Pensioentips voor werkgevers

17 november 2023
Artikel

Er is onder het nieuwe pensioenstelsel het een en ander veranderd op het gebied van pensioen. Enkele aandachtspunten.

Portretfoto van Erwin Gram
Neem contact op met:
Erwin Gram Senior pensioenadviseur
Dame in gesprek met ouder echtpaar

Pensioen als onderscheidende arbeidsvoorwaarde

Het nieuwe pensioenstelsel zorgt voor meer transparantie rondom pensioen. Een vaste, vlakke pensioenpremie voor iedere werknemer is de norm. Hierdoor wordt het voor werknemers veel gemakkelijker om pensioenregelingen met elkaar te vergelijken. Bedrijf A biedt bijvoorbeeld 12% aan spaarpremie, terwijl bedrijf B een pensioenregeling heeft met een spaarpremie van 17%. Het verschil in kwaliteit van de pensioenregeling is daardoor voor iedereen zeer goed inzichtelijk.

De krapte op de arbeidsmarkt zal ook in 2024 aanhouden. Denk daarom goed na over de hoogte van de spaarpremie die u uw werknemers aanbiedt. Geef dit onderwerp ook een prominente plaats in de communicatie over arbeidsvoorwaarden.

Start op tijd met een impactanalyse 

De komst van de nieuwe wetgeving heeft financiële consequenties voor werkgever en werknemers. De daadwerkelijke impact van de beschikbare keuzes voor de werkgever en haar werknemers worden inzichtelijk gemaakt met een impactanalyse. Werkgevers met een pensioenregeling die is ondergebracht bij een verzekeraar doen er goed aan om deze impact zo snel mogelijk inzichtelijk te maken. Het traject is namelijk complex en tijdrovend en met dit inzicht kunt u tijdig de juiste vervolgstappen zetten.

Train uw OR en Pvt over de impact van de Wet Toekomst Pensioenen 

Laat een deskundige uw ondernemingsraad (OR) of personeelsvertegenwoordiging (Pvt) bijpraten over de Wet Toekomst Pensioenen (Wtp). Vanuit de achterban zal de OR veel vragen krijgen over de persoonlijke impact op het pensioen die de wetswijziging met zich meebrengt. Daarnaast moeten er keuzes gemaakt worden die doorgaans niet binnen het kennisgebied van de ondernemingsraad liggen. Om de OR/Pvt voor te bereiden op deze belangrijke taak is een training of workshop over dit onderwerp zeer belangrijk.

Benoem een pensioenambassadeur in uw organisatie

Deze pensioenambassadeur houdt het onderwerp pensioen op ieders agenda, waardoor het onderwerp de aandacht blijft krijgen die het verdient

Meer weten?

ABAB is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer informatie of advies over pensioenen? Neem dan contact op met Erwin Gram, senior pensioenadviseur, via telefoonnummer 013-4647286 of stuur Erwin een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Erwin
Portretfoto van Erwin Gram
Senior pensioenadviseur
Bel
013-4647286
Download whitepaper icoon

Wet toekomst pensioenen

Hoe begeleidt u medewerkers naar een passend pensioen?
Download het whitepaper
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan