Dividend uitkeren naar privé?

25 oktober 2018
Artikel

Als u vermogen vanuit uw bv naar u privé wilt overhevelen, dan kan dit door middel van een dividenduitkering. Houd daarbij de wettelijke regels in de gaten, waaronder de uitkeringstoets. 

Portretfoto van Robert Gall
Robert Gall Senior belastingadviseur
stapel munten

Keert uw bv een dividend uit, dan moet zij daarover 15% dividendbelasting inhouden en op aangifte afdragen aan de Belastingdienst. Omdat u over het dividend in privé 25% inkomstenbelasting verschuldigd bent (tot en met 2019), moet u per saldo nog 10% van het uitgekeerde dividend bijbetalen (de door de bv afgedragen dividendbelasting mag u namelijk verrekenen met uw inkomstenbelasting). Zorg ervoor dat uw voorlopige aanslag inkomstenbelasting tijdig wordt aangepast, om te voorkomen dat u 4% belastingrente verschuldigd bent over het bij te betalen bedrag.

Verhoging inkomstenbelasting over dividenden in box 2

De inkomstenbelasting over dividenden in box 2 bedraagt in 2019 25%, maar zal stapsgewijs verhoogd gaan worden. In 2020 wordt het tarief verhoogd naar 26,25% en dit zal in 2021 verder stijgen naar 26,9%. Het kan voor u dus voordeliger zijn om, als dit praktisch haalbaar is, eerder dividenduitkeringen naar privé te doen om nog van het huidige tarief van 25% gebruik te kunnen maken.

Belasting liquidatie-uitkering

Heeft u een bv die eigenlijk geen functie meer heeft en overweegt u om deze bv binnen enkele jaren te ontbinden? De liquidatie-uitkering die u daarbij van uw bv ontvangt, is belast in box 2. Omdat het daar geldende belastingtarief na 2019 omhoog gaat, kan het – afhankelijk van uw situatie – fiscaal aantrekkelijk zijn om uw bv vóór 2020 te ontbinden.

Meer eindejaarstips voor de dga:

Wilt u meer weten over het uitkeren van dividend? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Robert
Portretfoto van Robert Gall
Senior belastingadviseur
Bel
024-6485808
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan