Tips bijtelling auto van de zaak

2 januari 2021
Wet- en regelgeving

Rijden u of uw werknemers op jaarbasis meer dan vijfhonderd privékilometers in een auto van de zaak? Dan geldt een bijtelling privégebruik auto in de inkomstenbelasting. Per 1 januari 2017 kwam de lage bijtelling voor hybride auto’s te vervallen. Alleen voor 100% elektrische auto’s geldt nog een gecombineerd verlaagd bijtellingspercentage. Voor overige auto’s is de bijtelling 22%. 

Portretfoto van Luc Adriaansen
Neem contact op met:
Luc Adriaansen Belastingadviseur
calculator en pen

Let op: het bijtellingspercentage dat geldt bij de eerste ingebruikname van de auto (de dag waarop het kenteken van de auto voor het eerst op naam is gesteld), blijft van toepassing gedurende zestig maanden. Welke bijtelling van toepassing is, is afhankelijk van het jaar waarin het eerste kenteken voor de auto is afgegeven. 

Hieronder zijn de bijtellingspercentages weergegeven voor auto’s die geregistreerd zijn vanaf 2016 tot 2020.

schema bijtellingspercentages

*Vanaf 2019 wordt het bijtellingspercentage voor volledig elektrische auto’s met een cataloguswaarde boven de € 50.000 beperkt. Er geldt dan een gecombineerd bijtellingspercentage, waarbij het percentage van 4% van kracht blijft tot een cataloguswaarde van € 50.000. Voor het meerdere geldt het algemene bijtellingspercentage van 22%. 

**Vanaf 2020 bedraagt het verlaagde bijtellingstarief 8% tot een cataloguswaarde van € 45.000. 

Bijtelling in 2021

Vanaf 2021 bedraagt het verlaagde bijtellingstarief 12% tot een cataloguswaarde van € 40.000. Uit het belastingplan 2021 blijkt dat dit de komende jaren nog verder zal afnemen.

Youngtimers

Voor auto’s ouder dan 15 jaar geldt een bijtelling over de waarde in het economische verkeer. Het percentage van de bijtelling is dan 35%.

Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik

Voor bestelauto’s waarmee niet privé wordt gereden, geldt een alternatieve regeling: de verklaring uitsluitend zakelijk gebruik. Met een dergelijke verklaring verklaart een werknemer – of ondernemer – geen enkele kilometer privé te rijden met de zakelijke bestelauto. Het bijhouden van een kilometeradministratie is dan niet nodig. De Belastingdienst houdt toezicht met flitsauto’s. Daarnaast kan de Belastingdienst digitale gegevens bij derden opvragen om te verifiëren of de kilometeradministratie klopt met de feiten. Denk hierbij aan tankgegevens, parkeergegevens en andere digitaal vastgelegde gegevens.

Tips bijtelling auto van de zaak

  • Rijdt u minder dan 500 privékilometers met uw auto van de zaak? Houd dan een sluitende kilometerregistratie bij. Als deze kilometerregistratie volledig en sluitend is, hoeft u geen bijtelling toe te passen. 
  • Heeft u een bestelauto waarmee niet privé wordt gereden? Onderteken dan de ‘verklaring uitsluitend zakelijk gebruik’ en dien deze in bij de Belastingdienst. Overhandig een afschrift  aan uw adviseur. Met zo’n verklaring is het bijhouden van een kilometerregistratie niet langer nodig. Als het gebruik van de bestelauto op enig moment wijzigt, heeft u een meldplicht richting Belastingdienst. 
  • Wilt u een nieuwe zakelijke auto aanschaffen? Laat de accessoires ná registratie van het kenteken inbouwen, de bijtelling is dan lager!
  • Let erop dat u de grens van 500 kilometer niet nét op het einde van het jaar overschrijdt. Overschreed u op 29 december 2020 500 kilometer, dan is de bijtelling voor het hele jaar van toepassing.

Meer informatie

Wilt u meer weten over bijtelling en auto van de zaak? Stuur Luc Adriaansen een mail.

Wilt u meer weten over bijtelling auto van de zaak? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Luc
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan