Tips bijtelling auto van de zaak

17 november 2016
Wet- en regelgeving

Rijdt u op jaarbasis meer dan 500 privékilometers in een auto van de zaak? Dan geldt een bijtelling privégebruik auto in de inkomstenbelasting. Vanaf 1 januari 2017 vervalt de lage bijtelling voor hybride auto’s. Alleen voor 100% elektrische auto’s geldt nog een laag bijtellingspercentage van 4%. Voor de overige auto’s wordt de bijtelling 22%. 

Portretfoto van Patrick de Jong
geschreven door:
Patrick de Jong Belastingadviseur
calculator en pen

Voor eerder geregistreerde auto’s zijn gedurende 60 maanden de toen geldende percentages van toepassing. Welke bijtelling van toepassing is, is afhankelijk van het jaar waarin het eerste kenteken voor de auto is afgegeven. Gebeurde dit in 2016 voor het eerst, dan is de bijtelling als volgt:

Bijtelling 2016

Eerste kenteken 2016 Percentage van de cataloguswaarde
CO2-uitstoot per kilometer  
0 gram 4%
Tussen de 0 en 50 gram 15%
Tussen de 50 en 106 gram 21%
Meer dan 106 gram 25%

 

Bijtelling 2017

Eerste kenteken 2017 Percentage van de cataloguswaarde
CO2-uitstoot per kilometer  
0 gram 4%
Meer dan 0 gram 22%

Voor auto’s ouder dan 15 jaar geldt een bijtelling over de waarde in het economische verkeer. Het percentage van de bijtelling is dan 35%.

Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik

Voor bestelauto’s waarmee niet privé wordt gereden, geldt een alternatieve regeling: de verklaring uitsluitend zakelijk gebruik. Met een dergelijke verklaring verklaart een werknemer – of ondernemer – geen enkele kilometer privé te rijden met de zakelijke bestelauto. Het bijhouden van een kilometeradministratie is dan niet nodig. De Belastingdienst houdt toezicht met flitsauto’s. Daarnaast kan de Belastingdienst digitale gegevens bij derden opvragen om te verifiëren of de kilometeradministratie klopt met de feiten. Denk hierbij aan tankgegevens, parkeergegevens en andere digitaal vastgelegde gegevens.

Tips

  • Rijdt u minder dan 500 privékilometers met uw auto van de zaak? Houd dan een sluitende kilometerregistratie bij. Als deze kilometerregistratie volledig en sluitend is, betaalt u geen bijtelling. 
  • Heeft u een bestelauto waarmee niet privé wordt gereden? Onderteken dan de ‘verklaring uitsluitend zakelijk gebruik’ en overhandig deze aan uw adviseur. Met zo’n verklaring is het bijhouden van een kilometerregistratie niet langer nodig.
  • Wilt u een nieuwe zakelijke auto aanschaffen? Laat de accessoires ná registratie van het kenteken inbouwen, de bijtelling is dan lager!
  • Let er op dat u de grens van 500 kilometer niet nét op het einde van het jaar overschrijdt. Overschrijdt u op 29 december de 500 kilometer, dan is de bijtelling voor het hele jaar van toepassing.
  • Door een wetswijziging per 1 januari 2017 wordt het bijtellingspercentage voor privégebruik aangepast. In sommige gevallen is het mogelijk een auto eerder in te ruilen om de komende 60 maanden nog te profiteren van een lage bijtelling. Wilt u een hybride auto aanschaffen, doe dit dan uiterlijk 31 december 2016. Zo profiteert u nog van een lager bijtellingspercentage. Wanneer de uitstoot groter is dan 106 g/km kunt u de aanschaf beter uitstellen tot januari 2017. U hebt dan niet te maken met een jaarlijkse bijtelling van 25%, maar van 22%.

Wilt u meer weten over bijtelling auto van de zaak? Onze specialist helpt u graag verder!

Mail Patrick
Downloaden whitepaper auto van de zaak 2017

Auto van de zaak

Regelgeving 2017
Download hier de whitepaper
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan