Dividend uitkeren naar privé?

25 oktober 2018
Artikel

Als u vermogen vanuit uw bv naar u privé wilt overhevelen, dan kan dit door middel van een dividenduitkering. Houd daarbij de wettelijke regels in de gaten, waaronder de uitkeringstoets. 

Portretfoto van Robert Gall
Geschreven door:
Robert Gall Senior belastingadviseur
stapel munten

Uitkeren van dividend

Keert uw bv een dividend uit, dan moet zij daarover 15% dividendbelasting inhouden en op aangifte afdragen aan de Belastingdienst. Omdat u over het dividend in privé 25% inkomstenbelasting verschuldigd bent (tot en met 2019), moet u per saldo nog 10% van het uitgekeerde dividend bijbetalen (de door de bv afgedragen dividendbelasting mag u namelijk verrekenen met uw inkomstenbelasting). Zorg ervoor dat uw voorlopige aanslag inkomstenbelasting tijdig wordt aangepast, om te voorkomen dat u 4% belastingrente verschuldigd bent over het bij te betalen bedrag.

Verhoging inkomstenbelasting over dividenden in box 2

De inkomstenbelasting over dividenden in box 2 bedraagt in 2019 25%, maar zal stapsgewijs verhoogd gaan worden. In 2020 wordt het tarief verhoogd naar 26,25% en dit zal in 2021 verder stijgen naar 26,9%. Het kan voor u dus voordeliger zijn om, als dit praktisch haalbaar is, eerder dividenduitkeringen naar privé te doen om nog van het huidige tarief van 25% gebruik te kunnen maken.

Belasting liquidatie-uitkering

Heeft u een bv die eigenlijk geen functie meer heeft en overweegt u om deze bv binnen enkele jaren te ontbinden? De liquidatie-uitkering die u daarbij van uw bv ontvangt, is belast in box 2. Omdat het daar geldende belastingtarief na 2019 omhoog gaat, kan het – afhankelijk van uw situatie – fiscaal aantrekkelijk zijn om uw bv vóór 2020 te ontbinden.

Meer informatie over dividend uitkeren?

Voor meer informatie over het uitkeren van dividend kunt u contact opnemen met Robert Gall, via telefoonnummer 024-6485808 of stuur Robert een mail. Of download het gratis whitepaper 'Dividend uitkeren in 2019' voor meer informatie.

Meer eindejaarstips voor de dga:

Wilt u meer weten over het uitkeren van dividend? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Robert
Portretfoto van Robert Gall
Senior belastingadviseur
Bel
024-6485808
Whitepaper Fiscaal voordelig dividend uitkeren in 2019

Dividend uitkeren in 2019

Fiscaal voordeel
Download het whitepaper
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan