Inhoudingsvrijstelling dividendbelasting. Hoe zit het precies?

14 juli 2023
Artikel

Wilt u dividend laten uitkeren aan uw holdingvennootschap? Dan kunt u mogelijk een beroep doen op de inhoudingsvrijstelling dividendbelasting. Zo hoeft de uitkerende vennootschap géén dividendbelasting (15%) af te dragen. De hoofdlijnen uiteengezet.

Portretfoto van Nick Goossens
Neem contact op met:
Nick Goossens Belastingadviseur
wereldbol

De voorwaarden van een uitkering dividend

Er moet sprake zijn van een uitkering van dividend tussen vennootschappen, waarbij de ontvangende moedermaatschappij in Nederland, de Europese Unie (EU) / Europese Economische Ruimte (EER) of in een verdragsland moet zijn gevestigd. Let goed op, want in het verdrag moet  wel een bepaling over dividendbelasting zijn opgenomen. Verder geldt de inhoudingsvrijstelling alleen als de moedermaatschappij 5% of meer van de aandelen in de uitkerende vennootschap bezit.

Daarnaast mag er géén sprake zijn van misbruik.

Wanneer is er sprake van misbruik bij het uitkeren van dividend?

Er is sprake van misbruik bij het uitkeren van dividend als:

  • de aandelen in de Nederlandse vennootschap door de moedervennootschap worden gehouden met als hoofddoel om belasting te ontwijken (subjectieve toets) én
  • de constructie of transactie kunstmatig is (objectieve toets).

Er bestaat een vermoeden van misbruik als de aanwezigheid van de moedermaatschappij leidt tot een vermindering van dividendbelasting en er verder geen reële zakelijke redenen bestaan voor de bedrijfsstructuur.

Recente ontwikkelingen

Na een oordeel van Hof Amsterdam dat een Belgische besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (bvba) geen recht had op de inhoudingsvrijstelling dividendbelasting, zijn er nieuwe ontwikkelingen. De advocaat generaal, ook wel de adviseur van de rechter, heeft nu het standpunt ingenomen dat de inhoudingsvrijstelling terecht is geweigerd. De advocaat-generaal is, net als het hof, van mening dat er sprake is van misbruik. Dit ondanks dat de bvba al decennia actief was als investeringsplatform voor haar aandeelhouders (een in België woonachtige familie) én de nodige economische activiteiten in België had om haar activiteiten als investeringsplatform uit te voeren.

Het is nu aan de Hoge Raad om een oordeel te vellen over de toepassing van de inhoudingsvrijstelling en misbruik.

Wat zijn de gevolgen voor uw structuur?

Keert u dividend uit terwijl de aandelen van uw Nederlandse vennootschap in bezit zijn van een buitenlandse holdingmaatschappij? Dan moet de Nederlandse vennootschap mogelijk 15% dividendbelasting inhouden. Om te bepalen of dividendbelasting moet worden ingehouden, is een beoordeling van uw internationale bedrijfsstructuur nodig.

Als er in de huidige situatie dividendbelasting ingehouden moet worden, is het onder omstandigheden mogelijk uw bedrijfsstructuur zodanig aan te passen dat de inhoudingsvrijstelling voor de dividendbelasting alsnog kan worden toegepast.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over het uitkeren van dividend? Neem contact op met Nick Goossens, belastingadviseur, via telefoonnummer 013- 5915128 of stuur Nick een e-mail

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Nick
Whitepaper Fiscaal voordelig dividend uitkeren in 2024

Dividend uitkeren in 2024

Fiscaal voordeel
Download het whitepaper
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan