Dividend uitkeren naar privé?

25 februari 2021
Artikel

Bent u aanmerkelijkbelanghouder in een bv en wilt u geld uitkeren aan uzelf? Dat kan op verschillende manieren. Een van de mogelijkheden is het uitkeren van dividend door de bv aan u in privé. Daar zitten wel wat haken en ogen aan. Wij leggen de mogelijkheden én aandachtspunten uit.

Portretfoto van Mark Broekhuizen
Neem contact op met:
Mark Broekhuizen Senior belastingadviseur
Dividend uitkeren

Verhoging tarief box 2 inkomstenbelasting

Wanneer de bv dividend uitkeert aan u als aanmerkelijkbelanghouder (aandelenbelang van ten minste 5%), dan moet u in box 2 inkomstenbelasting betalen over dit dividend. Als u dit jaar (2021) dividend uitkeert naar privé, dan betaalt u meer inkomstenbelasting over het uitgekeerde bedrag dan in 2020. Het tarief in box 2 in 2020 was namelijk 26,25%, in 2021 is dit percentage verhoogd naar 26,9%.

Let op: houd bij het uitkeren van dividend altijd de wettelijke regels in de gaten. Denk bijvoorbeeld aan de uitkeringstoets, die zeker nu tijdens de coronacrisis extra aandacht behoeft. Om aansprakelijkheid van u als aandeelhouder en/of bestuurder te voorkomen, is het van belang dat u deze uitkeringstoets zorgvuldig uitvoert en dat u dit goed vastlegt.

Plannen om uw bv op te heffen?

Heeft u een bv en overweegt u om deze te ontbinden? Dan is de liquidatie-uitkering die u daarbij ontvangt van uw bv, net als een dividend, belast met inkomstenbelasting in box 2. Vanwege de benoemde tariefstijging is dit in 2021 fiscaal gezien wat minder aantrekkelijk dan in voorgaande jaren.

Inkopen van eigen aandelen

Wanneer uw bv haar eigen aandelen inkoopt, leidt dit voor u als aandeelhouder tot belastingheffing in box 2. Het verschil tussen de economische waarde van de ingekochte aandelen en het gemiddeld op de aandelen gestorte kapitaal is belastbaar.

Wet excessief lenen

Het nieuwe wetsvoorstel excessief lenen, moet het voor aanmerkelijkbelanghouders (dga’s) onaantrekkelijk maken om overmatig te lenen bij hun eigen bv. Deze zogenoemde Wet excessief lenen treedt per 1 januari 2023 in werking. Alle schulden aan uw bv, met uitzondering van bepaalde eigenwoningschulden, worden boven een bedrag van € 500.000 belast in box 2 van de inkomstenbelasting. Alsof er dus sprake is van een dividenduitkering. De eerste peildatum is 31 december 2023. Een tip: Breng vóór deze datum de schulden aan de bv zoveel mogelijk terug, indien mogelijk tot onder het bedrag van € 500.000.

Voorlopige aanslag aanpassen

Keert uw bv dividend uit? Dan moet uw bv daarop 15% dividendbelasting inhouden én afdragen aan de Belastingdienst. Omdat u over het dividend in privé 26,9% inkomstenbelasting verschuldigd bent (2021), moet u per saldo nog bijna 12% van het uitgekeerde (bruto) dividend bijbetalen. De door de bv afgedragen dividendbelasting mag u namelijk verrekenen met uw inkomstenbelasting in box 2. Zorg ervoor dat uw voorlopige aanslag inkomstenbelasting tijdig wordt aangepast. Zo voorkomt u dat u belastingrente verschuldigd bent over de later bij te betalen inkomstenbelasting.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het uitkeren van dividend? Onze fiscale experts helpen u graag. Neem contact op met Mark Broekhuizen, senior belastingadviseur, via 040-2942626 of stuur Mark een e-mail.

Of download het gratis whitepaper 'Dividend uitkeren in 2021' voor meer informatie.

Wilt u meer weten over het uitkeren van dividend? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Mark
Whitepaper Fiscaal voordelig dividend uitkeren in 2021

Dividend uitkeren in 2021

Fiscaal voordeel
Download het whitepaper
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan