Mobiliteitssysteem als energienetwerk van de toekomst: kansen voor de logistieke sector

21 november 2023
Artikel

Wat als ons mobiliteitssysteem hét energienetwerk van de toekomst wordt? Het idee is even eenvoudig als baanbrekend: auto's worden niet alleen ingezet voor bereikbaarheid, maar ook als batterijen. Treinen worden energieleveranciers, en ‘laden en lossen’ wordt een extra verdienmodel voor de logistieke sector. Welke kansen bieden deze ontwikkelingen voor de sector transport en logistiek?

Portretfoto van Mark Rebbens
Neem contact op met:
Mark Rebbens Relatiemanager
Twee medewerkers kijken naar de toekomst van de logistieke sector

1. Van passief naar actief: auto's als batterijen

Traditioneel beschouwen we auto's als transportmiddel, maar dit gaat radicaal verschuiven. Voertuigen worden omgevormd tot actieve spelers in het energielandschap. Elektrische auto's kunnen niet alleen energie opslaan voor eigen gebruik, maar fungeren ook als mobiele batterij voor het leveren van elektriciteit aan het netwerk. De eerste stappen op dit vlak worden momenteel gezet. Autofabrikanten zoals Nissan hebben een auto ontwikkeld die de consument kan gebruiken als thuisbatterij.

Wat betekent deze ontwikkeling voor u als transporteur of logistieke dienstverlener? Veel. De sector kan namelijk een rol gaan spelen in het stabiliseren van het elektriciteitsnet en het ondersteunen van duurzame energiebronnen. Stelt u zich voor dat uw wagenpark niet alleen goederen vervoert, maar ook bijdraagt aan de energiebehoeften van onze samenleving? Dit betekent extra inkomstenbronnen, maar ook een grote kans om de ecologische voetafdruk van uw bedrijf te verkleinen.

Benieuwd hoe uw verdienmodel van de toekomst eruitziet?

2. Treinen als energiecentrales

Terwijl auto's individuele energieopslagoplossingen bieden, hebben treinen een andere rol in dit revolutionaire mobiliteitssysteem. Treinen worden niet alleen vervoersmiddelen, maar ook energiecentrales. Dit kan door de energie die wordt gegenereerd tijdens het remmen van treinen op te vangen en terug te voeren naar het netwerk. Zo kunnen treinen een substantiële bijdrage leveren aan de energiebehoefte van onze steden en regio's. Het resultaat is dat de logistieke sector straks niet alleen meer goederen vervoert, maar een sleutelrol speelt in het bevorderen van duurzame energieopwekking en het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

3. ‘Laden en lossen’ als extra verdienmodel

Met dit nieuwe mobiliteitssysteem wordt ‘laden en lossen’ meer dan alleen een logistieke noodzaak. Het wordt een extra bron van inkomsten voor transporteurs en logistieke dienstverleners. Uw laadstations kunnen dienen als energieoplaadpunten, waar elektrische voertuigen worden opgeladen of ontladen, afhankelijk van de behoeften van het elektriciteitsnet. ‘Laden en lossen’ wordt zo een geheel nieuwe bron van inkomsten en biedt de sector interessante zakelijke kansen.

Op consumentenniveau is er al een soortelijk initiatief. In Utrecht worden eind 2023 driehonderd elektrische deelauto’s aangesloten op de Utrechtse laadpalen van We Drive Solar. De wagens laden overdag op als de stroom goedkoop is. ’s Avonds leveren de autobatterijen de energie weer terug aan het elektriciteitsnetwerk. Alle Utrechters kunnen gebruikmaken van deze stroom. Elektrische auto’s worden zo buurtbatterijen op wielen. 

4. Ruimtebesparing en minder grondstoffen

Dit mobiliteitssysteem heeft ook gevolgen voor de fysieke infrastructuur. Omdat auto's en treinen multifunctioneel worden, hebben we niet alleen minder parkeerplaatsen nodig, maar ook minder ruimte voor traditionele energiecentrales. Dit leidt tot efficiënter ruimtegebruik en een afnemende behoefte aan kostbare grondstoffen voor de bouw van een uitgebreide energie-infrastructuur.

Droom of realistisch perspectief?

Het mobiliteitssysteem als het energienetwerk van de toekomst biedt spannende kansen voor transporteurs en logistieke dienstverleners. Het verandert de manier waarop we naar onze voertuigen en transportinfrastructuur kijken. Het opent nieuwe wegen naar duurzaamheid, efficiëntie en winstgevendheid.

Meer weten?

ABAB is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Weten hoe uw verdienmodel voor de toekomst eruitziet?  Maak nu een gratis afspraak voor een adviesgesprek

Wilt u meer weten over het mobiliteitssysteem als energienetwerk? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Mark
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan