Medewerkersparticipatie: bind, boei en beloon uw medewerkers

5 juni 2023
Artikel

Hoe behoudt en werft u goede medewerkers voor uw bedrijf? Medewerkersparticipatie is een mooie manier om dat doel te bereiken. U biedt uw gewaardeerde medewerkers de mogelijkheid actief deel uit te maken van financiële ontwikkelingen van uw bedrijf. Lees in dit artikel over het positieve effect van medewerkersparticipatie.

Portretfoto van Rob van Boxtel
Rob van Boxtel Senior corporate finance adviseur
Medewerkers aan tafel klappen voor elkaar

Wat is de meerwaarde van medewerkersparticipatie?

Medewerkersparticipatie vergroot de betrokkenheid en motivatie van uw medewerkers en zorgt voor een binding op lange termijn. Dit leidt tot betere bedrijfsprestaties en een hogere waarde van uw bedrijf. Een grote meerderheid van de werkgevers en werknemers in het mkb is positief over medewerkersparticipatie. We zien dan ook dat het binnen het mkb steeds vaker wordt ingezet. De moeite waard dus om te onderzoeken of deze vorm van participeren bij uw organisatie past.

Wat is medewerkersparticipatie?

Bij medewerkersparticipatie krijgen door u geselecteerde medewerkers een aandeel in uw bedrijf, met of zonder zeggenschap. Er zijn verschillende vormen van participatie. Zo kunt u kiezen voor een constructie waarbij medewerkers alleen een (aanvullende) beloning oftewel een bonus op basis van resultaten krijgen. Of u geeft ze de mogelijkheid om aandelen te kopen. Daartussen zijn allerlei varianten van participeren en belonen.

Doelen medewerkersparticipatie

Medewerkersparticipatie is niet alleen geschikt voor het binden, boeien en laten groeien van medewerkers. Het kan bijvoorbeeld ook een geschikt instrument zijn voor het aantrekken van nieuw talent. Daarnaast kan de medewerkersparticipatie ook andere doelen dienen, zoals helpen bij het voorsorteren op een bedrijfsovername door een of meerdere werknemers of het financieren van bedrijfsuitbreidingen.

Aandelen of certificaten kopen

Als medewerkers de mogelijkheid krijgen om aandelen te kopen, krijgen zij daarbij zeggenschap in de werkmaatschappij. U kunt het ook via een stichting organiseren, een zogeheten Stichting administratiekantoor (STAK). De stichting houdt een deel van de aandelen en geeft certificaten uit. De zeggenschapsrechten van de certificaathouders kunnen vervolgens worden ingericht naar wens van alleen een winstrecht tot volledige zeggenschap in het stichtingsbestuur. En zo zijn er nog andere constructies in te zetten met bijvoorbeeld optierechten of winstbewijzen.

Hoe maakt u een goede keuze voor de vorm van participatie?

Welke vorm u kiest luistert nauw. Het moet passen bij uw bedrijf, het beleid en de financiële situatie van u en uw medewerker. Als u overweegt om medewerkersparticipatie in te zetten moet u voorafgaand een paar belangrijke vragen beantwoorden:

  • Welke medewerker(s) komen in aanmerking?
  • Krijgt medewerker ook zeggenschap in de onderneming?
  • Is de medewerker bereid te investeren?
  • Hoe financiert de medewerker de participatie?
  • Hoe lang moet de medewerker verbonden blijven?

Aan de hand van de antwoorden, kunt u zich laten adviseren over de meest passende constructie.

Stappenplan medewerkersparticipatie

Het is belangrijk dat u zich goed laat adviseren op juridisch, financieel en fiscaal vlak. Een stappenplan helpt daarbij. De stappen die u in ieder geval moet doorlopen zijn:

  • Stap 1: Inventarisatie van uw eisen en wensen maar ook van die van uw medewerkers
  • Stap 2: Waardebepaling van uw onderneming 
  • Stap 3: Analyse van fiscale consequenties 
  • Stap 4: Analyse van juridische consequenties
  • Stap 5: Financiering voor de participant/participant in kaart brengen 
  • Stap 6: Afstemming van afspraken met de Belastingdienst 
  • Stap 7: Vastlegging van de gemaakte afspraken (bijvoorbeeld participatieovereenkomst, stichtingsvoorwaarden, bonusregeling  

Laat u goed adviseren bij elke stap

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Ons multidisciplinaire team met experts op het gebied van corporate finance, fiscale en juridische zaken helpen u graag om de stappen goed te doorlopen. Neem contact op met Rob van Boxtel, senior corporate finance adviseur via telefoonnummer 06-51337849, of stuur Rob een e-mail

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Rob
Portretfoto van Rob van Boxtel
Senior corporate finance adviseur
Bel
0651337849
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan