Dividend uitkeren naar privé?

4 november 2019
Artikel

Wanneer u vermogen vanuit uw bv naar privé wilt overhevelen, dan kan dit door middel van een dividenduitkering. Houd daarbij de wettelijke regels in de gaten, waaronder de uitkeringstoets.

Portretfoto van Robert Gall
Geschreven door:
Robert Gall Senior belastingadviseur
Dividend uitkeren

Voorlopige aanslag aanpassen

Keert uw bv dividend uit, dan moet uw bv 15% dividendbelasting inhouden en op aangifte afdragen aan de Belastingdienst. Omdat u over het dividend in privé 25% inkomstenbelasting verschuldigd bent (tot en met 2019), moet u per saldo nog 10% van het uitgekeerde dividend bijbetalen. De door de bv afgedragen dividendbelasting mag u namelijk verrekenen met uw inkomstenbelasting. Zorg ervoor dat uw voorlopige aanslag inkomstenbelasting tijdig wordt aangepast, om te voorkomen dat u 4% belastingrente verschuldigd bent over het bij te betalen bedrag.

Verhoogd tarief inkomstenbelasting

De inkomstenbelasting over dividenden in box 2 bedraagt in 2019 25%, maar wordt stapsgewijs verhoogd. In 2020 wordt het tarief verhoogd naar 26,25% en dit zal in 2021 verder stijgen naar 26,9%. Het kan voor u dus voordeliger zijn om, als dit praktisch haalbaar is, eerder dividenduitkeringen naar privé te doen tegen het huidige tarief van 25%.

Plannen om te ontbinden

Heeft u een bv waarvan u overweegt om deze binnen enkele jaren te ontbinden? De liquidatie-uitkering die u daarbij van uw bv ontvangt, is belast in box 2. Omdat het daar geldende belastingtarief na 2019 omhoog gaat, kan het fiscaal aantrekkelijk zijn om uw bv vóór 2020 te ontbinden.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het uitkeren van dividend? Neem dan contact op met Robert Gall via telefoonnummer 024-6485808 of stuur Robert een mail.

Wilt u meer weten over het uitkeren van dividend? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Robert
Portretfoto van Robert Gall
Senior belastingadviseur
Bel
024-6485808
Whitepaper Fiscaal voordelig dividend uitkeren in 2020

Dividend uitkeren in 2020

Fiscaal voordeel
Download het whitepaper
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan