Coachen op afstand? Persoonlijkheidsprofielen geven inzicht

Werken vanuit huis is geen nieuwe uitvinding. Sterker nog, sommige medewerkers doen niets liever. Voor anderen echter is het een gruwel. En dat is lastig nu thuiswerken door corona blijvend een vlucht genomen heeft. Inzicht in persoonlijkheidsprofielen helpt om de juiste ondersteuning te bieden.

Portretfoto van Corry Verhoeven
Neem contact op met:
Corry Verhoeven HX-adviseur
mobiele telefoon

Thuiswerken: zegen of gruwel

De coronacrisis heeft onze visie op thuiswerken radicaal veranderd. Moesten werknemers voorheen fulltime op kantoor aanwezig zijn, tegenwoordig is (deels) thuiswerken heel normaal geworden. En er zijn zelfs bedrijven die kantoren sluiten en kiezen voor volledig op afstand werken. Voor de ene medewerker is dat geen probleem. Die zit elke dag al vroeg achter zijn laptop, wordt blij van de rust en verzet bergen werk. Zijn collega echter komt maar niet op gang. Hij mist de interactie met zijn collega’s op kantoor en zodra de vuilnisman door de straat rijdt, is hij alweer afgeleid.

Inzicht in profielen

Hoe komt het toch dat de ene medewerker floreert bij thuiswerken en de andere niet? En hoe kunt u daar als manager op de juiste manier mee omgaan? Inzicht in de persoonlijkheidsprofielen van medewerkers kan helpen om uw team niet alleen betrokken en gemotiveerd te houden, maar ook stress als gevolg van werk te voorkomen.

Voorkeurswerkgedrag en drijfveren

Door uw medewerker een assessment te laten doen, kunt u in kaart brengen welke van de vier persoonlijkheidsprofielen het best bij hem past.  En dat biedt veel waardevolle informatie, zowel voor uw medewerker als voor u als manager. Door de uitkomsten van de vragenlijsten wordt duidelijk aan welk werkgedrag uw medewerker de voorkeur geeft. De antwoorden bieden inzicht in wat een medewerker drijft, wat zijn sterke kanten zijn en welke eigenschappen hij nog verder moet ontwikkelen. En ook wordt duidelijk hoe zelfsturend, planmatig en actiegericht een medewerker is.  Heeft hij deadlines nodig? Moet hij aangestuurd worden? Heeft hij behoefte aan regelmatig contact met collega’s en leidinggevenden, of juist niet?

Coaching op basis van gedragspatronen

Is het persoonlijkheidsprofiel bepaald, dan kan dat voor veel helderheid zorgen. Zeker nu uw medewerkers op afstand aan het werk zijn en coaching nog belangrijker is geworden. Is een medewerker bijvoorbeeld sterk gericht op samenwerken? Dan kan hij gedemotiveerd raken als er geen ruimte is om te sparren met collega’s. Voor deze medewerker is het dus belangrijk tijd uit te trekken voor overleg en communicatiekanalen te bieden die uitnodigen om prestaties te delen.

Meer informatie

Bent u benieuwd hoe u uw medewerkers kunt motiveren en ondersteunen bij het werken op afstand? Neem contact op met Corry Verhoeven, HX-adviseur bij ABAB HX Advies, via telefoonnummer 06-51367591 of stuur Corry een e-mail.

Wilt u meer weten over coaching op afstand? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Corry
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan