Belonen en binden van uw werknemers

12 mei 2020
Artikel

Werkgevers kunnen hun werknemers aan de onderneming binden door slim gebruik te maken van beloningsinstrumenten. Er zijn verschillende manieren om goed functionerende werknemers te belonen. Afhankelijk van het gekozen beloningsinstrument, kan een werknemer in meer of mindere mate een financieel belang hebben bij de resultaten van de onderneming.

Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Neem contact op met:
Ronald van Leeuwen Senior belastingadviseur
Werkgever spreekt met personeel over belonen en binden

Welke beloningsvormen zijn er?

Veelvoorkomende beloningsvormen zijn:

  • Bonusregelingen en winstuitkeringsregelingen;
  • Stock Appreciation Rights;
  • Opties op aandelen;
  • Aandelenparticipaties.

Bonusregeling / winstdelingsregeling

De bonusregeling is een regeling waarin u uw werknemers een geldbedrag toekent. De bonus kunt u afhankelijk stellen van de gemaakte winst, omzet of aan de hand van nader vast te stellen objectieve criteria. De winstdelingsregeling is vergelijkbaar met de bonusregeling en is vooral gekoppeld aan het bedrijfsresultaat.

Stock Appreciation Rights

Een Stock Appreciation Right (SAR) is een beloningsvorm gerelateerd aan waardestijging van de onderliggende aandelen. Uw werknemers krijgen het recht om gedurende (of na) een bepaalde periode een betaling te ontvangen. De betaling is dan gelijk aan de waardeaangroei van het onderliggende aandeel op het moment van toekenning tot aan het moment van uitoefening. De werknemers krijgen niet daadwerkelijk aandelen in handen. Belastingheffing vindt meestal plaats bij uitoefening van het toegekende recht, in feite op het moment van uitkeren.

Aandelenopties

Een optierecht houdt in dat werknemers de mogelijkheid hebben gedurende een bepaalde tijd en tegen een vooraf vastgestelde prijs één of meer aandelen te kopen. Een belangrijk kenmerk van de optieregeling is dat deze doorgaans niet is gericht op het aandelenbezit zelf, maar op het behalen van winst bij de uitoefening van de opties. Na uitoefening van de opties worden de aandelen meestal verkocht, tenzij daarover vooraf andere schriftelijk afspraken zijn gemaakt.

Aandelenparticipatie

Met deze beloningsvorm kopen werknemers een aandelenbelang in de onderneming. Uw personeel wordt dus mede-eigenaar. De mede-eigenaars krijgen een rechtstreeks belang bij de waardestijging (of daling) van uw onderneming. Naast een financieel belang krijgt de mede-eigenaar ook rechten die zijn verbonden aan de aandelen, zoals het stemrecht. Ook kunt u ervoor kiezen om uitsluitend certificaten uit te geven, zodat de werknemers zelf geen zeggenschap krijgen.

Maatwerk vereist bij beloningsbeleid

Elk beloningsinstrument heeft zo zijn voor- en nadelen. Voor een goed beloningsbeleid is maatwerk vereist. Onze specialisten loonheffingen adviseren u graag over dit onderwerp. Zij bespreken met u welke beloningsvorm het beste past bij uw wensen en onderneming en welke criteria u als werkgever wilt koppelen aan toekenning van het beloningsinstrument. Daarnaast vertellen zij u graag hoe de belastingheffing verloopt en of afstemming vooraf met de Belastingdienst verstandig is.

Meer weten over binden en boeien van uw personeel?

Wilt u meer weten over het binden en boeien van uw personeel en de diverse beloningsvormen? Neem contact op met Ronald van Leeuwen via telefoonnummer 013-4647268 of stuur Ronald een mail

Wilt u meer weten over de fiscale regels rondom het belonen van uw werknemers? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Ronald
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan