Voorkom belastingrente bij dividenduitkering

5 november 2023
Artikel

Met een dividenduitkering kunt u vanuit uw bv vermogen naar u privé overhevelen. Let daarbij op de wettelijke regels, zoals de uitkeringstoets.

Portretfoto van Robert Gall
Neem contact op met:
Robert Gall Hoofd vaktechniek Belastingadvies
Man en vrouw in zitje

Hoger tarief box 2 vanaf 2024

Vanaf 2024 is er een tweeschijvenstructuur in box 2. In plaats van een vast tarief van 26,9%, komen er dan twee schijven:

  • tot een box 2-inkomen van € 67.000 (per fiscale partner) wordt het tarief 24,5%;
  • vanaf een box 2-inkomen van € 67.000 (per fiscale partner) wordt het tarief 33%.

Overweegt u om een groot bedrag aan dividend aan privé uit te keren? Dat kan het raadzaam zijn om dit nog in 2023 te doen.

Voorkom belastingrente

Keert uw bv een dividend uit, dan moet de vennootschap daarover 15% dividendbelasting inhouden en op aangifte afdragen aan de Belastingdienst. Omdat u over het dividend in privé 26,9% inkomstenbelasting verschuldigd bent (2023), moet u per saldo nog 11,9% van het uitgekeerde dividend bijbetalen. U mag de door de bv afgedragen dividendbelasting namelijk verrekenen met uw inkomstenbelasting.

Zorg ervoor dat uw voorlopige aanslag inkomstenbelasting tijdig wordt aangepast om te voorkomen dat u 6% belastingrente verschuldigd bent over het bij te betalen bedrag. Per 1 januari 2024 bedraagt de belastingrente zelfs 7,5%.

Plannen om uw bv op te heffen?

Heeft u een bv die eigenlijk geen functie meer heeft en overweegt u deze bv binnen enkele jaren te ontbinden? De liquidatie-uitkering die u daarbij van uw bv ontvangt, is belast in box 2. Houd daarbij rekening met wettelijke procedures en termijnen.

Houd er ook rekening mee dat na opheffing van uw bv het vermogen dat eerst van uw bv was, privévermogen wordt. Dat betekent dat dit vermogen naar box 3 ‘verhuist’, wat kan leiden tot een hogere belastingdruk op de vermogensinkomsten.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het uitkeren van dividend naar privé? Neem contact op met Robert Gall, senior belastingadviseur, via e-mail. Ook voor andere vragen op het gebied van fiscaal advies staan onze belastingadviseurs graag voor u klaar.

Wilt u meer weten over dividend uitkeren naar privé? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Robert
Whitepaper Fiscaal voordelig dividend uitkeren in 2024

Dividend uitkeren in 2024

Fiscaal voordeel
Download het whitepaper
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan