Dividend uitkeren naar privé?

17 januari 2022
Artikel

Bent u aanmerkelijkbelanghouder in een bv en wilt u geld uitkeren aan uzelf? Dat kan, bijvoorbeeld door het uitkeren van dividend door de bv aan u in privé. Daar zitten wel wat haken en ogen aan. De mogelijkheden én aandachtspunten op een rij.

portretfoto van Rolf Brouwer
Neem contact op met:
Rolf Brouwer Senior belastingadviseur
Munten

Tarief box 2 inkomstenbelasting

Als de bv dividend uitkeert aan u als aanmerkelijkbelanghouder (aandelenbelang van minstens 5%), dan moet u in box 2 inkomstenbelasting betalen over dit dividend. Het tarief in box 2 blijft in 2022 gelijk aan het tarief in 2021. Keert u in 2022 dividend uit naar privé, dan betaalt u daarover een tarief van 26,9%.

Let op: houd bij het uitkeren van dividend altijd de wettelijke regels in de gaten. Denk bijvoorbeeld aan de uitkeringstoets, die zeker nu, tijdens de coronacrisis, extra aandacht behoeft. Om aansprakelijkheid van u als aandeelhouder en/of bestuurder te voorkomen, is het belangrijk deze uitkeringstoets zorgvuldig uit te voeren en dit goed vast te leggen.

Plannen om uw bv op te heffen?

Heeft u een bv en overweegt u om deze te ontbinden? Dan is de liquidatie-uitkering die u daarbij ontvangt van uw bv, net als een dividend, belast met inkomstenbelasting in box 2.

Inkopen van eigen aandelen

Ook als uw bv haar eigen aandelen inkoopt, leidt dit voor u als aandeelhouder tot belastingheffing in box 2. Het verschil tussen de economische waarde van de ingekochte aandelen en het gemiddeld op de aandelen gestorte kapitaal is belastbaar.

Wet excessief lenen

Het nieuwe wetsvoorstel excessief lenen moet het voor aanmerkelijkbelanghouders (dga’s) onaantrekkelijk maken om overmatig te lenen bij hun eigen bv. Deze Wet excessief lenen treedt naar verwachting per 1 januari 2023 in werking.

Alle schulden aan uw bv, met uitzondering van bepaalde eigenwoningschulden, worden boven een bepaald drempelbedrag belast in box 2 van de inkomstenbelasting; dus alsof er sprake is van een dividenduitkering.

In het oorspronkelijke, in 2020 ingediende wetsvoorstel is het drempelbedrag op € 500.000 gesteld. In het huidige coalitieakkoord is het drempelbedrag verhoogd naar € 700.000. Bij fiscaal partnerschap geldt het drempelbedrag voor partners samen en niet per persoon.

De eerste peildatum is 31 december 2023. Een tip: breng vóór deze datum de schulden aan de bv zoveel mogelijk terug, zo mogelijk tot onder het bedrag van € 700.000.

Voorlopige aanslag aanpassen

Keert uw bv dividend uit? Dan moet uw bv daarop 15% dividendbelasting inhouden én afdragen aan de Belastingdienst. Omdat u over het dividend in privé 26,9% inkomstenbelasting verschuldigd bent in 2022, moet u per saldo nog bijna 12% van het uitgekeerde (bruto) dividend bijbetalen. De door de bv afgedragen dividendbelasting mag u namelijk verrekenen met uw inkomstenbelasting in box 2. Zorg ervoor dat uw voorlopige aanslag inkomstenbelasting tijdig wordt aangepast. Zo voorkomt u dat u belastingrente verschuldigd bent over de later bij te betalen inkomstenbelasting.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het uitkeren van dividend? Onze belastingadviseurs helpen u graag. Neem contact op met Rolf Brouwer, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 0115-677632 of stuur Rolf een e-mail.

Of download het gratis whitepaper 'Dividend uitkeren in 2022' voor meer informatie.

Wilt u meer weten over het uitkeren van dividend? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Rolf
Whitepaper Fiscaal voordelig dividend uitkeren in 2022

Dividend uitkeren in 2022

Fiscaal voordeel
Download het whitepaper
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan