Creativiteit en ontwerp onmisbaar in toekomst van voedsel

11 oktober 2022
Artikel

Hoe ziet de toekomst van voedselproductie en -consumptie eruit? Tijdens Forward Farming 2022 legt food futurist Chloé Rutzerveld uit waarom creativiteit en ontwerp zo goed samen gaan in de toekomst van voedsel. 

Logo van ABAB
Neem contact op met:
ABAB
Chloé Rutzerveld

Als food futurist onderzoekt Chloé Rutzerveld nieuwe manieren om voedsel efficiënter, gezonder en duurzamer te maken. Rutzerveld legt uit waar innovatie over gaat: “Je moet het zien als een lijn. Het conservatieve aan de ene kant, het dromen aan de andere kant. Innovatie zit in het midden. Het is iets vernieuwends en vooruitstrevends. Toch nemen we vaak kleine, veilige en praktische stapjes naar innovatie toe.”

Plofinsecten

Het publiek wordt meteen aan het denken gezet over de toekomst van hun eten. “Insecten als alternatief eiwit: we denken erover na, maar het is nog geen ding in de huidige voedselconsumptie”, begint Rutzerveld. “Wat als we plofinsecten maken?”, vraagt ze vervolgens aan het publiek. “Je krijgt dan dikke, sappige insecten: de plofvariant. Niet iedereen vond dit project ethisch. Waar trekken we de grens?”

Hoogtechnologisch voedsel

Rutzerveld richt zich ook op de boeren van nu. Bestaat de traditionele boer nog in de toekomst? “We zien dat er steeds meer vlees zonder dier op de markt komt. Er is een ontwikkeling gaande van alternatieve grondstoffen. Dat wil niet zeggen dat de boer niet meer bestaat in de toekomst, maar dat er nieuwe kansen voor de boer ontstaan.” De food futurist vertelt vol enthousiasme hoe de agrarische ondernemer van vandaag zonder kaders kan denken: “Zonder technologie bestaat het voedsel dat we vandaag de dag eten niet. We vinden vernieuwing eng, want we vragen ons af of het wel geaccepteerd wordt. Maar wat we niet moeten vergeten, is dat ons voedsel al hoogtechnologisch is.”

De supermarkt van 2050

De food futurist geeft een sneak preview van de expositie voor de Dutch Design Week die volgende week van start gaat: “We hebben hiervoor gekeken naar de supermarkt van 2050. In één van de scenario's gaat het namelijk over de supermarkt als proeftuin”, begint Rutzerveld, “waarbij de productie van grondstoffen dichter bij de consument getrokken wordt en de supermarkt een plek is waar co-creatie en innovatie samenkomen. Daar passen voorbeelden over cellulaire landbouw en microbiële productie van voedsel goed in.”

Frisse blik

De onderzoeker sluit haar presentatie af met een van haar hersenspinsels: is onverteerd voedsel ook niet een vorm van voedselverspilling? Het is een vraag waar het publiek eerst om moet lachen, maar die vervolgens een frisse, nieuwe blik geeft op de toekomst van ons eten. De toeschouwers worden geprikkeld om verder na te denken over de toekomst van voedselproductie en -consumptie. Zijn plofinsecten in de toekomst onderdeel van ons standaard dagmenu?

 

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail ABAB
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan