Trends en ontwikkelingen in logistiek en transport

12 november 2021
Artikel

De transport- en logistieke sector heeft zich in 2021 redelijk goed kunnen herstellen met een omzetgroei van 9% en een volumegroei van 7,5%. Ook voor 2022 zijn de vooruitzichten goed.

Portretfoto van Mark Rebbens
Neem contact op met:
Mark Rebbens
Twee mannen lopen door een loods

Toch zijn nog niet alle deelsectoren hersteld. De sector heeft te maken met een tweedeling. Zo is het goederenvervoer goed hersteld, terwijl het personenvervoer achterblijft. Voor het personenvervoer, zoals het OV en de luchtvaart, wordt 2022 het jaar van de waarheid.

De sector heeft nog steeds te maken met een toenemend tekort aan personeel. Hierdoor vinden een versnelde loonontwikkeling en hogere inschaling van instromers plaats. Ook de verstoring in de productie duurt voort en dit wordt heviger en complexer. Voorraden raken uitgeput en leveringen vertragen sterk. De schaarste zorgt ervoor dat de kosten voor de sector oplopen. Zo stijgen de kosten voor verpakkingsmaterialen en de aanschaf van materieel hard. Niet alleen de schaarste zorgt voor hogere prijzen. Ook de nieuwe cao, het tekort aan chauffeurs, onbalans in internationale containerstromen en duurdere brandstof dragen hieraan bij. De kosten stijgen naar verwachting met 3,5% tot 6%.

E-commerce

Tijdens de coronacrisis nam de e-commerce een enorme vlucht. In 2021 is deze groei doorgezet en de verwachting is dat dit structureel zal zijn. De post- en pakketsector profiteert hier sterk van, al dempt de structureel krimpende postmarkt de totale groei.

Belangrijke trends 2022

  • De sector is zeer positief over 2022 door gunstige ontwikkelingen in de industrie en de groothandel.
  • De e-commerce blijft een belangrijke groeipijler.
  • De automatisering van handmatige processen zet door.
  • De oplopende personeelstekorten blijven voor uitdaging zorgen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de ontwikkelingen in de transport- en logistieke sector in 2022? Neem contact op met Mark Rebbens, senior klantadviseur, via telefoonnummer 013-4647226 of stuur Mark een e-mail.

Wilt u meer weten over de ontwikkelingen voor de transport- en logistieke sector? Neem contact met ons op!

E-mail Mark
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan