Verbod privégebruik auto voorkomt bijtelling voor dga niet

25 september 2022
Artikel

Rijdt u als directeur-grootaandeelhouder (dga) een auto van de zaak die u alleen voor zakelijke doeleinden gebruikt? En wilt u de fiscale bijtelling voor de auto voorkomen, dan moet u een sluitende kilometeradministratie bijhouden.

Portretfoto van Luc Adriaansen
Neem contact op met:
Luc Adriaansen Senior belastingadviseur
man geeft dga sleutel auto van de zaak

Verbod op privégebruik auto van de zaak opnemen in arbeidsovereenkomst niet voldoende

Een verbod op privégebruik kan onder voorwaarden bij ‘gewone’ werknemers een reden zijn om de bijtelling achterwege te laten. De Hoge Raad besliste dat een in de arbeidsovereenkomst van een dga opgenomen verbod op privégebruik van de auto onvoldoende is om de bijtelling auto van de zaak te ontlopen. 

De situatie

In een door de dga met zijn besloten vennootschap (bv) gesloten arbeidsovereenkomst was bepaald dat de dga een aan hem ter beschikking gestelde auto alleen zakelijk mocht gebruiken. Het was niet toegestaan om deze auto ook voor privéritten te gebruiken. De dga geeft vervolgens aan dat hij geen rittenadministratie heeft bijgehouden, de auto niet privé is gebruikt en hij privé over een andere auto beschikt. De inspecteur acht dit niet overtuigend genoeg en legt de dga naheffingsaanslagen en boetes op. 

Volgens het gerechtshof heeft de dga niet overtuigend aangetoond dat hij minder dan vijfhonderd privékilometers heeft gereden. Ook al is in de arbeidsovereenkomst opgenomen dat er sprake is van een verbod op privégebruik, enige controle is hier niet op geweest. Daar komt bij dat een eventuele controle door de dga zelf zou moeten worden gedaan, er geen rittenadministratie is bijgehouden en de dga bovendien beschikte over de sleutels van het hek waarachter de auto stond geparkeerd. De bijtelling wegens privégebruik auto moet daarom belast worden.

Lees meer over onze fiscale dienstverlening

Bewijs 

Om de bijtelling wegens privégebruik auto te vermijden, is het voor een dga dus niet voldoende om in de arbeidsovereenkomst met de vennootschap op te nemen dat privégebruik van de auto verboden is, zonder dit verder reëel te controleren en bewijs van deze controle te kunnen overleggen. Dit in tegenstelling tot een gewone werknemer waarbij de werkgever een opgelegd verbod controleert, handhaaft en straft bij overtreding.

Meer weten?

Heeft u vragen over uw auto van de zaak en de verschillende bijtellingen die daarbij horen?  Neem dan contact op met Luc Adriaansen, belastingadviseur. U bereikt Luc via e-mail. Ook voor andere vragen op het gebied van fiscaal advies staan onze belastingadviseurs graag voor u klaar. 

Wilt u meer weten over de auto van de zaak? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Luc
Downloaden whitepaper over de auto van de zaak

Auto van de zaak

Regelgeving 2024
Download het whitepaper
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu