ondernemer en kan hij de faciliteiten in de inkomstenbelasting blijven benutten voor de toegerekende winst. De bv hoeft dan geen loon toe te kennen aan de aandeelhouder van de bv.

De bv neemt een deel van de onderneming over van de natuurlijke persoon en mag bedrijfsmiddelen opnieuw afschrijven. De bv brengt dat deel van de onderneming in het samenwerkingsverband in, waarvoor de bv een vergoeding ontvangt uit de jaarwinst. Deze is belast tegen de lagere vennootschapsbelasting tarieven. De winstverdeling dient uiteraard wel op zakelijke gronden plaats te vinden. De Belastingdienst beoordeelt dit kritisch.

Terugwerkende kracht

Richt u een nieuwe bv op? En wilt u de bv laten toetreden tot een samenwerkingsverband? Dan kan het moment van toetreden niet liggen vóór de datum van oprichting van uw bv. Als u een partner-bv-structuur wilt opzetten, moet u de bv dus tijdig oprichten. Vanaf het moment van oprichting van de bv kan een gedeelte van de winst aan de bv worden toegerekend.

Laat u adviseren en onderneem tijdig actie

Er zijn diverse mogelijkheden om uw ondernemingsstructuur fiscaal optimaal in te richten. De juridische aspecten zijn daarbij ook van belang. Een herstructurering van de onderneming voert u uit voor de langere termijn, dus de begroting van het langjarig resultaat is daarvoor een goed uitgangspunt.

Wilt u de hele onderneming inbrengen in een bv-structuur? Dan zijn hier verschillende methodes voor. Wilt u dat de inbreng per 1 januari 2023 fiscaal effect heeft? Zorg dan tijdig voor een intentieverklaring. Deze moet uiterlijk 30 september 2023 bij de Belastingdienst geregistreerd zijn.

Laat u goed adviseren over het optimaal inrichten van uw ondernemingsstructuur door onze bedrijfs- en belastingadviseurs. Hierbij is het van belang dat u hiertoe op tijd overgaat. Wacht hiermee niet tot het einde van het jaar.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over de mogelijkheden om uw fiscale druk te beperken? Neem contact op met Jolanda van der Burgt, senior belastingadviseur, via e-mail.

Wilt u meer weten over de structuur van uw onderneming? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jolanda
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu