Medewerkersparticipatie

Hoe behoudt u medewerkers die van essentieel belang zijn voor uw bedrijf? In de huidige krappe arbeidsmarkt is het een vraagstuk dat u als ondernemer ongetwijfeld herkent. Medewerkersparticipatie kan u hierbij helpen.

Portretfoto van Rob van Boxtel
Rob van Boxtel Senior corporate finance adviseur

Wat is medewerkersparticipatie?

Er bestaan diverse mogelijkheden om uw medewerkers te binden, boeien en laten groeien. De inzet van medewerkersparticipatie is er hier één van. Uit onderzoek blijkt dat een grote meerderheid van de werkgevers en werknemers in het mkb positief over medewerkersparticipatie zijn. We zien dan ook dat het binnen het mkb steeds vaker wordt ingezet. Bij medewerkersparticipatie krijgen door u geselecteerde medewerkers een aandeel in uw bedrijf, met of zonder zeggenschap. Dit vergroot de betrokkenheid en motivatie van uw medewerkers en zorgt voor een lange termijn binding. Dit kan leiden tot betere  bedrijfsprestaties en een hogere waarde van uw bedrijf.

Doelen medewerkersparticipatie

Medewerkersparticipatie is niet alleen geschikt voor het binden, boeien en laten groeien van medewerkers. Het kan bijvoorbeeld ook een geschikt instrument zijn voor het aantrekken van nieuw talent. Daarnaast kan de participatie ook andere doelen dienen, zoals helpen bij het voorsorteren op een bedrijfsovername door een of meerdere werknemers of het financieren van bedrijfsuitbreidingen.

Wat zijn vormen van medewerkersparticipatie?

Er bestaan verschillende vormen van medewerkersparticipatie. Veelvoorkomende vormen zijn:

Het type medewerkersparticipatie dat het beste past bij uw bedrijf, is afhankelijk van uw doelstellingen en de wensen van de betrokken werknemers.

Wat is een medewerkersparticipatieplan?

Onze corporate finance adviseurs hebben veel ervaring met de inzet van medewerkersparticipatie binnen uw bedrijf. Bij een participatie via aandelen en/of certificaten van aandelen komen de volgende onderdelen uitgebreid aan de orde:

  • inventarisatie doelen;
  • waardebepaling onderneming;
  • fiscale consequenties;
  • juridische consequenties;
  • eventuele financiering van de participant;
  • afstemming met Belastingdienst;
  • vastleggen van afspraken;
  • juridische afwikkeling;
  • begeleiding bij de notaris.

Multidisciplinaire aanpak

Bij de inzet van medewerkersparticipatie binnen uw bedrijf zijn verschillende expertises nodig. Onze corporate finance adviseurs werken in een multidisciplinair team samen met andere specialisten binnen ABAB, zoals belastingadviseurs en juristen. Zo kunnen wij u zowel op procesniveau als op inhoud volledig ondersteunen. Deskundigheid, flexibiliteit, daadkracht en efficiency staan hierbij centraal. Zo zorgt onze multidisciplinaire aanpak er bijvoorbeeld voor dat wij op efficiënte wijze een door de Belastingdienst goedgekeurd participatieplan kunnen maken.

Meer informatie

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over de inzet van medewerkersparticipatie? Wij gaan graag vrijblijvend met u in gesprek. Neem contact op met Rob van Boxtel, senior corporate finance adviseur, via telefoonnummer 013-4647231 of stuur Rob een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Rob
Portretfoto van Rob van Boxtel
Senior corporate finance adviseur
Bel
0651337849
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan