Denk aan de bijtelling voor de auto van de zaak

19 januari 2021
Artikel

Rijden uw werknemers in een auto van de zaak? Dan geldt vaak de ‘regeling privégebruik auto van de werkgever’. Dit betekent dat u een bedrag bij het loon van uw werknemer moet tellen.

Portretfoto van Luc Adriaansen
Neem contact op met:
Luc Adriaansen Belastingadviseur
Auto van de zaak

Privégebruik van een auto van de zaak en bijtelling

Voor het privégebruik van een auto van de zaak krijgen uw werknemers een bijtelling bij het inkomen. De datum van eerste tenaamstelling van de auto (DET) in combinatie met de C02-uitstoot bepaalt het bijtellingspercentage. Het eventuele lage bijtellingspercentage geldt gedurende zestig maanden. Daarna geldt de standaardbijtelling. Let op: voor auto’s van vóór 2017 bedraagt de standaardbijtelling niet 22%, maar 25%.

Controleer de rittenadministratie

Er hoeft geen bijtelling plaats te vinden als uw werknemer kan bewijzen dat hij op jaarbasis niet meer dan vijfhonderd km privé rijdt met de auto. Dat bewijs kan hij leveren met een sluitende rittenadministratie. U moet deze controleren en bij de loonadministratie bewaren. Klopt de rittenadministratie niet, dan moet u bijtellen!

Verklaring geen privégebruik

De bijtelling kan ook achterwege blijven als uw werknemer een verklaring aflegt bij de Belastingdienst dat hij de auto niet privé gebruikt en hij deze verklaring aan u overhandigt. Ook dan moet uw werknemer kunnen bewijzen dat hij op jaarbasis niet meer dan vijfhonderd km privé met de auto rijdt.

Let op: het intrekken van een verklaring geen privégebruik in de loop van het jaar kan fiscale gevolgen hebben. De bijtelling geldt namelijk voor het gehele jaar dat een auto ter beschikking staat en moet dus gecorrigeerd worden om te voorkomen dat te weinig loonbelasting is betaald. 

Meer weten?

Wilt u meer weten over de bijtelling voor de auto van de zaak? Neem contact op met Luc Adriaansen, belastingadviseur, via telefoonnummer 0485-561320 of stuur Luc een e-mail.

Wilt u als werkgever meer weten over de auto van de zaak? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Luc
Download whitepaper icoon

Auto van de zaak

Wat zijn de regels voor 2022?
Download het whitepaper
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan