Wat bepaalt de waarde van een onderneming?

7 november 2016
Artikel

Het bedrijf verkopen is een complex proces. Het is dan ook belangrijk om al ruim op tijd te starten met de voorbereidende fase. U wilt uw onderneming immers tegen de meest optimale condities verkopen. Een belangrijke stap in dit proces is de waardebepaling. 

Portretfoto van Rob van Boxtel
geschreven door:
Rob van Boxtel Senior corporate finance adviseur
Laptop, telefoon en grafieken om de waarde van een onderneming te bepalen

Waardebepaling bedrijf

Dagelijks is iedereen bewust of onbewust bezig met waarderen. Bij elke aankoop die wij doen, wordt de transactieprijs beoordeeld op basis van de waarde die de vrager en aanbieder hieraan hechten. De consument beoordeelt de aankoop op basis van het ‘nut’ dat de aankoop toevoegt aan haar behoeftes. Met het waarderen van een bedrijf is dit eigenlijk hetzelfde. 

Waarderen bedrijf 

Bij het waarderen van een onderneming zijn er twee basisstromingen: de boekhoudkundige en economische waarde. De boekhoudkundige waarde is gebaseerd op de historische prestaties van de onderneming, bijvoorbeeld de intrinsieke waarde. De economische waarde sluit meer aan bij de waardering van een consument. Alleen in plaats van toekomstig nut wordt er gekeken naar het geldvoortbrengende vermogen van het waarderingsobject in de toekomst. Een kopende partij is namelijk geïnteresseerd in de toekomstige verdiencapaciteit van een bedrijf.

De waarde van een bedrijf wordt bepaald door de inkomende en uitgaande kasstromen. De verdiencapaciteit wordt bepaald door de toekomstige vrije geldstromen. Bedrijfswaardering op basis van de economische waarde wordt gezien als de meeste zuivere methode om de waarde van een onderneming te bepalen.

Startpunt waardebepaling bedrijf 

Het waarderen van een onderneming is het startpunt voor de onderhandelingen. Het wil dus niet zeggen, dat u de waarde van uw onderneming bij de verkoop ook daadwerkelijk krijgt. Als ondernemer kunt u er ook voor kiezen om de waarde van uw onderneming te laten bepalen om op basis daarvan te besluiten of het op dit moment wel of niet het juiste moment is om uw bedrijf te verkopen. Vindt u de waarde van uw onderneming te laag, dan kunt u samen met een adviseur bekijken hoe de waarde verhoogd kan worden. 

Wilt u meer weten over waardebepaling? Onze specialist helpt u graag verder!

Mail Rob
Download whitepaper bedrijfswaardering

Hoeveel is mijn bedrijf waard?

Met het economische waardebegrip uw onderneming waarderen
Download de whitepaper
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan