Subsidies voor waardecreatie in de hightech maakindustrie

4 april 2024
Artikel

Digitalisering biedt veel kansen voor de ontwikkeling van nieuwe producten, diensten en verdienmodellen. In de hightech maakindustrie betekent digitaliseren vooral efficiënter, flexibeler en duurzamer werken. En ook: internationaal meedoen. Wilt u investeren in de ontwikkeling van geavanceerde technologie en die kennis beschikbaar stellen voor economisch en maatschappelijk nut? Er zijn verschillende financieringsmogelijkheden.

Portretfoto van Jeroen van de Put
Neem contact op met:
Jeroen van de Put Consultant innovatie
samen vooruit gaan

MIT: R&D Samenwerkingsprojecten Artificiële Intelligentie 

Het belang van valorisatie is groot. Om initiatieven op dit gebied aan te jagen, zijn er in Nederland verschillende interessante subsidies. Een voorbeeld hiervan is de MKB-Innovatieregeling Topsectoren (MIT). De MIT-regeling bestaat uit twee onderdelen: MIT Haalbaarheid en MIT R&D Samenwerkingsprojecten. 

Werkt u aan een project op het gebied van Artificial Intelligence (AI)? Van 19 maart tot en met 7 mei is er een openstelling specifiek voor R&D samenwerkingsprojecten gericht op AI. Een van de criteria waarop uw subsidieaanvraag beoordeeld wordt, is het toevoegen van economische, maatschappelijke of sociale waarde. 

MOOI-missie industrie

Op 19 maart jl. is de vooraanmelding van de MOOI-subsidie gestart. MOOI ondersteunt partijen die samen werken aan oplossingen die bijdragen aan onze klimaatdoelen. Dit jaar richten de openstellingen van de MOOI-subsidie zich op drie missies: elektriciteit, gebouwde omgeving en industrie. De missie industrie onderscheidt twee innovatiethema’s: 

  1. Procesvernieuwing door elektrificatie en keteninnovaties
    Binnen dit innovatiethema gaat het om onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten die binnen tien jaar tot eerste toepassingen leiden. Bij procesvernieuwing gaat het bijvoorbeeld om nieuwe emissievrije productie met duurzaam opgewekte elektriciteit. Belangrijk daarbij is dat de nieuwe technologie het accent legt op flexibiliteit in de afname van elektriciteit. Zo kan vraag en aanbod beter op elkaar afgestemd worden. Ook oplossingen op het gebied van regulering, gedrag en businessmodellen vallen onder dit thema.
     
  2. Duurzame grondstoffen en tussenproducten gebaseerd op CO en CO2
    Dit thema speelt vooral in op de relatie tussen energie en grondstoffen in de procesindustrie. Om het primair grondstoffenverbruik daadwerkelijk terug te dringen, kan hergebruik van CO of CO2 een oplossing bieden. Projecten gericht op verbeteren van energie- en conversie-efficiency vallen onder dit thema. Net als innovaties gericht op de hele keten.

Vooraanmelding voor meer impact

De uitdagingen op het gebied van elektriciteit, de gebouwde omgeving en de industrie zijn vaak complex en vragen om een aanpak die niet uitsluitend steunt op technologische oplossingen. Sociale, organisatorische en economische factoren spelen eveneens een cruciale rol. Een brede samenwerking tussen wetenschap, samenleving en bedrijfsleven is dan ook nodig, met de nadruk op innovatie in de energiesector. Alleen zo leiden projecten tot resultaten die echt impact maken. 

MOOI werkt met een verplichte vooraanmelding. Doel is om al van tevoren een inschatting te maken van de slagingskans. Daarnaast helpt de vooraanmelding ook om samenwerkingspartners bij elkaar te brengen die werken aan soortgelijke projecten. Zo ontstaan sterkere consortia die meer impact kunnen maken. U ontvangt per project maximaal € 4.000.000 subsidie. 

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over subsidies en andere financieringsmogelijkheden voor de hightech maakindustrie? Neem contact op met Jeroen van de Put, consultant innovatie bij Epiic (dochteronderneming van ABAB), via telefoonnummer 06-22495023 of stuur Jeroen een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jeroen
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu