Aanzienlijke groei in overnamemarkt ondanks inflatie en stijgende rentes

28 november 2022
Artikel

Denkt u erover na om uw bedrijf te verkopen? Dan bent u niet de enige. In de huidige overnamemarkt hebben ondernemers haast met de verkoop van hun bedrijven.

Portretfoto van Jurgen Herremans
Neem contact op met:
Jurgen Herremans Senior corporate finance adviseur
Man en vrouw in gesprek

Waar normaal ongeveer 65% van de mkb-ondernemers hun zaak binnen tien jaar wil verkopen, geeft nu ongeveer 30% aan zijn bedrijf binnen twee jaar te willen verkopen. Het aantal bedrijven dat dit jaar is verkocht, is nu al net zo groot als in heel 2021.

Belangrijkste redenen verkoop bedrijf

In tijden van economische onzekerheid neemt het aantal ondernemers dat hun bedrijf wil verkopen vaker toe. En dat terwijl er in de huidige markt sprake is van inflatie en stijgende rentes. Wat dan toch de belangrijkste redenen zijn voor het niet langer wachten met de verkoop van het bedrijf? Het innen van de waarde van het bedrijf en het gebrek aan iemand die het bedrijf wil overnemen. Daarnaast is de wens om een externe aandeelhouder te vinden ook een belangrijke reden. Hierdoor groeit het bedrijf.

Interesse uit het buitenland voor bedrijfsovername

Er is vooral een toename in overnames in de sector groothandel. Bij horeca- en retailzaken komen daarentegen minder verkopen voor. Opvallend is dat pensioenfondsen en vermogende beleggers minder geld aan beursgenoteerde bedrijven besteden. Het overgrote deel van hun belegbare vermogen geven ze aan investeerders. De interesse in mkb-bedrijven groeit hierdoor. Daarnaast is de interesse van buitenlandse kopers groot: bij 80% van de verkoopprocessen is er interesse vanuit het buitenland.

Transparante overnamemarkt

In de huidige overnamemarkt gaan ondernemers eerder over tot transactie. Voorheen hield een ondernemer zijn bedrijf vaak tot zijn pensioen en verkocht het in zijn geheel. Waar dit mee te maken heeft? Informatie over bedrijfsovernames is beter beschikbaar en de markt is transparanter. De verwachting is daarom dat de groei in bedrijfsovernames doorzet.

Meer weten?

Wilt u uw bedrijf verkopen? Of wilt u meer informatie over het verkopen van uw bedrijf? Onze specialisten helpen u hier graag bij. Neem contact op met Jurgen Herremans, senior corporate finance adviseur, via telefoonnummer 013-4647230 of stuur Jurgen een e-mail.

Wilt u meer weten over bedrijfsovernames? Wij helpen u graag verder!

E-mail Jurgen
Icoon whitepaper

Vier fasen om te komen tot succesvolle bedrijfsverkoop

Download het gratis whitepaper
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan