Dividend uitkeren naar privé?

16 juli 2020
Artikel

Bent u aanmerkelijkbelanghouder in een bv en wilt u geld uitkeren aan uzelf? Dat kan op verschillende manieren. Een van de mogelijkheden is een dividenduitkering door de bv aan u in privé. Daar zitten wel wat haken en ogen aan. Wij leggen de mogelijkheden én aandachtspunten uit.

Portretfoto van Mark Broekhuizen
Mark Broekhuizen Senior belastingadviseur
Dividend uitkeren

Verhoogd tarief dividendbelasting

Wanneer de bv dividend uitkeert aan u als aanmerkelijkbelanghouder (aandelenbelang van ten minste 5%), dan moet u in box 2 inkomstenbelasting betalen over dit dividend. Het box 2-tarief in 2020 is 26,25%. Vanaf 2021 zal dit percentage worden verhoogd naar 26,9%. Het kan dus voordeliger zijn om, als dit mogelijk is, eerder dividend uit te keren naar privé tegen het huidige tarief van 26,25%. Bij een dividenduitkering van bruto € 100.000 scheelt dit toch € 650 aan belasting. Let op: houd bij het uitkeren van dividenden altijd de wettelijke regels in de gaten. Denk bijvoorbeeld aan de uitkeringstoets, die zeker nu tijdens de coronacrisis extra aandacht behoeft.

Plannen om uw bv op te heffen?

Heeft u een bv en overweegt u om deze binnen enkele jaren te ontbinden? Dan is de  liquidatie-uitkering die u daarbij ontvangt van uw bv, net als een dividend belast met inkomstenbelasting in box 2. Vanwege de genoemde tariefstijging vanaf 2021 kan het fiscaal aantrekkelijk zijn om uw bv nog in 2020 te ontbinden. Voorwaarde is natuurlijk wel dat dit praktisch uitvoerbaar is.

Wet excessief lenen

Onlangs informeerden wij u over het nieuwe wetsvoorstel excessief lenen. Deze wet moet het voor aanmerkelijkbelanghouders (dga’s) onaantrekkelijk maken om overmatig te lenen bij hun eigen bv. Deze zogenoemde Wet excessief lenen treedt per 1 januari 2023 in werking. Alle schulden, met uitzondering van bepaalde eigenwoningschulden, worden boven een bedrag van € 500.000 belast in de inkomstenbelasting. Alsof er sprake is van een dividenduitkering dus. Om onder de drempel van € 500.000 te komen, kan het aantrekkelijk zijn om nog in 2020 dividend uit te keren.

Voorlopige aanslag aanpassen

Keert uw bv dividend uit? Dan moet uw bv daarop 15% dividendbelasting inhouden én afdragen aan de Belastingdienst. Omdat u over het dividend in privé 26,25% inkomstenbelasting verschuldigd bent (2020), moet u per saldo nog 11,25% van het uitgekeerde (bruto) dividend bijbetalen. De door de bv afgedragen dividendbelasting mag u namelijk verrekenen met uw inkomstenbelasting in box 2. Zorg ervoor dat uw voorlopige aanslag inkomstenbelasting tijdig wordt aangepast, om te voorkomen dat u 4% belastingrente verschuldigd bent over het bij te betalen bedrag.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het uitkeren van dividend? Onze fiscale experts helpen u graag. Neem  contact op met Mark Broekhuizen, senior belastingadviseur, via 040-2942626 of stuur Mark een e-mail.

Wilt u meer weten over het uitkeren van dividend? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Mark
Whitepaper Fiscaal voordelig dividend uitkeren in 2020

Dividend uitkeren in 2020

Fiscaal voordeel
Download het whitepaper
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan