Auto van de zaak: regelgeving 2023

Portretfoto van Luc Adriaansen
Neem contact op met:
Luc Adriaansen senior belastingadviseur

Waar moet u op letten bij de auto van de zaak?

Bij een auto van de zaak krijgt u te maken met bijtelling, bpm (belasting van personenauto’s en motorrijwielen) en motorrijtuigenbelasting. Wat zijn de regels en uitzonderingen en hoe kunt u ervoor zorgen dat u en uw medewerkers fiscaalvriendelijk rijden? In dit whitepaper informeren wij u over de belangrijkste aandachtspunten.

Bijtelling auto van de zaak

Als uw medewerker de auto van de zaak zowel zakelijk als privé gebruikt en hij meer dan vijfhonderd privékilometers per jaar rijdt, moet u rekening houden met een forfaitaire bijtelling. U telt de bijtelling op bij de winst van het bedrijf. Over dit bedrag bent u inkomstenbelasting, premie volksverzekeringen en een inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekeringswet verschuldigd. U houdt maandelijks een bedrag aan loonheffing in over de bijtelling die u in aanmerking neemt bij het vaststellen van het loon van de werknemer.

Bijtellingspercentages

De Belastingdienst hanteert verschillende bijtellingspercentages. Deze bijtellingspercentages zijn afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto en gebaseerd op de oorspronkelijke cataloguswaarde, inclusief belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm) en btw. Er is geen onderscheid tussen personenauto’s of bestelauto’s. Voor auto’s ouder dan vijftien jaar vormt de waarde van de auto in het economisch verkeer de basis voor de bijtelling. De actuele bijtellingspercentages vindt u in dit whitepaper.

Download het whitepaper 'Auto van de zaak: regelgeving 2023?'.

Meer weten?

Bij een auto van de zaak komen veel zaken kijken. Er zijn flink wat regels en uitzonderingen, dus hoe kunt u ervoor zorgen dat u en uw medewerkers fiscaalvriendelijk rijden? Neem voor meer informatie contact op met Luc Adriaansen, belastingadviseur. U bereikt Luc via e-mail. Ook voor andere vragen op het gebied van fiscaal advies staan onze belastingadviseurs graag voor u klaar.

Meer weten over de auto van de zaak? Neem contact met ons op!

E-mail Luc
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan