Uitkeren van dividend

De afgelopen jaren wijzigden de tarieven in de inkomstenbelasting (box 2) en vennootschapsbelasting drastisch. Hierdoor veranderde er ook het een en ander voor de directeur-grootaandeelhouder (dga) van een bv. Daarnaast is op 1 januari 2023 de Wet excessief lenen in werking getreden. Deze wet moet het voor dga’s onaantrekkelijk maken om overmatig te lenen bij hun eigen bv. Door tijdig in te spelen op deze veranderingen, kunt u als dga belasting besparen.

Download het whitepaper 'Dividend uitkeren in 2024' voor meer informatie. 

Belastingheffing bij dividenduitkeringen

De bv en de dga hebben met verschillende belastingen te maken. Als een dga de behaalde winst in de bv als dividend wil uitkeren naar privé, moet hij rekening houden met al deze belastingen. Over de behaalde winst betaalt de bv eerst vennootschapsbelasting. Het restant van de winst kan aan de winstreserves van de vennootschap worden toegevoegd, maar kan ook (onder voorwaarden) als dividend aan de aandeelhouder(s) worden uitgekeerd. Kiest uw bv ervoor om dividend uit te keren? Dan moet uw bv op deze dividenduitkering dividendbelasting inhouden en afdragen aan de Belastingdienst. In privé bent u als dga in box 2 inkomstenbelasting (aanmerkelijkbelangheffing) over de dividenduitkering verschuldigd. De door de bv ingehouden en betaalde dividendbelasting mag de dga verrekenen met de te betalen inkomstenbelasting. De dividendbelasting is namelijk een voorheffing van de inkomstenbelasting. Per saldo betaalt de dga in de inkomstenbelasting dus een aanvullend belastingbedrag bovenop de al ingehouden dividendbelasting.

Meer informatie over dividend uitkeren?

ABAB is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Overweegt u om in 2024 een dividenduitkering te doen? Voor meer informatie over het uitkeren van dividend kunt u contact opnemen met Rolf Brouwer, senior belastingadviseur. U bereikt Rolf via e-mail. Ook voor andere vragen op het gebied van fiscaal advies staan onze belastingadviseurs graag voor u klaar.

Wilt u meer weten over het uitkeren van dividend? Neem contact met ons op.

E-mail Rolf
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan