Wat zet jij in de markt?

31 mei 2023
Blog

Je bent een jonge ondernemer en wil het bedrijf overnemen. De toekomst is van jou! Maar in welke toekomst stap jij? Waar zie jij mogelijkheden? En moet je misschien nog eens verder kijken?

Portretfoto van Bas Korsten
Neem contact op met:
Bas Korsten Bedrijfsadviseur
boer in het veld

Het is overduidelijk dat de agrarische sector volop in beweging is. Hoe we hiermee omgaan, verschilt: de één heeft het over een drievoudige crisis, de ander over drievoudige mogelijkheden. Waar sta jij?

Kernwaarden van het bedrijf

Ieder bedrijf heeft zijn eigen kernwaarden. Waarden en patronen uit de familie maken jullie bedrijf uniek en gedreven. Ze geven sturing aan het bedrijf en zorgen dat je snel kunt beslissen. Maar waarden en patronen kunnen ook in de weg gaan zitten, waardoor je soms belemmerd wordt in je eigen vrije keuze. Is er voldoende ruimte in het familiebedrijf om deze zoektocht af te leggen? Het is niet alleen voor jouzelf belangrijk om een richting te vinden als ondernemer, maar ook voor jouw ouders. Zij willen weten hoe jij de toekomst met het bedrijf ziet, waar jij in gelooft en hoe jij het bedrijf vorm gaat geven.

Verdienmodel

Elk familiebedrijf is onderdeel van een keten: er zijn leveranciers en afnemers en je bent actief in een bepaalde sector. Zakelijke relaties gaan vaak over de generaties heen, waardoor er loyaliteit naar elkaar ontstaat. Met jouw komst, komen er ook nieuwe partijen binnen.

Benut je frisse blik om kritisch te kijken naar de marktpositie van het bedrijf en de ontwikkelingen in de sector. Zo krijg je zicht op de kansen en bedreigingen die zich gaan voordoen en daardoor kun je makkelijker beslissen of en hoe je wilt anticiperen.

In Agri & Food is de transitie volop gaande; de eerste kantelaars zijn al op weg. Voor de meeste ondernemers ligt dit nog ver weg, maar de nieuwsgierigen onder ons volgen deze ontwikkelingen met bewondering. Steeds meer ondernemers zijn bereid tot verandering. Sterker nog: veel ondernemers zijn in een verdienmodel terechtgekomen waarin ze eigenlijk helemaal niet willen zitten of waar ze niet in passen. Het geeft zo veel meer geluk in het ondernemerschap als je kiest voor je eigen koers.

Meer weten?

Wil jij meer informatie of advies over de kansen en bedreigingen voor jouw (toekomstig) bedrijf? Of meer zicht op je marktpositie en de ontwikkelingen in de sector? Neem contact op met Bas Korsten, bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 06-22930680 of stuur Bas een e-mail.

Wilt u meer weten over de kansen in uw onderneming? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Bas
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu