Onbelaste verblijfskostenvergoedingen, ook voor chauffeurs zonder cao

28 februari 2024
Artikel

Chauffeurs die hele dagen onderweg zijn, ontvangen vaak een onbelaste verblijfskostenvergoeding op grond van de cao Beroepsgoederenvervoer. Soms kunt u een onbelaste vergoeding ook toekennen als deze cao niet op uw bedrijf van toepassing is. Waar moet u op letten?

Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Ronald van Leeuwen Senior belastingadviseur en specialist loonheffingen
Vrachtwagenchauffeur drinkt koffie in wegrestaurant

Vergoedingen cao Beroepsgoederenvervoer

De cao ‘Beroepsgoederenvervoer over de weg en de verhuur van mobiele kranen’ maakt het mogelijk om vrijgestelde verblijfskostenvergoedingen te verstrekken. Deze vergoedingen zijn bedoeld ter compensatie van de kosten die een chauffeur onderweg maakt. Denk aan de kosten van maaltijden, overige consumpties en sanitaire voorzieningen. De hoogte van deze verblijfskostenvergoedingen zijn vastgelegd in de artikelen 40 en 41 van de cao. 

De Belastingdienst is van oordeel dat u de verblijfskostenvergoedingen uit de cao onbelast kunt vergoeden tot en met 31 december 2025. Het is goed mogelijk dat deze datum wordt verlengd. 

Vergoeding zonder cao Beroepsgoederenvervoer

Is de cao niet van toepassing op uw bedrijf? Het is onze ervaring dat de Belastingdienst – onder voorwaarden – soms akkoord gaat met het verstrekken van onbelaste vergoedingen aan chauffeurs die niet onder de cao Beroepsgoederenvervoer vallen. In dat geval moet u voor uw chauffeurs rittenoverzichten en tijdverantwoordingsstaten kunnen overleggen. Hieruit moet blijken dat uw chauffeurs in vergelijkbare omstandigheden werkzaam zijn als de chauffeurs waarop deze cao wel van toepassing is. Als u hiervoor goedkeuring ontvangt, dan kunt u onbelaste vergoedingen geven zonder dat uw medewerkers bonnetjes moeten overleggen. Dit maakt het administratief makkelijker.

Meer weten?

ABAB is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Heeft u chauffeurs in dienst waarop de cao Beroepsgoederenvervoer niet van toepassing is? Dan gaan wij graag de mogelijkheden van een dergelijke goedkeuring na voor uw bedrijf. Neem contact op met Ronald van Leeuwen, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 013-4647268  of stuur Ronald een e-mail

Wilt u meer weten over onbelaste verblijfskostenvergoedingen? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Ronald
Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Senior belastingadviseur en specialist loonheffingen
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan