Negen belangrijke waarderingsmomenten

8 juli 2022
Artikel

Er zijn diverse momenten waarop de bedrijfswaardering of waardering van een bedrijfsonderdeel een belangrijke rol speelt. Wij zetten ze voor u op een rij.

Portretfoto van Rob van Boxtel
Rob van Boxtel Senior corporate finance adviseur
bedrijfsgebouw

Bedrijf kopen

Als u erover denkt een bedrijf te kopen en wilt weten wat het bedrijf waard is. De waardebepaling is de basis van de onderhandeling met de verkopende partij.

Bedrijf verkopen

Wanneer u besluit uw bedrijf te verkopen en wilt weten wat uw bedrijf waard is. Waardebepaling is een belangrijk onderdeel van het verkoopproces. De uitkomst helpt u bij het maken van de juiste keuzes. In geval van verkoop van een onderneming of bedrijfsovername is een waardebepaling nodig om als uitgangspunt mee te nemen in het proces naar de onderhandelingen.

Bedrijf overdragen

Een belangrijk element van overdracht binnen de familie is de waardebepaling van de onderneming. Een te lage waardering van de onderneming kan u flink in aanvaring brengen met de fiscus. Het hanteren van een reële prijs is daarnaast van belang voor de rust in de familie.

Medewerkersparticipatie

Bij medewerkersparticipatie krijgen (geselecteerde) medewerkers een aandeel in uw bedrijf. Om de waarde van een aandeel te bepalen is het noodzakelijk om eerst de waarde van uw onderneming te bepalen.

Bij overlijden

Bij overlijden is het in verband met de successiewet en mogelijke erfenis van belang om de ondernemingswaarde te bepalen.

Bedrijf herstructureren

Afhankelijk of de herstructurering fiscale consequenties heeft kijkt de Belastingdienst in meer of mindere mate mee met de waarde die is vastgesteld in verband met het verhangen van activa, activiteiten en of aandelen.

Strategische beslissingen

Indien u uw onderneming wilt sturen op waarde en haar waardeontwikkeling is het zinvol de waarde, de waardestuwers en de risicofactoren van uw onderneming te bepalen teneinde hierop beleid te kunnen formuleren en om vervolgens na verloop van tijd de ontwikkelingen te kunnen vaststellen.

Bedrijfswaarde optimaliseren

De value drivers bepalen voor een groot deel de waarde van een organisatie. Als ondernemer wilt u deze natuurlijk maximaliseren. Een bedrijfswaardering kan u helpen realiseren wat de belangrijkste value drivers voor uw bedrijf zijn. Vervolgens kunt u hierop sturen en zo een hoger rendement en verkoopwaarde behalen.

Echtscheiding

U raakt verwikkeld in een echtscheiding en uw partner heeft recht op een deel van de waarde van uw bedrijf.

Geschillen

U heeft onenigheid met uw zakelijk partner, familieleden of andere belanghebbenden en u wilt de samenwerking beëindigen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over bedrijfswaardering? Neem contact op met Rob van Boxtel, senior corporate finance adviseur, via telefoonnummer 013-4647231 of stuur Rob een e-mail.

Wilt u advies en/of ondersteuning bij bedrijfswaardering? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Rob
Portretfoto van Rob van Boxtel
Senior corporate finance adviseur
Bel
0651337849
Download whitepaper bedrijfswaardering

Hoeveel is mijn bedrijf waard?

Download het whitepaper
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu