Uitspraak pre-pack faillissement: toch overgang van onderneming

Het Europese Hof van Justitie deed recent uitspraak in de zaak over een pre-pack faillissement en volgt het eerdere advies van de Advocaat-Generaal als onafhankelijk adviesorgaan. Een ‘doorstarter’ van een grote kinderopvangorganisatie wordt nu alsnog beschouwd als werkgever van 1.000 extra werknemers. Deze ‘doorstarter’ was destijds in 2014 niet gewaarschuwd voor de gevolgen van een pre-pack faillissement.

Portretfoto van Inge Titulaer
Geschreven door:
Inge Titulaer Jurist arbeidsrecht
Ondertekening van faillissement

Waar moet u op te letten bij het overnemen van ‘onderdelen’ uit een faillissement?

Het is belangrijk om bij een faillissement te beoordelen of er sprake is van een pre-pack. Worden er voorbereidingen getroffen vóór de faillietverklaring, maar vindt de overname pas daarna plaats? Voert het bestuur of de directie van de onderneming die failliet gaat de onderhandelingen? Beslissen zij over de verkoop van onderdelen uit die onderneming? Is het de bedoeling na de faillietverklaring sneller een doorstart te maken met levensvatbare onderdelen? Dan kan het faillissement gekwalificeerd worden als een pre-pack, waarmee dit beschouwd wordt als een overgang van onderneming. Daarmee lijkt het Wetsvoorstel continuïteit ondernemingen I, dat recent door de Tweede Kamer werd aangenomen, in zijn huidige vorm van de baan.

Arbeidsrechtelijke gevolgen van een overgang van onderneming

De uitspraak van het hof heeft tot gevolg dat bij een pre-pack alsnog de rechten van alle werknemers uit de failliete onderneming van toepassing zijn. Het overnemen van al deze rechten en plichten van de gefailleerde onderneming leidt tot grote financiële consequenties voor de overnemer. Er geldt dan bijvoorbeeld een volledige loondoorbetalingsverplichting en werknemers kunnen aanspraak maken op opgebouwde rechten uit het verleden. Bij een eventueel ontslag op een later moment telt het hele arbeidsverleden mee voor de transitievergoeding.

Advies bij transacties voor of uit een faillissement

Heeft u het voornemen om in een (aankomende) faillissementssituatie onderdelen van de betreffende onderneming te kopen of te huren? Neem dan tijdig contact op met een jurist om u daarbij te adviseren en/of te begeleiden. U kunt daarmee een ongewenste overgang van onderneming voorkomen.

Wilt u advies en/of begeleiding bij transacties voor of uit een faillissement? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Inge
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan