Trends en ontwikkelingen in logistiek en transport

26 juni 2020
Artikel

De vooruitzichten voor de transport- en logistieksector waren in het begin van 2020 gunstig, maar de coronacrisis heeft de sector hard geraakt. De sector kampt met een omzetverlies van gemiddeld 30%. 

logistieke sector

Impact coronacrisis

Gemiddeld leidt 70% van de bedrijven aan omzetverlies. De impact van de coronacrisis verschilt per deelsector. Zo leiden de reis- en luchtvaartbranche grote verliezen met in maart en april een dieptepunt van 80% - 90% omzetverlies. Luchtvaartmaatschappijen houden door de inreisverboden vliegtuigen aan de grond. Het aantal vrachtvluchten nam daarentegen wel toe. 

De transport- en logistieksector is een onmiskenbare schakel voor de Nederlandse economie en samenleving. Op de korte termijn krijgen bedrijven te maken met liquiditeitskrapte. Door de vele transportbeperkingen raken voorraden van bedrijven op. Bedrijven willen voorkomen dat ze geen voorraad meer hebben, waardoor de productprijzen stijgen.

Internet of things

Veel winkels waren in de eerste maanden van de coronacrisis gesloten. Winkels zochten naar andere manieren om hun producten toch bij consumenten te krijgen, wat de trends ‘internet of things’ en ‘mobiel internet’ versterkte. 

Aandachtspunten

De transport- en logistieksector ondervindt niet alleen veel hinder van de coronacrisis, maar ook van:

  • ontwikkeling handelingsoorlog;
  • Brexit;
  • kostenstijging bij lage groei.

Spoorvervoer

In 2020 is de grootste railterminal van Nederland geopend in Venlo. Afgelopen jaar is het spoorvervoer zich door de nieuwe Europese Commissie al meer gaan richten op lange afstandsvervoer, zoals de coolrailverbinding voor groente en fruit tussen Valencia en Rotterdam. Dit compenseert de afname van het kolenvervoer. 

Meer weten?

Wilt u meer weten over de ontwikkelingen van de transport- en logistieksector in 2020? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 013-4647100 of stuur ons een mail.

Wilt u meer weten over de logistiek? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail ABAB
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan