Denk aan de bijtelling voor de auto van de zaak

6 november 2023
Artikel

Rijden uw werknemers in een auto van de zaak? Dan geldt vaak de ‘regeling privégebruik auto van de werkgever’. Dit betekent dat u een bedrag bij het loon van uw werknemer moet tellen.

Portretfoto van Luc Adriaansen
Neem contact op met:
Luc Adriaansen Senior belastingadviseur
Auto van de zaak

Privégebruik van een auto van de zaak en bijtelling

Voor het privégebruik van een auto van de zaak krijgen uw werknemers een bijtelling bij het inkomen. De datum van eerste tenaamstelling van de auto (DET) in combinatie met de C02-uitstoot bepaalt het bijtellingspercentage. Het eventuele lage bijtellingspercentage geldt gedurende zestig maanden. Daarna geldt de standaardbijtelling. Let op: voor auto’s van vóór 2017 bedraagt de standaardbijtelling niet 22%, maar 25%.

Controleer de rittenadministratie

Er hoeft geen bijtelling plaats te vinden als uw werknemer kan bewijzen dat hij op jaarbasis niet meer dan vijfhonderd kilometer privé rijdt met de auto. Dat bewijs kan hij leveren met een sluitende rittenadministratie. U moet deze controleren en bij de loonadministratie bewaren. Klopt de rittenadministratie niet, dan moet u bijtellen!

Verklaring geen privégebruik

De bijtelling auto van de zaak kan ook achterwege blijven als uw werknemer een verklaring aflegt bij de Belastingdienst dat hij de auto niet privé gebruikt en hij deze verklaring aan u overhandigt. Ook dan moet uw werknemer kunnen bewijzen dat hij op jaarbasis niet meer dan vijfhonderd km privé met de auto rijdt.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de bijtelling van de auto van de zaak? Neem dan contact op met Luc Adriaansen, belastingadviseur. U bereikt Luc via e-mail. Ook voor andere vragen op het gebied van fiscaal advies staan onze belastingadviseurs graag voor u klaar.

Wilt u als werkgever meer weten over de auto van de zaak? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Luc
Downloaden whitepaper over de auto van de zaak

Auto van de zaak

Regelgeving 2024
Download het whitepaper
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu