Groene keuzes! Subsidies voor biobased bouwen in aantocht

De bouwsector ondergaat een belangrijke verschuiving naar verduurzaming. Biobased bouwen is één van de thema’s die centraal staat. Steeds meer ondernemers in de bouw werken met milieuvriendelijke materialen en technologieën. Welke subsidieprogramma’s en biobased methodes zijn mogelijk? Maakt u als ondernemer voor de toekomst ook een groene keuze? 

Portretfoto van Patrick Verschure
Neem contact op met:
Patrick Verschure Consultant innovatie
Bouwhelm

Een andere manier van werken

Bij de constructie voor biobased bouwen worden natuurlijke en hernieuwbare materialen gebruikt, zoals hout, stro, bamboe en andere organische stoffen. Deze zijn minder belastend voor het milieu dan traditionele bouwmaterialen.

Dit betekent biobased bouwen voor u 

Er zijn verschillende redenen waarom u kunt kiezen om te werken met biobased materialen: 

  • Milieuvriendelijk: vermindering van de ecologische voetafdruk en beperking van de uitstoot van broeikasgassen. 
  • Energie-efficiëntie: biobased materialen hebben vaak isolerende eigenschappen, waardoor energie wordt bespaard.
  • Gezond binnenklimaat: natuurlijke materialen dragen bij aan een gezonder binnenklimaat door goede ventilatie en vochtregulatie.
  • Circulaire economie: het bevordert het gebruik van hernieuwbare bronnen en past binnen de principes van de circulaire economie.
  • Meer prefabricage: minder bewerking op de bouwplaats, wat zorgt voor minder vervoersbewegingen van bijvoorbeeld onderaannemers naar de bouwlocatie.

Nieuwe subsidie voor biobased bouwen in aantocht 

De openingsdatum voor de Nationale Aanpak Biobased Bouwen (NABB) is nog niet bekend, maar de overheid investeert € 200 miljoen om het gebruik van biobased materialen te bevorderen. De NABB biedt bouwondernemingen de mogelijkheid te profiteren van de groeiende markt voor biobased bouwmaterialen. Het initiatief richt zich op het ontwikkelen van duurzame verdienmodellen voor boeren en het leveren van duurzame materialen aan bouwers.

Building Balance ondersteunt bouwondernemers in deze aanpak. Zij richten zich op het toepassen van teelten en reststromen van de Nederlandse bodem voor de productie van biobased bouwproducten. De ambitie is om in 2030 minstens 30% van de nieuwbouwwoningen met 30% biobased materialen te realiseren. Dit resulteert in een nieuwe nationale markt voor grootschalige teelt, verwerking en toepassing van biobased bouwmaterialen.

Het plan omvat ook stimuleringsmaatregelen voor de infrasector, aanscherping van milieuprestatie-eisen en financiële bonussen in subsidieregelingen voor woningeigenaren in de vorm van de ISDE-regeling die het gebruik van biobased milieuvriendelijke isolatiematerialen stimuleert.

Maakt u al gebruik van de huidige subsidies? 

De huidige subsidies zijn gericht op ontwikkeling van innovatieve oplossingen in de grondstoffen- en energietransitie in combinatie met de circulaire bouw- en infrasector.

Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) richt zich op een koolstofarme (groene) economie, waarbij biobased werken een belangrijk onderdeel is.  

Bij de Topsector Energie Industrie Studies (TSE Industrie Studies) krijgt u subsidie voor onderzoek van een innovatief pilot/demonstratieproject of milieu-investering. Uw project helpt de CO2-uitstoot in 2030 te verminderen tegen lage kosten. Ook spelen recycling van materialen en de inzet van biogrondstoffen voor producten een belangrijke rol.

Tip! 

Begin uw onderzoek alvast. Identificeer biobased bouwmaterialen en technologieën die geschikt zijn voor uw project(en) en zoek relevante partners. Bij de subsidieaanvraag en het aangaan van een samenwerkingsverband kunnen wij u helpen. Ook bij het opstellen van uw projectplan, waarin u aantoont hoe uw initiatief bijdraagt aan duurzaamheid, kunnen wij u van betekenis zijn!

Subsidies voor biobased bouwen spelen een cruciale rol bij het versnellen van duurzame ontwikkelingen in de bouwsector. Door gebruik te maken van deze financiële stimulansen kunt u niet alleen kosten besparen, maar ook bijdragen aan een duurzame, gezonde en groene toekomst!

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. ABAB Bouw & Infra verifieert businessmodellen, stelt juridische kaders op voor samenwerkingsvormen en ondersteunt bij financiering van innovatieve, duurzame initiatieven. Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact op met Patrick Verschure, consultant innovatie, via telefoonnummer 06-53186164 of stuur Patrick een e-mail.

Wilt u meer weten over subsidies voor de bouw? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Patrick
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan