Bespaar btw op uw wagenpark

6 januari 2023
Artikel

Stelt u een auto ter beschikking aan uw medewerkers waarmee ze privékilometers rijden? Dan betaalt u een btw-correctie. Door de juiste keuzes te maken, kunt u btw besparen op uw wagenpark.

Portretfoto van Jason Vollering
Neem contact op met:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
Een man neemt zijn autosleutels in ontvangst

Btw-correctie op basis van forfait of werkelijk gebruik?

Least of koopt u auto’s en stelt u deze ter beschikking aan uw werknemers? Dan is de btw op de aankoop-, onderhouds- en/of leasekosten vaak aftrekbaar. Als de auto door uw medewerker ook voor privékilometers wordt gebruikt, moet u een btw-correctie maken. U kunt deze correctie op twee manieren berekenen:

  • U betaalt een vast (forfaitair) bedrag van 2,7% (soms 1,5%) van de catalogusprijs van de auto als u geen kilometeradministratie heeft. 
  • U berekent de btw-correctie op basis van het werkelijk gebruik. Dit kan financieel gunstig uitpakken als uw werknemers veel zakelijke kilometers rijden. U moet dan als werkgever aantonen wat de verhouding is tussen de privékilometers en zakelijke kilometers van uw werknemers. Dit doet u door per auto een nauwkeurige kilometeradministratie bij te houden.

Tip
Bepaal op basis van één jaar of de verhouding zakelijke / totale kilometers x btw op aanschaf- en gebruikskosten hoger of lager is dat een jaarlijkse forfaitaire correctie van 2,7% x cataloguswaarde. Bij een voldoende verschil kunt u overwegen om een (sluitende) kilometeradministratie bij te houden, waardoor u per saldo meer btw kunt aftrekken.

Lees meer over onze fiscale dienstverlening

Woon-werkverkeer zakelijk of privé?

Als u de btw-correctie op basis van het werkelijk gebruik van de auto berekent, moet u er rekening mee houden dat de woon-werkkilometers voor de btw als privé worden beschouwd. Onder bepaalde omstandigheden kan een rit vanuit huis echter zakelijk zijn voor de btw. Bijvoorbeeld als uw medewerker 's ochtends thuis werkt en daarna direct naar een klant rijdt.

In sommige gevallen zijn (bestel)auto's zo ingericht dat privégebruik niet mogelijk is. Dit is voordelig voor uw jaarlijkse btw-correctie. Misschien blijven de (bestel)auto's na werktijd bijvoorbeeld achter slot en grendel op uw bedrijfslocatie. Of gebruiken uw medewerkers de auto's alleen voor woon-werkverkeer. Houd dan bij hoe vaak uw medewerkers de auto gebruiken voor woon-werkverkeer. Soms mag u uitgaan van 214 werkdagen x woon-werkkilometers.

Als u een wagenpark heeft dat wordt gebruikt voor vrijgestelde btw-prestaties - zoals bijvoorbeeld in de zorg, het onderwijs en de financiële sector - moet u een correctie maken op de btw-aftrek en btw-correctie voor het privégebruik. Wordt de auto bijvoorbeeld voor 60% gebruikt voor btw-belaste prestaties en voor 40% voor vrijgestelde prestaties? Dan brengt u 60% van de btw op de autokosten in aftrek en betaalt u 60% van 2,7% van de cataloguswaarde van de auto via uw aangifte aan de Belastingdienst

Meer weten?

Door slim om te gaan met de btw, kunt u de btw-correctie van uw wagenpark flink verminderen. Neem voor advies contact op met Jason Vollering, senior belastingadviseur. U bereikt Jason via e-mail. Ook voor andere vragen op het gebied van fiscaal advies staan onze belastingadviseurs graag voor u klaar.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Downloaden whitepaper over de auto van de zaak

Auto van de zaak

Regelgeving 2024
Download het whitepaper
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu