Belonen en binden van uw werknemers

Werkgevers kunnen hun werknemers aan de onderneming binden door slim gebruik te maken van beloningsinstrumenten. Er zijn verschillende manieren om goed functionerende werknemers te belonen. Afhankelijk van het gekozen beloningsinstrument, kan een werknemer in meer of mindere mate een financieel belang hebben bij de resultaten van de onderneming.

Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Geschreven door:
Ronald van Leeuwen Senior belastingadviseur
Werkgevers kunnen hun werknemers aan de onderneming binden door slim gebruik te maken van beloningsinstrumenten.

Veelvoorkomende beloningsinstrumenten zijn:

  • Bonusregelingen/winstuitkeringsregelingen;
  • Stock Appreciation Rights;
  • Opties op aandelen;
  • Aandelenparticipaties.

Bonusregeling / winstdelingsregeling

De bonusregeling is een regeling waarin u uw werknemers een geldbedrag toekent. De bonus kunt u afhankelijk stellen van de gemaakte winst, omzet of aan de hand van nader vast te stellen objectieve criteria. De winstdelingsregeling is vergelijkbaar met de bonusregeling en is vooral gekoppeld aan het bedrijfsresultaat.

Stock Appreciation Rights

Een Stock Appreciation Right (SAR) is een beloningsvorm gerelateerd aan waardestijging van de onderliggende aandelen. Uw werknemers krijgen het recht om gedurende (of na) een bepaalde periode een betaling te ontvangen. De betaling is dan gelijk aan de waardeaangroei van het onderliggende aandeel op het moment van toekenning tot aan het moment van uitoefening. De werknemers krijgen niet daadwerkelijk aandelen in handen. Belastingheffing vindt meestal plaats bij uitoefening van het toegekende recht, in feite op het moment van uitkeren.

Aandelenopties

Een optierecht houdt in dat werknemers de mogelijkheid hebben gedurende een bepaalde tijd en tegen een vooraf vastgestelde prijs één of meer aandelen te kopen. Een belangrijk kenmerk van de optieregeling is dat deze doorgaans niet is gericht op het aandelenbezit zelf, maar op het behalen van winst bij de uitoefening van de opties. Na uitoefening van de opties worden de aandelen meestal verkocht, tenzij daarover vooraf andere schriftelijk afspraken zijn gemaakt.

Aandelenparticipatie

Met dit beloningsinstrument kopen werknemers een aandelenbelang in de onderneming. Zij worden dus mede-eigenaar. De mede-eigenaars verkrijgen een rechtstreeks belang bij de waardestijging (of daling) van de onderneming. Naast een financieel belang verkrijgt de mede-eigenaar ook rechten die zijn verbonden aan de aandelen, zoals het stemrecht. Ook kunt u ervoor kiezen om uitsluitend certificaten uit te geven, zodat de werknemers zelf geen zeggenschap krijgen.

Maatwerk

Elk beloningsinstrument heeft zo zijn voor- en nadelen. Voor een goed beloningsbeleid is maatwerk vereist. Onze specialisten loonheffingen adviseren u graag over dit onderwerp. Zij bespreken met u welke beloningsvorm het beste past bij uw wensen en onderneming en welke criteria u als werkgever wilt koppelen aan toekenning van het beloningsinstrument. Daarnaast vertellen zij u graag hoe de belastingheffing verloopt en of afstemming vooraf met de Belastingdienst verstandig is.

Wilt u meer weten over de fiscale regels rondom het belonen van uw werknemers? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Ronald
Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Senior belastingadviseur
Bel
013-4647268
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan