Bedrijfsverkoop in de metaalbranche

Portretfoto van Jurgen Herremans
Jurgen Herremans Senior corporate finance adviseur

Bent u op zoek naar een overnameadviseur voor uw metaalbedrijf? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Onze corporate finance adviseurs begeleiden en adviseren u tijdens het volledige proces van de verkoop van uw bedrijf. Zij beschikken over alle benodigde expertise en hebben uitgebreide ervaring met bedrijfsovernames in de metaalsector.

Metaalbewerkers worden geconfronteerd met personeelskrapte, oplopende kosten voor digitalisering en hoge investeringen in het machinepark. Het is de vraag of het grote aantal relatief kleine bedrijven binnen de sector deze kosten kunnen dragen. Consolidatie ligt dan ook voor de hand. Zo blijkt uit het recente onderzoek ‘Consolidatie in de metaalbewerking’ van ABN AMRO. Overweegt u om uw metaalbedrijf - nu of in de toekomst - te verkopen? Wij adviseren u graag.

Bedrijf verkopen: goed exit-plan is essentieel

Het verkopen van een bedrijf is een complex traject dat vraagt om een goede planning en voorbereiding. Het is van groot belang om als adviseur in een zo vroeg mogelijk stadium bij een voorgenomen verkoop betrokken te worden. De ervaring leert dat het al snel 3 tot 5 jaar duurt om een onderneming optimaal voor te bereiden op een uiteindelijke verkoop. Het opstellen van een goed exit-plan is hierbij essentieel. Samen met u bepalen we uw doelen, hoe u deze bereikt en wanneer de doelen moeten zijn bereikt. Met een goed exit-plan, verkort u de voorbereidende fase aanzienlijk.

Verkoopklaar maken bedrijf

In de voorbereidende fase zorgen wij voor het verkoopklaar maken van uw bedrijf. U kunt hierbij denken aan:

 • indicatieve waardebepaling;
 • inzicht geven in waardeverhogende factoren;
  • zorgen voor een optimale juridische en fiscale structuur;
  • afhankelijkheid directeur-grootaandeelhouder en autonomie managementteam;
  • omzetspreiding (klant- en brancheafhankelijkheid/ASML);
  • opbouw personeelsbestand en kennisontwikkeling; 
  • status machine park;
  • status informatievoorziening;
 • inzicht krijgen in uw inkomen en vermogen na verkoop.

We sluiten de voorbereidende fase af met een advies en actieplan. 

Begeleiding overnameproces

Bent u klaar voor de verkoop van uw bedrijf? Dan begeleiden wij u vervolgens stap voor stap in het hele proces van bedrijfsovername. Hierbij komen onder andere aan bod:

 • waardebepaling van uw bedrijf;
 • zoeken van geschikte overnamekandidaten;
 • begeleiden van de onderhandelingen;
 • opstellen Letter of Intent;
 • begeleiden due diligence;
 • opstellen verkoopovereenkomst.

Netwerk metaalbranche

Door ons uitgebreide netwerk binnen de metaalbranche kunnen wij u in contact brengen met geschikte overnamekandidaten. Zo zorgen wij er samen voor dat u uw onderneming zo optimaal mogelijk kunt verkopen. Daarbij is naast een goede prijs ook de continuïteit van de door u opgebouwde onderneming van belang.

Multidisciplinair team

Bij de verkoop van een bedrijf zijn verschillende expertises nodig. Onze corporate finance adviseurs werken in multidisciplinaire teams samen met andere specialisten binnen ABAB, zoals belastingadviseurs en juristen. Zo kunnen wij u zowel op procesniveau als op inhoud volledig ondersteunen. Deskundigheid, flexibiliteit, daadkracht en efficiency staan hierbij centraal.

Wij gaan graag met u in gesprek

Bent u op zoek naar advies over het verkopen van uw bedrijf? Of wilt u weten wat onze aanpak voor u kan betekenen? Wij maken graag tijd voor een vrijblijvende kennismaking. Neem contact op met Jurgen Herremans, senior corporate finance adviseur, via telefoonnummer 013-4647230 of stuur Jurgen een e-mail.

Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan