'Duidelijkheid belangrijk bij bedrijfsoverdracht'

Referentie

Huiskes Metaal BV is een internationaal opererend familiebedrijf dat zich bezighoudt met het voor recycling geschikt maken van metalen en elektronica afvallen. Het bedrijf bestaat al sinds 1936 en werkt voornamelijk voor industriële ondernemingen. Huiskes Metaal BV zet ABAB in voor auditdiensten en begeleiding bij bedrijfsoverdracht. Oud eigenaar Bertus Huiskes ziet ABAB ook als sparringpartner en klankbord voor zijn management. “ABAB complementeert mij als ondernemer.”

In gesprek met:
Bertus Huiskes, Huiskes Metaal BV
Huiskes Metaal BV referentie

Meer dan advies

Een accountantskantoor moet meer doen dan enkel adviseren, vindt Huiskes. “Een accountantskantoor moet fungeren als klankbord voor ondernemingsvraagstukken. Dit gaat verder dan advies. Waar een ander accountantskantoor stopt na het geven van advies, gaat ABAB verder.” Marco van der Voorden, directeur audit en assurance bij ABAB, is het eerste aanspreekpunt van Huiskes. “Marco is mijn strategische sparringpartner voor vraagstukken binnen de onderneming. Hij weet wat er speelt, geeft helder advies en richting. Daarnaast brengt hij mij in contact met de juiste specialisten. Zo ook met corporate finance adviseur Rob van Boxtel om te adviseren tijdens de familieoverdracht van de onderneming.”

Communicatie en vertrouwen

Recent begeleidde ABAB Corporate Finance het familiebedrijf bij de overdracht, waar de drie zonen van Bertus Huiskes het bedrijf hebben overgenomen. “We waren al enkele jaren geleden gestart met het overnametraject met de vorige accountant. Nadat Huiskes Metaal van accountant wisselde naar ABAB, hebben we na overleg met Rob besloten een andere weg in te slaan. Na de inventarisatie van de bedrijfssituatie en de liquiditeit in de toekomst, raadde hij een betere oplossing aan. Dat noem ik proactief. Een overdracht van je onderneming doe je maar één keer in je leven. Je moet in zo’n traject samen groeien. Uitleg, duidelijkheid en persoonlijk contact zijn hierbij van belang. Door geïnteresseerd contact en de juiste begeleiding kwam de vertrouwensband snel tot stand. Het gaat om de klik. Het strategisch plan dat nodig was voor financiering, werd goed ontvangen door de bank. De communicatie en samenwerking verliep prima.”

Zwaar weer

Tijdens het traject van de bedrijfsoverdracht werd het familiebedrijf geconfronteerd met twee grote branden. Een hectische tijd. Huiskes: “Ondanks dat we werden geconfronteerd met zwaar weer door de branden, is het overleg met de fiscus, de financiële instelling en pensioenverzekering gewoon doorgegaan. Mark Broekhuizen, belastingadviseur bij ABAB, hield focus en zorgde ervoor dat alles netjes op tijd is ingeleverd. Het management van Huiskes Metaal BV kon alle aandacht besteden aan de opbouw van het bedrijf. Dit samenspel overtrof onze verwachtingen.”

Aandacht voor familieverhoudingen

Bij een bedrijfsoverdracht is het belangrijk aandacht te besteden aan de familieverhoudingen. Hierbij is Huiskes ondersteund door Gaby Ratering, jurist ondernemingsrecht en mediator bij ABAB Legal. “Omdat er verschillende belangen van opvolgers spelen, was het een complex proces. Het is belangrijk aandacht te besteden aan ieders belangen. Na diverse gesprekken met alle betrokkenen en Gaby zijn deze verhoudingen geïnventariseerd. In een familiestatuut zijn vervolgens de belangen en gevoeligheden in een duidelijk kader geplaatst. ABAB heeft alle diensten in huis. Door het werken in een multidisciplinair team, komen alle facetten aan de orde en zijn deze uitgewerkt en gerealiseerd. De overdracht is dan ook naar tevredenheid ingezet en bijna geheel afgerond.”

Wij gaan graag met u in gesprek

Wilt u meer weten over onze dienstverlening? Wij maken graag tijd voor een uitgebreide kennismaking. Neem contact op met Rob van Boxtel, senior corporate finance adviseur, via telefoonnummer 024-6485820 of stuur Rob een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Rob
Portretfoto van Rob van Boxtel
Senior corporate finance adviseur
Bel
0651337849
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan