Trends en ontwikkelingen in logistiek en transport

20 december 2022
Artikel

De logistiek- en transportsector is in 2022 na een volumeherstel van 10% boven het pre-coronaniveau uitgekomen. Toch zijn de vooruitzichten voor 2023 onzeker.

Portretfoto van Mark Rebbens
Neem contact op met:
Mark Rebbens Relatiemanager
Twee mannen lopen door een loods

De wegtransportsector liet dit jaar een sterk herstel zien na het coronadal. Het reizigersverkeer in het openbaar vervoer is halverwege 2022 tot bijna 80% hersteld. Naar verwachting zal het lang duren voordat het reizigersvolume volledig op het oude niveau terug is. Dit komt omdat werknemers (deels) blijven thuiswerken na de pandemie.

Niet alle deelsectoren laten herstel zien. Door de hogere prijzen en economische onzekerheid in Oekraïne kwam de totale consumentenbesteding onder druk te staan.

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt in de transportsector kampt, net als vele andere sectoren, nog steeds met een personeelstekort. In het tweede kwartaal van 2022 stonden 20,5 duizend vacatures open. Dat is drie keer zoveel als in het tweede kwartaal van 2020, het eerste jaar met coronamaatregelen. De krappe arbeidsmarkt resulteert in een hoger personeelsverloop. Hierdoor maken bedrijven meer kosten voor werving, selectie en opleidingen.

E-commerce

Tijdens de coronacrisis nam de e-commerce een enorme vlucht. In 2022 is deze groei doorgezet. De verwachting is dat de samenwerking in de bedrijfsvoering tussen vervoerder en opdrachtgever nog intensiever wordt vanwege de investeringen, laadfaciliteiten en elektrificatie.

Belangrijke cijfers in 2023

  • De loonkosten waren in 2022 6,74 procent hoger ten opzichte van 2021. Volgens de verwachtingen zullen deze kosten in het jaar 2023 stijgen met 9,37 procent.
  • De afschrijvings- en verzekeringskosten voor bedrijven nemen naar verwachting in 2023 toe met ongeveer 8 procent ten opzichte van afgelopen jaar. De kosten van reparatie en onderhoud stijgen naar verwachting met 7,2 procent.
  • De kosten van het wegvervoer zullen in 2023 fors hoger worden. De verwachting is dat de prijzen stijgen met 8 tot 11,2 procent, exclusief brandstofkostenontwikkeling. De redenen voor deze stijging zijn de grondstoftekorten, hoge energieprijzen, een sterk oplopende inflatie en een blijvend krappe arbeidsmarkt.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de ontwikkelingen in de transport- en logistieke sector in 2023? Neem contact op met Mark Rebbens, senior klantadviseur, via telefoonnummer 013-4647226 of stuur Mark een e-mail.

Wilt u meer weten over de ontwikkelingen voor de transport- en logistieke sector? Neem contact met ons op!

E-mail Mark
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu