Fiscaal voordelig dividend uitkeren

portretfoto van Rolf Brouwer
Neem contact op met:
Rolf Brouwer Senior belastingadviseur

Uitkeren van dividend in 2022 

De afgelopen jaren wijzigden de tarieven in de inkomstenbelasting (box 2) en vennootschapsbelasting drastisch. Hierdoor veranderde er ook het een en ander voor de directeur-grootaandeelhouder (dga) van een bv. Daarnaast zijn er wijzigingen op komst om het lenen bij de eigen bv door de dga minder aantrekkelijk te maken. Door tijdig in te spelen op deze veranderingen, kunt u als dga belasting besparen.

Download het gratis whitepaper 'Dividend uitkeren in 2022' voor meer informatie.

Belastingheffing bij dividenduitkeringen

De bv en de dga hebben met verschillende belastingen te maken. Als een dga de behaalde winst in de bv als dividend wil uitkeren naar privé, moet hij rekening houden met al deze belastingen. Over de behaalde winst betaalt de bv eerst vennootschapsbelasting. Het restant van de winst kan aan de winstreserves van de vennootschap worden toegevoegd, maar kan ook (onder voorwaarden) als dividend aan de aandeelhouder(s) worden uitgekeerd. Kiest uw bv ervoor om dividend uit te keren? Dan moet uw bv op deze dividenduitkering dividendbelasting inhouden en afdragen aan de Belastingdienst. In privé bent u als dga in box 2 inkomstenbelasting (aanmerkelijkbelangheffing) over de dividenduitkering verschuldigd. De door de bv ingehouden en betaalde dividendbelasting mag de dga verrekenen met de te betalen inkomstenbelasting. De dividendbelasting is namelijk een voorheffing van de inkomstenbelasting. Per saldo betaalt de dga in de inkomstenbelasting dus een aanvullend belastingbedrag bovenop de al ingehouden dividendbelasting.

Meer weten over het uitkeren van dividend?

Overweegt u om in 2022 een dividenduitkering te doen? Voor meer informatie over het uitkeren van dividend kunt u contact opnemen met Rolf Brouwer, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 0115-677632 of stuur Rolf een e-mail.

Wilt u meer weten over het uitkeren van dividend? Neem contact met ons op.

E-mail Rolf
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan