Een youngtimer voor zakelijk gebruik

11 januari 2022

Ondernemers maken steeds vaker gebruik van youngtimers: auto’s van minimaal vijftien jaar oud, voor zakelijk gebruik. Wat zijn hiervan de voor- en nadelen voor u als ondernemer?

Portretfoto van Luc Adriaansen
Neem contact op met:
Luc Adriaansen Belastingadviseur
Auto van de zaak

Bijtellingspercentages

Als ondernemers kiezen voor een gebruikte auto geldt de bijtelling, net als bij nieuwe auto’s, over de nieuwwaarde. Voor auto’s van vijftien jaar of ouder geldt echter de youngtimerregeling: voor deze auto’s geldt een bijtelling van 35%, maar dan over de dagwaarde. Dus niet alleen de aanschaf is voordeliger, ook de bijtelling. Deze bijtelling daalt ook nog eens elk jaar als gevolg van een lagere dagwaarde.

Omzetbelasting

Voor de omzetbelasting (btw) geldt wel de catalogusprijs. Wordt voor het privégebruik 2,7% in mindering gebracht op de voorbelasting, dan wordt dat berekend over de cataloguswaarde van de auto. Voor de meeste ondernemers met een youngtimer geldt echter een lager percentage. Is de auto ooit particulier bezit geweest en is de btw bij aanschaf niet aftrekbaar? Dan betaalt u 1,5% btw over het privégebruik.

Meer benzineverbruik youngtimers

Vaak verbruiken youngtimers meer benzine dan jongere auto’s. Ook de uitstoot van oudere, met name dieselauto’s, is hoger. Extra vervuilde diesels krijgen ook te maken met een fijnstoftoeslag op de motorrijtuigenbelasting, ook wel roettax genoemd.

Hoge onderhoudskosten youngtimers

Andere nadelen van youngtimers zijn de hogere onderhoudskosten. De technische staat van de auto zegt het meest over de kwaliteit van de auto, meer nog dan de kilometerstand of zelfs de leeftijd. Voor de Belastingdienst moet u de dagwaarde aannemelijk kunnen maken. Een online kentekencheck geeft hierbij slechts een grove indicatie. De aankoopfactuur kan het eerste jaar als bewijs dienen, later kunt u een taxatierapport indienen. 

Bent u van plan een youngtimer aan te schaffen? Zorg dat u vooraf een goede afweging maakt en laat u tijdig informeren over de fiscale gevolgen. 

Meer weten?

Wilt u meer weten over een auto voor de zaak en bijtelling? Neem contact op met Luc Adriaansen, belastingadviseur, via telefoonnummer 0485-561320 of stuur Luc een e-mail.

Wilt u meer weten over bijtelling en youngtimers? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Luc
Download whitepaper icoon

Auto van de zaak

Wat zijn de regels voor 2022?
Download het whitepaper
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan