Risicospreiding door gedeeltelijke bedrijfsverkoop

26 mei 2022
Artikel

Door de coronacrisis wordt u wellicht geconfronteerd met een onzeker toekomstperspectief. Wanneer uw vermogen volledig in het bedrijf zit, brengt dit nu risico’s met zich mee. Met een pre-exit kunt u dit ondernemingsrisico spreiden door een voorschot te nemen op een deel van de ondernemingswaarde.

Portretfoto van Gert-Jan Haanen
Neem contact op met:
Gert-Jan Haanen Directeur consultancy
Persoon zoekt informatie over gedeeltelijke bedrijfsverkoop

Pre-exit

U verkoopt een gedeelte van uw onderneming aan een strategische of financiële partner. Afhankelijk van de rol die u wilt blijven spelen, kunt u denken aan een meerderheids- of minderheidsbelang. Het vrijgekomen geld kunt u veilig stellen. In een periode van gemiddeld vijf tot zeven jaar werken de investeerder en u samen aan de groei van de organisatie, waarna het bedrijf volledig verkocht wordt. In die groeiperiode blijft u het bedrijf gewoon runnen en wordt u ondersteund door de investeerder.

Voordelen pre-exit

Een pre-exit biedt u veel voordelen, nu en in de toekomst. De investeerder denkt mee, heeft nuttige inbreng en kan verdere groei realiseren. De investeerder kan u helpen bij het nemen van belangrijke beslissingen en draagt een gedeelte van het financiële risico. Uw investeerder heeft baat bij het laten floreren van uw onderneming, omdat op termijn een gezamenlijke exit wacht. U kunt zich focussen op de taken waar u energie van krijgt en de overige werkzaamheden kunt u mogelijk uitbesteden aan uw partner.

Relatie en gezamenlijk doel voorop

Het is belangrijk om goed na te denken of een pre-exit een oplossing is voor u. Wanneer u besluit dit als optie te overwegen, is het belangrijk een goede partner te selecteren. Een goede relatie tussen u en de beoogde investeerder is van groot belang. Het betreft immer een langdurige samenwerking. Wanneer u besluit uw bedrijf te verkopen tegen een meerderheidsbelang, wees u dan bewust dat dit betekent dat u zeggenschap inlevert.

Pre-exit is één van de mogelijkheden om risico te spreiden. Er zijn ook alternatieven. Laat u adviseren door een van de adviseurs van ABAB Corporate Finance over de mogelijkheden en de beste optie voor u.

Meer weten?

Wilt u meer weten over een gedeeltelijke bedrijfsverkoop? Neem contact op met Gert-Jan Haanen, directeur consultancy, via telefoonnummer 040-2942643 of stuur Gert-Jan een e-mail.

Wilt u meer weten over een gedeeltelijke bedrijfsverkoop? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Gert-Jan
Portretfoto van Gert-Jan Haanen
Directeur consultancy
Bel
040-2942643
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan