Tips bijtelling auto van de zaak

12 januari 2018
Wet- en regelgeving

Rijdt u op jaarbasis meer dan vijfhonderd privékilometers in een auto van de zaak? Dan geldt een bijtelling privégebruik auto in de inkomstenbelasting. Per 1 januari 2017 kwam de lage bijtelling voor hybride auto’s te vervallen. Alleen voor 100% elektrische auto’s geldt nog een laag bijtellingspercentage van 4%. Dit lage bijtellingspercentage geldt nog tot en met 2020 om volledig elektrisch rijden te stimuleren. Voor de overige auto’s wordt de bijtelling 22%. 

Portretfoto van Patrick de Jong
Geschreven door:
Patrick de Jong Belastingadviseur
calculator en pen

Voor eerder geregistreerde auto’s zijn gedurende 60 maanden de toen geldende percentages van toepassing. Welke bijtelling van toepassing is, is afhankelijk van het jaar waarin het eerste kenteken voor de auto is afgegeven. Is dit voor 1 januari 2017? Dan gelden er, afhankelijk van de CO2-uitstoot, andere percentages.

Bijtelling 2018

Eerste kenteken 2017 Percentage van de cataloguswaarde
CO2-uitstoot per kilometer  
0 gram 4%
Meer dan 0 gram 22%

Voor auto’s ouder dan 15 jaar geldt een bijtelling over de waarde in het economische verkeer. Het percentage van de bijtelling is dan 35%.

Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik

Voor bestelauto’s waarmee niet privé wordt gereden, geldt een alternatieve regeling: de verklaring uitsluitend zakelijk gebruik. Met een dergelijke verklaring verklaart een werknemer – of ondernemer – geen enkele kilometer privé te rijden met de zakelijke bestelauto. Het bijhouden van een kilometeradministratie is dan niet nodig. De Belastingdienst houdt toezicht met flitsauto’s. Daarnaast kan de Belastingdienst digitale gegevens bij derden opvragen om te verifiëren of de kilometeradministratie klopt met de feiten. Denk hierbij aan tankgegevens, parkeergegevens en andere digitaal vastgelegde gegevens.

Tips

  • Rijdt u minder dan 500 privékilometers met uw auto van de zaak? Houd dan een sluitende kilometerregistratie bij. Als deze kilometerregistratie volledig en sluitend is, betaalt u geen bijtelling. 
  • Heeft u een bestelauto waarmee niet privé wordt gereden? Onderteken dan de ‘verklaring uitsluitend zakelijk gebruik’ en overhandig deze aan uw adviseur. Met zo’n verklaring is het bijhouden van een kilometerregistratie niet langer nodig.
  • Wilt u een nieuwe zakelijke auto aanschaffen? Laat de accessoires ná registratie van het kenteken inbouwen, de bijtelling is dan lager!
  • Let er op dat u de grens van 500 kilometer niet nét op het einde van het jaar overschrijdt. Overschrijdt u op 29 december de 500 kilometer, dan is de bijtelling voor het hele jaar van toepassing.

Wilt u meer weten over bijtelling auto van de zaak? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Patrick
Downloaden whitepaper auto van de zaak 2018

Auto van de zaak

Regelgeving 2018
Download hier het whitepaper
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan