Dividend uitkeren naar privé?

17 januari 2023
Artikel

Bent u aanmerkelijkbelanghouder in een bv en wilt u geld uitkeren aan uzelf? Dat kan, bijvoorbeeld door het uitkeren van dividend door de bv aan u in privé. Daar zitten wel wat haken en ogen aan. De mogelijkheden én aandachtspunten op een rij.

Portretfoto van Rolf Brouwer
Neem contact op met:
Rolf Brouwer Senior belastingadviseur
Munten

Tarief box 2 inkomstenbelasting

Als de bv dividend uitkeert aan u als aanmerkelijkbelanghouder (aandelenbelang van minstens 5%), dan moet u in box 2 inkomstenbelasting betalen over dit dividend. Het tarief in box 2 is in 2023 gelijk aan het tarief in 2022. Keert u in 2023 dividend uit naar privé, dan betaalt u daarover een tarief van 26,9%.

Let op: houd bij het uitkeren van dividend altijd de wettelijke regels in de gaten. Denk bijvoorbeeld aan de uitkeringstoets. Om aansprakelijkheid van u als aandeelhouder en/of bestuurder te voorkomen, is het belangrijk deze uitkeringstoets zorgvuldig uit te voeren en dit goed vast te leggen.

Plannen om uw bv op te heffen?

Heeft u een bv en overweegt u om deze te ontbinden? Dan is de liquidatie-uitkering die u daarbij ontvangt van uw bv, net als een dividend, belast met inkomstenbelasting in box 2.

Inkopen van eigen aandelen

Ook als uw bv haar eigen aandelen inkoopt, leidt dit voor u als aandeelhouder tot belastingheffing in box 2. Het verschil tussen de economische waarde van de ingekochte aandelen en het gemiddeld op de aandelen gestorte kapitaal is belastbaar.

Wet excessief lenen

Op 1 januari 2023 trad de Wet excessief lenen in werking. Deze wet moet het voor aanmerkelijkbelanghouders (dga’s) onaantrekkelijk maken om overmatig te lenen bij hun eigen bv. Alle schulden aan uw bv - met uitzondering van bepaalde eigenwoningschulden - worden boven een drempelbedrag van € 700.000 belast in box 2 van de inkomstenbelasting (dus alsof er sprake is van een dividenduitkering). Het drempelbedrag geldt voor fiscale partners samen en niet per persoon. De eerste peildatum is 31 december 2023. Tip: breng vóór deze datum de schulden aan uw bv zoveel mogelijk terug, zo mogelijk tot onder het bedrag van € 700.000.

Voorlopige aanslag aanpassen

Keert uw bv dividend uit? Dan moet uw bv daarop 15% dividendbelasting inhouden én afdragen aan de Belastingdienst. Omdat u over het dividend in privé 26,9% inkomstenbelasting verschuldigd bent in 2023, moet u per saldo nog bijna 12% van het uitgekeerde (bruto) dividend bijbetalen. De door de bv afgedragen dividendbelasting mag u namelijk verrekenen met uw inkomstenbelasting in box 2. Zorg ervoor dat uw voorlopige aanslag inkomstenbelasting tijdig wordt aangepast. Zo voorkomt u dat u belastingrente verschuldigd bent over de later bij te betalen inkomstenbelasting.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het uitkeren van dividend? Neem contact op met Rolf Brouwer, senior belastingadviseur. U bereikt Rolf via e-mail. Ook voor andere vragen op het gebied van fiscaal advies staan onze belastingadviseurs graag voor u klaar.

Wilt u meer weten over het uitkeren van dividend? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Rolf
Whitepaper Fiscaal voordelig dividend uitkeren in 2023

Dividend uitkeren in 2023

Fiscaal voordeel
Download het whitepaper
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan