‘Bij ABAB had ik het gevoel dat we de verkoop samen deden’

Referentie

Francois van Hirtum wist dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging. Samen met ABAB werkte hij toe naar het moment van de overname van zijn bedrijf DKH Metaalbewerking.

In gesprek met:
Francois van Hirtum, DKH Metaalbewerking
Francois van Hirtum, DKH Metaalbewerking

DKH Metaalbewerking is gespecialiseerd in het bewerken van metaalonderdelen voor klanten in diverse sectoren. Het bedrijf werd in 1999 opgericht door Francois van Hirtum, die al van jongs af aan affiniteit heeft met techniek. De geschiedenis van het bedrijf gaat nog verder terug, tot 1985, toen de vader van Francois een gereedschapsslijperij oprichtte. Om er een metaalbewerkingsbedrijf van te maken, bleek uiteindelijk een goede keuze: het bedrijf groeide als snel uit tot een succesvolle onderneming.

Frisse wind voor het bedrijf

Een betrouwbare reputatie en een breed klantenbestand: dat is waar DKH Metaalbewerking om bekend staat. Toch had de 49-jarige Francois het plezier in ondernemen verloren omdat hij meer bezig was met managen dan met het daadwerkelijke werk. “Ik realiseerde me dat ik meer een doener ben en dat het bedrijf mij was ontgroeid. Om te voorkomen dat het bedrijf onderuit zou gaan, besloot ik om het bedrijf te verkopen aan een partij die een nieuwe, frisse wind kon brengen.”

Klik met ABAB

“Ik zocht naar vakkundige mensen om het traject mee aan te gaan, maar ook naar een partner die mij begreep en bij mij paste”, vertelt Francois over het moment dat hij besloot het bedrijf te verkopen. “Bij ABAB had ik direct een klik met Jurgen (Herremans, senior corporate finance adviseur) en het gevoel dat we de verkoop samen gingen doen. Dat gaf mij vertrouwen. We spraken elkaar aan met een grap en een lach, ik had het idee dat we elkaar goed konden verstaan.” Uiteindelijk begeleidde een team van specialisten van ABAB het overnametraject. Zo vervulde Rogier Kersten, jurist ondernemingsrecht, een zeer belangrijke rol bij de juridische zaken. “Ook die samenwerking verliep soepel”, aldus Francois.

Belang van het bedrijf

Tijdens het overnameproces had Francois het meeste contact met Jurgen Herremans, die de bedrijfsovername begeleidde. “Het belang van het bedrijf stond altijd voorop. Het voelde ook vertrouwd omdat hij ervaring had met de verkoop van een ander metaalbedrijf met hetzelfde DNA als DKH Metaalbewerking”, vertelt Francois. Naast dat Jurgen antwoord kon geven op alle vragen van Francois, speelde Jurgen een belangrijke rol bij het zoeken van een juiste koper. “Als het financieel te technisch werd, werd ik door Jurgen uit de wind gehouden.” Ook na de verkoop is Jurgen van betekenis voor Francois. “De nazorg is fijn; af en toe belt Jurgen op en vraagt hij hoe het gaat. Ik heb nooit het gevoel gehad een nummer te zijn.”

Het juiste moment

Als ondernemer is het moeilijk om te bepalen wanneer het juiste moment is om je bedrijf te verkopen. Volgens Francois is het lastig om hier een specifiek moment voor aan te wijzen. “Maar als je voelt dat je bedrijf je groei overtreft, moet je jezelf afvragen of je nog wel de kar wilt blijven trekken. Dat heeft dan niets met leeftijd te maken.” De reacties op zijn beslissing om zijn bedrijf te verkopen waren positief. “Mensen vonden het dapper dat ik het aandurfde.”

Toekomst

Wat Francois gaat doen als de overdracht helemaal afgerond is? “Wat ik vooral niet heb gedaan, is nadenken over wat ik hierna wil doen. Ik ga eerst mijn hoofd leegmaken. Ik ga op zoektocht naar wat ik ga missen, maar dat zie ik als een uitdaging.”

Wij gaan graag met u in gesprek

Wilt u meer weten wat onze aanpak voor u kan betekenen? Wij maken graag tijd voor een kennismaking. Neem contact op met Jurgen Herremans, senior corporate finance adviseur, voor een vrijblijvende afspraak, via telefoonnummer 06-22977858 of stuur Jurgen een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jurgen
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan