‘Wij zijn perfect ondersteund bij de overname door medewerkersparticipatie’

Referentie

Den Hollander Bouwadvies en Ontwerp is een middelgroot adviesbureau met ruim twintig medewerkers dat voorziet in het gehele advies-, ontwerp-, teken-, coördinatie- en bouwmanagementtraject ten aanzien van bouw- of verbouwprojecten. Het bedrijf werkt voor zowel zakelijke als particuliere opdrachtgevers en zet ABAB onder andere in voor accountancy en salaris- en personeelsdiensten. De afgelopen jaren ondersteunde ABAB het bedrijf bij de overname met medewerkersparticipatie. “Dankzij de kennis van ABAB en ondersteuning in dit proces, is het ten volle tevredenheid afgerond.”

In gesprek met:
Eigenaren en oud-eigenaar, Den Hollander Bouwadvies en Ontwerp
De oud-eigenaar en huidige eigenaren van Den Hollander Bouwadvies en Ontwerp

Keuze voor medewerkersparticipatie

Toen eigenaar en oprichter Pieter den Hollander wist dat zijn kinderen het bedrijf niet wilde overnemen, is hij de mogelijkheden van medewerkersparticipatie gaan bekijken. Den Hollander: “Pieter Copier en Edwin van der Heide waren toen ook al werkzaam bij het bedrijf. Ze toonden ontzettend veel inzet en gaven aan dat ze het bedrijf op termijn graag wilden overnemen. Daartoe zijn wij samen om tafel gegaan om het proces in gang te zetten. Het totale proces is uiteindelijk verspreid in drie tranches verspreid over tien jaar. Mijn wens was om in 2020 volledig uit het bedrijf te stappen. Uiteindelijk voelde het volledige traject voor mij als een familieoverdracht.”

Keuze voor gezamenlijk accountantskantoor

Het proces is in 2011 gestart. Van der Heide en Copier stapte beide met 20% aandelen in het bedrijf en werden nog begeleid door de eerdere accountantskantoren. Gedurende het proces is gezamenlijk besloten over te stappen naar ABAB. Copier: “Het was lastig schakelen met twee aparte accountants. Dit uitte zich in meningsverschillen. Om dit in de toekomst te voorkomen, zijn we overgestapt naar een gezamenlijk accountantskantoor met alle disciplines in huis, ABAB. De tweede aandelenoverdracht in 2015 en de overige stappen in het traject heeft ABAB geheel voorbereid en afgehandeld.” Den Hollander geeft daarbij aan dat ABAB in het proces een onafhankelijke rol heeft ingenomen. “ABAB was er voor alle betrokkenen en voor het gezamenlijk vaststellen van een prognoses. Samen is gekeken naar de toekomst. Dit proces van het vaststellen van de waarde, verliep in volledige openlijkheid.”

Vast team van specialisten

Het bedrijf is ondersteund door een vast team van specialisten. Jurgen Herremans, corporate finance adviseur, was eerste aanspreekpunt voor het proces en heeft waardering van de onderneming opgesteld. Dit was het uitgangspunt van het traject. Daarnaast hadden Gaby Ratering, jurist ondernemingsrecht, en Pleun van Kuijk, belastingadviseur, een actieve rol. Den Hollander: “Ze hebben ons tijdens het proces prima begeleid en deskundig geadviseerd. Ze namen allen een proactieve houding aan. We werden tijdig geïnformeerd. Daardoor wisten wat we nu moesten doen en nog even konden uitstellen. Ook werden we op de hoogte gesteld van belangrijke wijzigingen. We kregen proactief advies in de breedte. Het totale proces is super verlopen.” Van der Heide vervolgt: “Het is een complex proces, waar specialistische kennis van belang is. Ik ben blij dat ABAB ons hierbij heeft ondersteund.” Den Hollander vult aan: “Het is fijn dat ABAB alle specialismen in huis heeft. Door hun advies in de breedte, kunnen zij ondersteuning bieden op alle vraagstukken die spelen binnen een onderneming.”

Afstand nemen van bedrijf en rol

Den Hollander raadt medewerkersparticipatie zeker aan bij ondernemers zonder kinderen of waarvan de kinderen geen interesse hebben om het bedrijf over te nemen. Den Hollander: “Zorg wel dat je minimaal vijf jaar voor de start van het medewerkersparticipatieproces begint. Voor jezelf om het bedrijf en je rol los te laten, maar ook om de medewerkers de tijd te geven in hun rol te groeien. De organisatie en de medewerkers kunnen zo aan de verandering wennen en samen de nieuwe koers bepalen. Dankzij de keuze voor medewerkersparticipatie heb ik het bedrijf enkele jaren kunnen volgen en de tijd gehad om afscheid te nemen. Het blijft een prachtig bedrijf, met mooie resultaten.”

Meer weten?

Wilt u  meer weten over medewerkersparticipatie? Neem contact op met Jurgen Herremans, corporate finance adviseur bij ABAB Corporate Finance, via telefoonnummer 013-4647230 of stuur Jurgen een e-mail.

Wilt u meer weten over medewerkersparticipatie? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jurgen
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan