Overname van personeel bij doorstart na faillissement: of alles of niets

Het idee bestaat dat u als ondernemer uit een faillissement mag overnemen wat en wie u wilt; de inventaris, voorraad, klanten, handelsnaam en niet te vergeten (alleen) de personeelsleden met uitstekende kennis of kunde. Een doorstart waar u als ondernemer vertrouwen in heeft. Maar klopt dit wel?

Portretfoto van Inge Titulaer
Geschreven door:
Inge Titulaer Jurist arbeidsrecht
Ondernemer en medewerker in gesprek over doorstart

Houd rekening met het arbeidsverleden

Met de Wet werk en zekerheid is het overnemen van personeelsleden niet zonder risico, want het arbeidsverleden van deze personen telt mee. Dus ook voor de vaststelling van de transitievergoeding. Stel dat u na korte tijd een medewerker ontslaat op uw initiatief, omdat bijvoorbeeld de doorstart niet slaagt en het bedrijfseconomische noodzakelijk is. Dan wordt bij de transitievergoeding rekening gehouden met het arbeidsverleden. Een monteur van 49 jaar oud met een arbeidsverleden van vijftien jaar en een salaris van
€ 2.500 bruto per maand heeft bijvoorbeeld recht op een transitievergoeding van € 15.750 bruto. Het is dus belangrijk dat u rekening houdt met het arbeidsverleden.

Is er meer om rekening mee te houden?

Het faillissement van kinderopvangorganisatie Estro uit 2014 is reden om ‘jazeker’ te zeggen. Slechts een gedeelte van de werknemers kreeg bij de doorstart een baan aangeboden. Niet alle personeelsleden, want dat hoeft niet na een faillissement. Waarschijnlijk is dit nog van korte duur.

Het Europese Hof van Justitie heeft namelijk de vraag voorgelegd gekregen of dat ook geldt bij het faillissement van Estro. Bij dat faillissement waren de plannen voor de doorstart al rond en daarna is pas het faillissement is aangevraagd. Dit wordt ook wel een ‘pre-pack faillissement’ genoemd. Het is wachten op de uitspraak van het Hof eind 2017. Wel heeft de advocaat-generaal (AG), als adviserend gerechtelijke instantie, op 29 maart jl. al advies gegeven aan het Hof. Volgens de AG is niet ieder faillissement hetzelfde en moet een ‘pre-pack faillissement’ worden gezien als een overgang van onderneming. Het gevolg is dan dat alle personeelsleden overgaan ongeacht of dat de wens van de doorstarter of curator is. Of het Hof dat advies overneemt wijst de toekomst uit, maar wees gewaarschuwd.

Laat u adviseren bij een overname

Laat u op dit onderdeel zeker door een jurist arbeidsrecht adviseren bij plannen voor een overname van activiteiten. Dit geldt ook bij de huur of koop van een bedrijfspand waarin nog een onderneming met personeel gevestigd is. Want ook die overeenkomsten kunnen als overgang van onderneming beschouwd worden.

Wilt u meer weten of advies bij uw plannen voor een overname van activiteiten? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Inge
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan