Waarmee verdient u morgen uw geld? Technologie roadmapping helpt

11 april 2024
Artikel

Als hightech ondernemer investeert u voortdurend in technologische ontwikkeling. Maar waar liggen uw kansen precies? Wat zijn de risico’s? En hoe brengt u uw keuzes in lijn met de strategische doelen en capaciteiten van uw organisatie? Technologie roadmapping zorgt voor een planmatige aanpak.

Portretfoto van Joost Simkens
Neem contact op met:
Joost Simkens Senior consultant innovatie Epiic
roadmap technologische ontwikkelingen

Survival of the fittest

De markt is continu in beweging. Producten van gisteren lijken niet op die van vandaag. En die van morgen zijn weer wezenlijk anders. Als ondernemer in de hightech sector speelt u in op die ontwikkelende marktbehoefte. Wie zich snel kan aanpassen, profiteert hiervan. Zeker in de hightechsector is ‘survival of the fittest’ van toepassing. Goed dus om terugkoppeling van uw klanten te gebruiken, beurzen te bezoeken en marktonderzoek te doen om uw kansen optimaal te benutten.

Marktbehoefte van morgen

Verschillende factoren bepalen de marktbehoefte van morgen. Denk aan economische factoren, demografische veranderingen, trends, politieke invloeden, wet- en regelgeving en technologische vooruitgang. Als ondernemer heeft u maar beperkt invloed op deze factoren. Daarom zijn de factoren waarop u wél invloed heeft extra belangrijk. Die bepalen immers uw verdienvermogen van morgen.

Hoge risico’s, hoge beloningen

De hightech industrie onderscheidt zich door het genereren van waarde uit kennis (lees: Intellectueel eigendom). De sector kenmerkt zich door hoogtechnologische producten, snelle innovatiecycli, sterk gespecialiseerde kennis en kunde en samenwerking met kenniscentra en andere specialisten. Hightechondernemingen investeren veel in onderzoek naar en ontwikkeling van nieuwe producten. Hierbij geldt: hoge risico’s, maar ook hoge beloningen. Het zaak om deze risico’s continu te mitigeren.

Onderbuik of planmatige aanpak

Wilt u inspelen op de veranderende marktbehoefte? Dan moet u uw onderneming inrichten naar de behoeften en kansen van morgen. Denk aan uw bedrijfsstrategie, bedrijfsorganisatie, personeel en opleiding, bedrijfscultuur, productiefaciliteiten en productontwikkeling. Daarnaast is het van belang na te denken over uw aanpak voor technologieontwikkeling. Zeker in de hightechindustrie speelt technologie een sleutelrol. Niet alleen de technologie die u zelf ontwikkelt, maar vooral ook de technologie die u nodig heeft om de producten van morgen te maken. Onderbuikgevoel en intuïtie zijn hierbij vaak leidend. Terwijl technologieontwikkeling juist ook om een planmatige aanpak vraagt. Technologie roadmapping kan u hierbij goed helpen. 

Voordelen technologie roadmap

Technologie roadmapping is een methode om uw technologische ontwikkeling in kaart te brengen en af te zetten tegen strategische doelen en de capaciteiten van uw organisatie. Het helpt u bij het beperken van risico’s en het vinden van samenwerking en financiering. Het brengt uw innovatie in lijn met marktbehoeften en de doelen van uw organisatie. Het stelt uw organisatie in staat te groeien en uw ontwikkelcapaciteit en -snelheid te verbeteren. 

Voordelen planmatige aanpak

Ondernemingen die technologieontwikkeling planmatig organiseren, blijken beter in staat risico’s te beperken. Ze realiseren hun producten sneller, doordat ze beter in staat zijn te focussen op wat ze goed beheersen en met wie ze samenwerken. Dit stelt deze bedrijven in staat sneller te ontwikkelen en de efficiëntie van hun organisatie te vergroten. Het helpt om de kwaliteit van producten te verbeteren, kosten te verlagen en de duurzaamheid te vergroten. Ook kunnen ze flexibeler en creatiever inspelen op marktbehoeften. Wellicht belangrijker nog is dat het deze ondernemingen aantrekkelijker maakt om voor te werken. Dit is zeker voor jonge arbeidskrachten een steeds belangrijker criterium in hun zoektocht naar een uitdagende werkomgeving. 

Vragen om te beantwoorden

De voordelen van technologie roadmapping onderschrijven het belang van een strategisch plan voor uw organisatie bij het ontwikkelen van producten en technologie. Het  geeft u inzicht in wat u nodig heeft qua kennis, capaciteit en investeringen. Het zichtbaar en meetbaar maken van uw ontwikkelagenda is hierbij de eerste stap. U moet eerst weten wat uw organisatie kan en waar de vraag van morgen ligt. Wat moet u ontwikkelen om uw product van morgen te kunnen leveren? Kan uw organisatie dit zelf? Welke kennis en kunde moet u verwerven? Is een strategische samenwerking mogelijk? Wat kost de ontwikkeling? En kunt u die financieren? 

Het zijn allemaal vragen die u moet beantwoorden om te bepalen in welke technologie u het best kunt investeren. De consultants van Epiic helpen u graag bij het beantwoorden ervan. Zo krijgt u inzicht in uw strategische planning en de voor u relevante acties. Daarbij krijgt u direct inzicht in hoe u uw strategische planning kunt realiseren. 

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over technologie roadmapping en wat Epiic (dochteronderneming van ABAB) voor u kan betekenen? Neem contact op met Joost Simkens, consultant innovatie bij Epiic, via telefoonnummer 06-51498348 of stuur Joost een e-mail.

Wilt u meer weten over de technologie roadmap? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Joost
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu