FASTER: sneller buitenlandse bronbelasting terugkrijgen?

21 juli 2023
Artikel

De Europese Commissie publiceerde recent het FASTER voorstel om procedures voor bronbelastingen binnen de Europese Unie te harmoniseren. Dit voorstel is een belangrijke stap om gestandaardiseerde procedures in te voeren. Zo vermindert u sneller én gemakkelijk buitenlandse bronbelasting.

Portretfoto van Nick Goossens
Neem contact op met:
Nick Goossens Belastingadviseur
Internationale ondernemers besparen bronbelasting

Omslachtige procedures: FASTER biedt oplossing

Op dit moment zijn de administratieve procedures voor het verkrijgen van vrijstellingen en belastingteruggaven omslachtig. Hierdoor duurt het vaak lang voor partijen om belastingvermindering te krijgen, terwijl zij hier wel recht op hebben. Daarnaast leidt dit ook vaak tot hoge kosten, waardoor veel particuliere beleggers er géén gebruik van maken. Om dit te voorkomen is FASTER bedacht.

Het voorstel: FASTER

FASTER streeft ernaar belemmeringen voor Europese investeringen te verminderen door digitale, fiscale verblijfscertificaten te creëren. Ook standaardiseert FASTER de procedures voor belastingteruggaven en terugbetaling. Onder het FASTER-systeem wordt het juiste belastingtarief ingehouden op het moment van betaling van dividenden of rente. Als alternatief wordt via de FASTER-procedure te veel betaalde belasting binnen vijftig dagen na betaling terugbetaald. Lidstaten kunnen kiezen welke benadering zij toepassen. Om misbruik te voorkomen, creëert FASTER gestandaardiseerde rapportageverplichtingen om effectief op misbruik te kunnen controleren.

Vooralsnog is FASTER enkel een voorstel. Als dit voorstel wordt aangenomen, treedt het naar verwachting op 1 januari 2027 in werking.

Wat betekent FASTER voor u?

U kunt in de toekomst gemakkelijker een beroep doen op voordelen uit belastingverdragen en EU-richtlijnen bij beleggingen in Europese beursgenoteerde bedrijven. Dit kost u dan ook minder tijd én geld. Daarnaast verwacht de Europese Commissie dat FASTER de huidige praktische handelsbarrières vermindert, waardoor het aantrekkelijk wordt in Europese beleggingen te investeren.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over bronbelastingen, FASTER of dividend uitkeren? Neem contact op met Nick Goossens, belastingadviseur, via telefoonnummer 013- 5915128 of stuur Nick een e-mail.  Ook voor andere vragen op het gebied van internationaal fiscaal advies staan onze belastingadviseurs graag voor u klaar. 

Wilt u meer weten over buitenlandse bronbelasting? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Nick
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan