‘Nu het traject is afgelopen, weet ik waar ik me op ga focussen’
De ouders van Corine de Winter (27 jaar) hebben een akkerbouwbedrijf in Kruisland en telen pootaardappelen, uien, tarwe, graszaad, suikerbieten en afgelopen jaar ook witlof. Een jaar geleden heeft Corine de knoop doorgehakt om op termijn het bedrijf van haar ouders over te nemen. Ze nam deel aan het traject Jong Ondernemerschap om meer richting te geven aan haar toekomstige ondernemerschap.

Twee banen
Corine heeft technische natuurkunde gestudeerd aan de TU Delft en werkt momenteel vier dagen in de week bij Siemens Gamesa in Den Haag. Daar maakt ze constructieberekeningen voor windmolens op zee. De andere dagen werkt ze thuis op het ouderlijk bedrijf. “Die afwisseling is fijn. Op kantoor kan ik technische oplossingen bedenken en met mensen samenwerken. Thuis kan ik met mijn handen werken en lekker veel buiten zijn.” Corine gebruikt haar vakantiedagen van Siemens Gamesa vaak om in het seizoen thuis op het bedrijf te werken. “In drukke periodes komt het weleens voor dat ik ’s ochtends op kantoor zit en ’s middags op de combine.”
Toekomstplaatje
De beslissing van Corine om het ouderlijk bedrijf over te nemen, ging niet zonder slag of stoot. “Ik heb lange tijd gestoeid met deze keuze, maar uiteindelijk zag ik het toekomstplaatje van wonen en werken op het land meer voor me dan wonen in de stad met een kantoorbaan.” Nu is ze bezig met een inhaalslag. Ze is een dag minder gaan werken op kantoor en cursussen gaan volgen, zoals het traject Jong Ondernemerschap. Ook vindt er meer overleg plaats tussen Corine en haar ouders, waardoor de koffiepauzes regelmatig uitlopen. Voor grote toekomstplannen is het nog te vroeg. “Ik zit nu nog in de oriënterende fase. Misschien wil ik op termijn biologisch telen of bepaalde werkzaamheden automatiseren, maar dat moet ik nog verder onderzoeken.”
Op zoek naar richting
Via het Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt (BAJK) kwam Corine in aanraking met het traject Jong Ondernemerschap. “Ik ben dit traject gaan doen om na te denken over mijn toekomst en te sparren met andere jonge agrarische ondernemers.” Hoewel Corine een zakelijkere cursus had verwacht, kijkt ze positief terug op het traject. “Het is goed om stil te staan waarom dingen op een bepaalde manier gebeuren. Ik heb nu een beter beeld van het grotere plaatje. Er zit meer lijn in de dingen die ik doe.” Tijdens het traject werd elke deelnemer gekoppeld aan een bedrijfsadviseur van ABAB. De bedrijfsmatige vragen die Corine had, heeft ze met haar adviseur Johan Bartels kunnen bespreken. “Ik denk altijd vanuit cijfers of iets een goed idee is. Met Johan heb ik mijn bedrijfsplan, bouwplan en doelen besproken. Zijn achtergrond en ervaring met andere bedrijven was hierbij erg waardevol. Ik kreeg hierdoor meer gevoel bij het financiële plaatje.” Ook de bedrijfsbezoeken vielen bij Corine in de smaak: “Op die manier gaan de verhalen van anderen veel meer leven. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Het is leuk om te zien dat iedereen toch op zijn eigen manier aan het ondernemen is.”
Op naar de toekomst
“Nu het traject is afgelopen, weet ik waar ik me op ga focussen. De feedback die ik van de groep op mijn ondernemersplan ontving, is heel waardevol. Het is ook een fijne stimulans als mensen af en toe zeggen: hup, doe maar gewoon.”
Wilt u meer weten over het traject Jong Ondernemerschap? Neem contact op met Frank Steenbreker, senior bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 06-83046058 of stuur Frank een e-mail.