Trends en ontwikkelingen in logistiek en transport

20 januari 2024
Artikel

Naar verwachting zal de omzet in de transport- en logistieke sector in 2024 maar licht toenemen. Onder andere door de blijvend hoge loonkosten en een afnemende vraag blijven de financiële uitdagingen groot.

Portretfoto van Mark Rebbens
Neem contact op met:
Mark Rebbens Relatiemanager
Twee mannen lopen door een loods

Resultaten 2023

In 2023 maakte de wegtransportsector een gematigd jaar door. De oorzaak lag voornamelijk in de afnemende vraag vanuit de industrie, bouw en detailhandel. Daarnaast verschoven consumentenuitgaven van goederen naar diensten en stabiliseerden de voorraadniveaus. Hoewel de omzet het afgelopen jaar nog steeds een stijging liet zien door prijsverhogingen, was het volume van het transport lager. Meer capaciteit kwam hierdoor vrij. Naar verwachting zal de vervoersvraag vanaf 2024 iets aantrekken. Toch moeten we geen grote verwachtingen hebben, omdat de gehele economie naar verwachting in 2024 zal stagneren.

Ontwikkelingen logistiek 2024

De kosten voor transporteurs zullen in 2024 verder toenemen. Dit als gevolg van onder andere stijgende loonkosten en duurder materieel. De brandstofkosten zullen wel dalen. Al met al zullen de afnemende vraag en toenemende concurrentie een negatieve uitwerking hebben op de tarieven en de marges aantasten.

Krapte arbeidsmarkt

Het tekort aan chauffeurs is blijvend en zal dus ook in 2024 groter worden. De vergrijzing, maar ook de nasleep van de coronapandemie zijn hier debet aan. Om een oplossing te vinden voor de krappe arbeidsmarkt, proberen steeds meer bedrijven chauffeurs van buiten Europa aan te trekken. De personeelstekorten hebben daarnaast tot gevolg dat meer chauffeurs besluiten als zelfstandige te gaan werken. 

Ondertussen vindt er nog steeds schaalvergroting plaats door overnames. Dit wordt verder aangewakkerd door de noodzaak tot investeren in verduurzaming en automatisering. 

Groei boodschappenservice

Nadat het pakketvervoer explodeerde tijdens de coronapandemie, zien we nu een terugval. Op lange termijn wordt er desondanks een gematigde groei verwacht. Het steeds populairder worden van het bezorgen van boodschappen aan huis draagt hieraan bij. 

Elektrificatie

In 2024 zal elektrificatie van het wegtransport onverminderd doorgaan. Dit vergt wel een goede samenwerking tussen vervoerders en opdrachtgevers vanwege de hoge investeringen in elektrificatie en laadfaciliteiten.

Conclusie?

De wegtransportsector zal ook in 2024 geconfronteerd worden met flinke uitdagingen, zoals kostenstijgingen, concurrentie en personeelstekorten. Deze zullen naar verwachting voorlopig aanhouden. 

Weten wat ons team logistiek & transport voor u kan betekenen?

Meer weten?

Wilt u meer weten over de ontwikkelingen in de transport- en logistieke sector in 2024? Neem contact op met Mark Rebbens, senior klantadviseur, via telefoonnummer 013-4647226 of stuur Mark een e-mail.

Wilt u meer weten over de ontwikkelingen voor de transport- en logistieke sector? Neem contact met ons op!

E-mail Mark
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu