Zo verbindt u sleutelfiguren bij bedrijfsovername

15 juni 2022
Artikel

Een belangrijke risicofactor bij overnames is de vaak hoge mate van afhankelijkheid van de directeur-grootaandeelhouder (dga). Het komt gelukkig steeds vaker voor dat de dga zich hier tijdig van bewust wordt en een groot deel van zijn kennis heeft overgedragen aan het management of andere sleutelfiguren binnen de onderneming. Het is van groot belang dat deze mensen na de beoogde overname aan het bedrijf verbonden blijven.

Portretfoto van Rob van Boxtel
Neem contact op met:
Rob van Boxtel Senior corporate finance adviseur
Ondernemer en adviseur in gesprek over bedrijfsovername

Betrek management bij bedrijfsovername

Betrek de sleutelfiguren bij de overname. De beste manier om dat te doen, is hen financieel aan het project te binden door hen te laten toetreden tot het aandelenkapitaal of door hen een aantrekkelijke bonusregeling te bieden.

Aandelen in de organisatie

Geef de sleutelfiguren via een Stichting Administratiekantoor (STAK) aandelen in de organisatie. Dit geeft hen wel economische maar geen juridische rechten. Op deze manier hebben zij een financiële motivatie om langdurig verbonden te blijven aan de onderneming en optimaal te presteren zonder dat zij zeggenschap krijgen over de onderneming.

Toekomstig recht op contant bedrag

Stock Appreciation Rights (SAR) zijn in feite niets anders dan een toekomstig recht op een contant bedrag, berekend op basis van de waardeontwikkeling van een aandeel. De werknemer wordt dus beloond op basis van de waardestijging die de onderneming realiseert over een vastgelegde periode, bijvoorbeeld vijf jaar na overnamedatum. Op deze manier krijgt de medewerker een financiële motivatie om verbonden te blijven aan de onderneming en gedurende deze periode optimaal te presteren.

Concurrentie- en relatiebeding

Sleutelfiguren kunnen gebonden worden door middel van een streng non-concurrentie- en relatiebeding. Medewerkers worden dan beperkt in hun mogelijkheden om over te stappen naar ander werk. Bij deze oplossing ontbreekt wel de financiële motivatie om verbonden te blijven en daarnaast kan het juist negatieve gevoelens oproepen ten aanzien van de kopende partij. De medewerker blijft wel vrij om in een andere sector te gaan werken. 

Voordeel voor alle partijen

Het verbinden van sleutelfiguren biedt voordeel voor alle betrokken partijen. De koper verzekert zich ervan dat belangrijke contacten, kennis en ervaring binnen de onderneming geborgd blijven. De verkoper profiteert in de vorm van een hogere koopsom (lager risicoprofiel). En de betrokken sleutelfiguren kunnen financieel extra geprikkeld worden.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de voorbereiding op een bedrijfsovername of wilt u ondersteuning en/of advies bij bedrijfsovername? Neem contact op met Rob van Boxtel, senior corporate finance adviseur, via telefoonnummer 013-4647231 of stuur Rob een e-mail.

Wilt u ondersteuning of advies bij bedrijfsovername? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Rob
Portretfoto van Rob van Boxtel
Senior corporate finance adviseur
Bel
0651337849
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu