Uitkeringstoets

Wilt u kapitaal onttrekken aan uw besloten vennootschap (bv)? Dan bent u verplicht om met een uitkeringstoets aan te tonen dat de financiële positie van de bv dit toelaat. Na de onttrekking moet u nog steeds in staat zijn om aan uw financiële verplichtingen te voldoen. Doet u geen uitkeringstoets, dan bent u als bestuurder mogelijk hoofdelijk aansprakelijk voor het tekort dat door de onttrekking is ontstaan.

Portretfoto van Rob van Boxtel
Rob van Boxtel Senior corporate finance adviseur

Uitkeringstoets verplicht

De adviseurs van Corporate Finance ondersteunen u bij het voldoen aan uw wettelijke verplichtingen. Wij voeren voor u een balans- en uitkeringstoets uit en zorgen voor een juiste vastlegging, zodat bestuursaansprakelijkheid op dit punt wordt voorkomen. Het eigen vermogen van uw bv moet ook na de onttrekking groter zijn dan het zogenaamde gebonden vermogen (wettelijke en statutaire reserves) in de vennootschap. Met een balanstest bepalen wij voorafgaand aan een besluit tot uitkering of hiervoor voldoende ruimte is. Vervolgens laat de uitkeringstoets zien of uw bv ook na de uitkering in staat is om aan haar verplichtingen te voldoen.

Bij het niet of niet goed uitvoeren van de uitkeringstoets kan een bestuurder aansprakelijk worden gesteld voor het tekort dat door de winstuitkering is ontstaan. Ook is de ontvanger van de winstuitkering (de aandeelhouder) vervolgens verplicht de uitkering terug te betalen aan de vennootschap vermeerderd met rente. Onder omstandigheden kan de ontvanger ook aansprakelijk zijn voor het tekort. Laat u daarom ondersteunen door de adviseurs van Corporate Finance.

Multidisciplinair team

Onze corporate finance adviseurs werken samen in een multidisciplinair team met andere specialisten binnen ABAB, zodat alle facetten worden geborgd. Afhankelijk van uw vraagstuk vormen wij een team met specialisten, zoals belastingadviseurs, juristen en accountants. Doordat onze adviseurs en specialisten veelvuldig met elkaar samenwerken, kunnen wij u niet alleen op inhoud, maar ook op procesniveau volledig ondersteunen. Deskundigheid, flexibiliteit, daadkracht en efficiency staan hierbij centraal. Zo bieden wij nog meer toegevoegde waarde voor u en uw onderneming.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de uitkeringstoets? Neem contact op met Rob van Boxtel, senior Corporate Finance adviseur, via telefoonnummer 013-4647231 of stuur Rob een e-mail.

Wilt u meer weten over de uitkeringstoets? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Rob
Portretfoto van Rob van Boxtel
Senior corporate finance adviseur
Bel
0651337849
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan